Dietă: Trei porții de pește săptămânal reduc riscul de cancer colorectal

Dieta care presupune consumul a trei sau mai multe porții de pește pe săptămână reduce cu 12% riscul dezvoltării cancerului colorectal, sugerează un nou studiu publicat în Clinical Gastroenterology...
Persoanele care consumă pește în mod regulat au un risc de a dezvolta cancer colorectal cu 12% mai mic decât cei care consumă mai puțin de o porție pe săptămână, susțin cercetătorii de la Universitatea Oxford și Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC).
Concluziile studiului, publicate în jurnalul de specialitate Clinical Gastroenterology and Hepatology, se referă la toate tipurile de pește. Persoanele care consumă doar porții mici de pește gras pot de asemenea să-și scadă riscul de cancer colorectal cu 10%. Studiul a fost finanțat de World Cancer Research Fund (WCRF) și vizează intensificarea recomandărilor referitoare la consumul de pește în rândul populației, notează Agerpres, citând Press Association.
Studiul a presupus analiza obiceiurilor alimentare a 521.324 de participanți înrolați în programul EPIC, de-a lungul a unei medii de 14,9 ani. Dintre aceștia, 6.291 de persoane au dezvoltat cancer colorectal
Cât pește e bine să mănânci pe săptămână
Cercetătorii au examinat obiceiurile alimentare ale subiecților cu ajutorul unor chestionare referitoare la frecvența cu care consumă anumite alimente, detalii despre cantitatea de pește consumată - inclusiv tipul de pește consumat - alb, uleios, gras sau slab.
Potrivit rezultatelor cercetării, consumul oricărui tip de pește într-o cantitate de 359,1 grame pe săptămână a dus la o scădere a riscului de cancer colorectal cu 12%, în comparație cu consumul unei cantități de pește mai mici de 63,49 grame pe săptămână.
În plus, persoanele care au consumat doar 123,9 grame de pește gras pe săptămână precum somonul și sardinele au prezentat un risc cu 10% mai mic de a dezvolta cancer colorectal. O porție obișnuită de pește are circa 100 de grame.
„Consumul de pește pare să reducă riscul de cancer colorectal și ar trebui încurajat ca parte dintr-o dietă sănătoasă", au concluzionat cercetătorii.
Orice fel de pește e bun
Potrivit oamenilor de știință, peștele gras și peștele uleios sunt o sursă extrem de bogată de acizi grași polinesaturați cu catena lungă n-3 (n-3 LC-PUFA), despre care se crede că ar avea efecte protectoare asupra organismului, prevenind procesele inflamatorii. Peștele slab conține de asemenea acizi grași similari.
„Potrivit cercetării noastre, consumul de pește pare să reducă riscul de cancer colorectal și ar trebui încurajat ca parte dintr-o dietă sănătoasă", a spus Marc Gunter, cercetător principal în cadrul IARC.
„Un punct slab al studiului este acela că datele privind alimentația colectate de la participanți nu au inclus informații despre administrarea suplimentelor de ulei de pește".
„Aceste suplimente cu grăsime de pește necuantificate ar putea de asemenea avea un efect asupra cancerului colorectal, fiind necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă peștele sau uleiul de pește influențează riscul de cancer colorectal".
Fructele de mare nu au același efect
Cercetătorii au constatat, totodată, că fructele de mare nu par să aibă niciun efect asupra riscului de cancer colorectal.
„Acest studiu amplu este o dovadă științifică în plus care sugerează că peștele ar putea reduce riscul cancerului colorectal", a precizat Anna Diaz Font, directoarea de finanțare în domeniul cercetării în cadrul WCRF.
„Motivele biologice pentru care consumul de pește poate scădea riscul de cancer nu sunt pe deplin înțelese, dar una dintre teorii include acizii grași specifici precum omega-3, care se găsesc aproape în mod exclusiv în pește, având un efect protector prin intermediul proprietăților antiinflamatoare".
Cancerul colorectal este a patra cea mai răspândită formă de cancer în Regatul Unit și are a doua cea mai mare rată de mortalitate dintre toate cancerele. Experții sunt de părere că 40% dintre toate tipurile de cancer sunt cauzate de un stil de viață nesănătos.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
Terapia care previne patru tipuri de cancer. Este la îndemâna oricui
Terapia cu celule CAR-T GD2, pas pentru combaterea cancerului pediatric. Are efect în cazul neuroblastomului
Terapia care vindecă cel mai agresiv tip de cancer. Oferă o supraviețuire de peste 18 ani.
Semnalele de alarmă ale cancerului. Un medic oncolog explică
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Leziunile premaligne, tratamente post-excizie. Dr. Beatrice Anghel: Se alarmează
Dieta care alimentează cancerul. Duce și la formarea rapidă a metastazelor. Plachetele sanguine formează o armură
"Am fost diagnosticată cu cancer intestinal metastatic stadiul 4, cu 9 tumori în ficat". Simptomul care a dus-o în operație de urgență
Băuturile care duc la răspândirea necontrolată a cancerului. Medicii, semnal de alarmă
Un nou test de urină detectează 92% dintre cancerele agresive de prostată
Testul simplu care detectează cancerul. Depistează 92% din cancerele agresive și nu mai sunt necesare biopsiile.
Băuturile îndulcite, asociate cu riscul de cancer. Femeile, mai expuse
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Inhibitorii de checkpoint, impact asupra imunității. Imunoterapia, efect colateral pentru pacienții cu cancer
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040
Danemarca vrea să scape de cancerul de col uterin până în 2040. La ce s-au gândit și cum vor să facă asta.
Cancerul îți deturnează creierul și îți fură motivația. Descoperirea care răstoarnă tot ce știam despre apatia bolnavilor de cancer
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Cum prevenim cancerul. Recomandare de la medicul oncolog. Dr. Ioan Adrian Buda: Trebuie să ne ocupăm de ce putem noi să facem pentru a preveni boala
Tratamentul neconvențional care încetinește cancerul după prima ședință
Cancerul în stadiul 0: primul semn de avertizare. Multe femei îl ignoră. Uite de ce este atât de periculos
Cancerul de colon, semne subtile de avertizare. Transpirația nocturnă și schimbările în tranzitul intestinal, principalele simptome
Acest semn al cancerului care apare noaptea este adesea ignorat. Numai că este un simptom al unui cancer supranumit ucigașul tăcut.
"Nu trebuie să scoți tot sânul pentru un cancer". Adevărul despre radioterapie. Dr. Voiculescu: Recidivele locale nu înseamnă moarte
Nu trebuie să tai sânul ca să învingi cancerul. Radioterapia, soluția care schimbă vieți.