Cele două alimente care pot reduce riscul de demență. Sunt cei mai buni protectori ai creierului. Efectele, vizibile în cazul vârstnicilor

Aceste două alimente reduc riscul de demență, potrivit celui mai nou studiu. În schimb, trebuie să renunțăm la un anumit aliment dacă vrem să ne protejăm...
Alimentația are un impact semnificativ asupra sănătății creierului și poate influența riscul de a dezvolta demență. Studiile recente sugerează că anumite alimente, precum brânza, vinul roșu și carnea de miel, pot contribui la reducerea riscului de declin cognitiv la vârste înaintate.
Aceste descoperiri evidențiază importanța alegerilor alimentare în menținerea sănătății mentale și deschid noi perspective asupra modului în care dieta poate fi utilizată ca instrument preventiv împotriva bolilor neurodegenerative.
Vinul și brânza reduc riscul de a dezvolta demența
Vinul și brânza reduc riscul de a dezvolta demența - FOTO: Freepik@bralina
Aceste alimente delicioase au fost asociate cu un risc mai mic de demență într-un studiu efectuat pe 1.800 de persoane. Specialișitii consideră că aproximativ 40% din cazurile de demență pot fi prevenite prin anumite schimbări în stilul de viață. Dieta este una dintre aceste schimbări care pot face diferența. Dar oamenii de știință au dezvăluit că unele alimente specifice, adesea considerate delicii, ar putea fi de fapt cheia în lupta împotriva demenței.
Conform unui studiu de pionierat, consumul de brânză, vin și miel a fost asociat cu un risc redus de declin cognitiv la vârste înaintate. Se consideră că aceste alimente ar putea crește nivelurile de proteine din creier pentru a-l proteja de deteriorare.
Ca parte a cercetării, echipa de la Universitatea de Stat din Iowa, SUA, a analizat aproape 1.800 de britanici cu vârste cuprinse între 46 și 77 de ani.
Au comparat dietele acestora cu abilitatea lor de a gândi rapid și precis pe parcursul unui deceniu. Participanții au fost întrebați despre consumul de fructe proaspete, fructe uscate, legume crude și salată, legume gătite, pește gras, pește slab, carne procesată, carne de pasăre, vită, miel, porc, brânză, pâine, cereale, ceai și cafea, bere și cidru, vin roșu, vin alb și șampanie și băuturi spirtoase, potrivit Express.
Vezi și: Cel mai bun medicament pentru sănătate. Îmbunătățește starea pacienților și a cadrelor medicale
Test de inteligență
De asemenea, au completat un test de inteligență fluidă (FIT) ca parte a unui chestionar pe touchscreen realizat între 2006 și 2010 și apoi în două evaluări de urmărire din 2012-2013 și din nou între 2015-2016.
Testul oferă o imagine a capacității individului de a "gândi pe loc", raportează Bristol Post. Rezultatele au arătat că brânza a fost de departe cel mai protector aliment împotriva problemelor cognitive legate de vârstă, chiar și la vârste înaintate. Și consumul zilnic de alcool, în special vin roșu, și o masă săptămânală de miel, dar nu alte tipuri de carne roșie, au fost asociate cu îmbunătățirea abilităților cognitive pe termen lung.
Vezi și: Cel mai rău lucru pentru sănătatea creierului. Pur și simplu îl macină. Este imposibil de evitat
Alimentul care trebuie eliminat
Studiul, publicat în Journal of Alzheimer's Disease în 2020, a arătat de asemenea că un ingredient popular ar trebui eliminat din dietele noastre pentru a ne proteja împotriva demenței. Este vorba de sare.
Persoanele expuse riscului de Alzheimer au fost astfel avertizate să își monitorizeze consumul pentru a evita problemele cognitive pe termen lung.
"Am fost plăcut surprins că rezultatele noastre sugerează că consumul responsabil de brânză și vin roșu zilnic nu sunt doar benefice pentru a ne ajuta să facem față pandemiei de COVID-19, dar poate și pentru a face față unei lumi din ce în ce mai complexe care pare că nu se oprește niciodată.
Deși am luat în considerare dacă acest lucru se datorează doar alimentelor și băuturilor consumate de persoanele bogate, sunt necesare studii clinice randomizate pentru a determina dacă schimbări simple în dietă ar putea ajuta creierul nostru în moduri semnificative", a spus autorul studiului, dr. Auriel Willette, profesor asistent în Știința Alimentației și Nutriție Umană.
Alegerile alimentare, impact asupra creierului
"În funcție de factorii genetici pe care îi aveți, unele persoane par să fie mai protejate de efectele Alzheimer-ului, în timp ce altele par să fie la un risc mai mare. Acestea fiind spuse, cred că alegerile alimentare corecte pot preveni boala și declinul cognitiv în totalitate.
Poate că glonțul de argint pe care îl căutăm este îmbunătățirea modului în care ne alimentăm.Cunoașterea a ceea ce presupune aceasta contribuie la o mai bună înțelegere a Alzheimer-ului și la inversarea traiectoriei acestei boli", a precizat doctorandul în neuroștiințe Brandon Klinedinst.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Poluarea aerului atacă direct creierul. Particulele fine pot accelera Alzheimer și demența
Psilocibina din ciuperci, posibil nou tratament pentru simptomele Parkinson
Ciupercile care ameliorează simptomele bolii Parkinson. Arată îmbunătățiri neașteptate în starea pacienților.
Substanța ascunsă în creierul fiecăruia dintre noi. Legătura șocantă cu bolile neurologice
Semnul din ochi că faci Alzheimer peste 10 ani. Chinezii fac ASTA deja! Descoperirea care schimbă tot
O simplă fotografie a ochilor poate detecta Alzheimer cu 10 ani înainte. Descoperirea care schimbă totul!
Orele lungi de muncă, impact asupra structurii creierului
11 Aprilie, Ziua Mondială de luptă împotriva bolii Parkinson. După 200 de ani de la descrierea sa, boala NU este încă vindecabilă
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.
Afecțiunile intestinale pot semnala Alzheimer cu ani înainte de apariția simptomelor
Medicamentul frecvent utilizat care distruge creierul
Băutura care protejează creierul. Este un cocktail care ar putea preveni demența
Băutura care protejează creierul. Este un cocktail care ar putea preveni demența.
Incontinența după un AVC ar putea fi tratată
Statul prea mult pe scaun îți poate micșora creierul, chiar dacă faci sport regulat
Lucrul care îți topește creierul fără să îți dai seama. Cea mai mare greșeală pe care o faci. Nimic nu te mai salvează.
Cum ne spune creierul că ne este foame sau suntem sătui
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
Persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite, risc crescut de Parkinson
Alzheimer, debut silențios. Biomarkerii bolii apar de la 24 de ani
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
Aflarea riscului de Alzheimer poate reduce anxietatea, dar și motivația pentru un stil de viață sănătos, arată un nou studiu
De ce începe să ți se "scurgă" creierul după 40 de ani și cum oprești asta
Problemele de sănătate mintală cresc riscul de demență
Te dor articulațiile? Nu ignora acest semn! Care e diferența dintre osteoartrită și artrita reumatoidă
Boala Parkinson: Semne timpurii pe care nu trebuie să le ignori
Sindromul de tunel carpian: semnul dat de furnicături în mână. 3 simptome subtile ale bolii
Obiceiul care triplează riscul de moarte
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.