EXCLUSIV Col dr Gigi Teodoru: Recuperarea neuromotorie asistată de roboți, la Interviurile DC Medical

Recuperarea motorie pacienților care suferă de afecțiuni neurologice se face cu mult mai mult succes, în ziua de azi, cu ajutorul roboților. Ce fac roboții pentru pacienți și cum ușurează ei munca...
Dacă până de curând recuperarea motorie a pacienților cu afecțiuni neurologice se făcea în mare parte doar cu kinetoterapeutul, acum medicii specializați în această ramură au un ajutor de nădejde în roboți.
Cum ajută roboții pacientul și medicul
Aceștia, pe lângă faptul că preiau o mare parte din „greutatea" pacientului și din stresul fizic pe care-l presupune reînvățarea mișcărilor, aduc și numeroase beneficii suplimentare. Unele sunt legate, printre altele, de motivarea psihologică a bolnavului, de faptul că le antrenează creierul să dezvolte noi conexiuni, de verticalizarea rapidă după ce au făcut un accident vascular cerebral – ca să dăm un exemplu -, de ajutorul dat în refacerea coordonării mișcărilor. Nu în ultimul rând, roboții ajută medicii și să analizeze mecanic și anatomic a mișcările pe care pacienții le execută.
Din ce sunt compuși și cum funcționează acești roboți, dar și cât de ultili le sunt în practica de zi cu zi medicilor și pacienților deopotrivă explică, EXCLUSIV, la Interviurile DC Medical, Colonel dr. Gigi Teodoru, medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie, doctorand, membru al Societății Române de Reabilitare Medicală și șef al Secției de Recuperare medicală neurologică 2 a Spitalului Militar Central „Carol Davila" din București.
Specialistul ne va detalia și cât de rapidă poate fi recuperarea neuromotorie a unor pacienți care au suferit, spre exemplu, accidente vasculare cerebrale, traumatisme vertebro-medulare sau traumatisme cranio-cerebrale, dacă este asistată de roboți.
Interviul cu col. dr. Gigi Teodoru va fi transmis astăzi, de la ora 18.00, pe canalul de Youtube și pagina de Facebook ale DC Medical.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-