De la dureri de cap îngrozitoare la tumori. Drama unei tinere de 20 de ani

O tânără de 20 de ani, din SUA, a descoperit că durerile de cap și gripa erau simptome cauzate de cinci tumori cerebrale. Înainte cu un an de a primi cumplitul diagnostic, medicii i-au eliminat o aluniț�...
Dureri, tumori. McKennah Carter este o tânără de 20 de ani, din statul Colorado, SUA, care la vârstă de 20 de ani a descoperit că durerile de cap cumplite și gripa erau, de fapt, simptome a unui diagnostic îngrozitor: cinci tumori cerebrale, scrie dailymail.co.uk. Migrenele și gripa au durat o lună întreagă.
În 2017, medicii i-au extirpat o aluniță malignă din spate în 2017, boala fiind diagnosticată cu cancer de piele - melanom în stadiul unu. Tânăra a sperat că boala nu va recidiva, însă scanările făcute un an mai târziu i-au dezvăluit un adevăr îngrozitor: cinci tumori cerebrale și cancer de piele în stadiul 4, iar celulele tumorale s-au răspândit în ficat, plămâni, oase.
"În 2017 am fost diagnosticată cu un melanom stadial după ce mi-am găsit o aluniță canceroasă pe spate. La vremea respectivă eram foarte discretă despre asta și aproape stânjenită. Nu voiam ca oamenii să mă vadă drept fata cu cancer. Mi s-a spus că șansele de a reveni vreodată au fost extrem de puțin probabile. Cel mai probabil n-aș fi nevoit să-mi fac griji pentru tot restul vieții. Aproape exact un an mai târziu, ei (n. r. medicii) mi-au făcut RMN-ul creierului și au descoperit cinci tumori cerebrale. Scanări CT și biopsii mai târziu în acea zi au dezvăluit că cancerul nu s-a răspândit numai la creierul meu, ci la ficatul meu, plămânii, oasele și ganglionii limfatici", afirma tânăra, potrivit sursei citate.
A început radioterapia ca să ucidă celulele canceroase imediat după diagnostic, dar tumorile au persistat și starea ei de sănătate s-a deteriorat. În decembrie, anul trecut, a avut loc prima operație pe creier pentru îndepărtarea unei tumori care începuse să sângereze. Până în februarie a avut a doua intervenție chirurgicală pentru a îndepărta una care punea presiune asupra nervului optic și îi afecta vederea. În aprilie însă, medicii i-au spus că tratamentele nu funcționează și că o tumoră în ficat continuă să crească. I-au spus să se pregătească pentru ce e mai rău.
Ca ultimă soluție, tânăra s-a înscris pentru un studiu clinic de terapie cu limfocite infiltrative tumorale (TIL) în octombrie. Tratamentul presupune îndepărtarea celulelor T ale pacienților - celule anti-cancer eliberate de sistemul imunitar - și creșterea lor în cantități mari într-un laborator. După ce au fost recoltate timp de o săptămână, acestea sunt apoi transferate în corpul bolnavului. În număr mai mare, celulele T sunt mai puternice la combaterea tumorilor agresive. TIL oprește evoluția tumorilor la aproximativ 16% din pacienți.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-