Un acid gras din uleiul de palmier, asociat cu răspândirea cancerului

Cercetători spanioli susțin că un acid gras din uleiul de palmier ar contribui la răspândirea cancerului.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat că un acid gras care se găseşte în uleiul de palmier poate încuraja răspândirea cancerului, în urma unui studiu care ar putea deschide calea pentru noi tratamente, relatează The Guardian miercuri. Studiul, efectuat pe şoareci, a constatat că acidul palmitic a promovat metastaze în cancerele bucale şi de piele.
Acest proces ar putea fi contracarat în viitor cu ajutorul medicamentelor sau al unor regimuri alimentare atent concepute, însă echipa din spatele cercetării a avertizat că pacienţii nu trebuie să urmeze diete în absenţa studiilor clinice, pe subiecţi umani.
''Există ceva foarte special la acidul palmitic care îl face un promotor extrem de puternic al metastazelor'', a declarat profesorul Salvador Aznar-Benitah, de la Institutul de Cercetare în Biomedicină (IRB) din Barcelona. ''Cred că este prea devreme pentru a determina ce tip de dietă care ar încetini procesul de metastază ar putea fi urmat de pacienţii cu cancer metastatic'', a adăugat cercetătorul.
Studiul se adaugă dovezilor emergente conform cărora dieta poate fi utilizată pentru îmbunătăţirea tratamentelor existente pentru cancer, în condiţiile în care celulele tumorale se bazează în mod disproporţionat pe anumite substanţe nutritive, sau acestea din urmă sunt necesare în stadii critice, cum ar fi în metastază. Cercetarea, care se bazează pe studii anterioare efectuate de aceeaşi echipă, a arătat că în cadrul unei tumori doar celulele dintr-un mic subgrup au capacitatea de a se răspândi, părăsind tumoarea, ajungând la alte organe şi colonizându-le. Aceste celule canceroase specializate par să se bazeze cu precădere pe acizii graşi, iar cele mai recente cercetări au restrâns aria la acidul palmitic, care se găseşte în uleiul de palmier, dar şi într-o mare varietate de alimente.
Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific Nature, a constatat că atunci când cantitatea de acid palmitic din alimentaţia şoarecilor a fost suplimentată, cancerele bucale şi de piele au prezentat un risc mai mare de răspândire. Alţi acizi graşi numiţi acid oleic şi acid linoleic - grăsimile omega-9 şi omega-6, găsite în alimente precum uleiul de măsline şi seminţele de in - nu au prezentat acelaşi efect. În plus, niciunul dintre aceşti doi acizi graşi testaţi nu a amplificat riscul de a dezvolta cancer.
Studiul a sugerat că expunerea la acidul palmitic a provocat modificări ale funcţiei genelor din celulele canceroase care le-au permis să detecteze acizii graşi şi să-i consume în mod mai eficient. Prezenţa acidului palmitic a părut, de asemenea, să declanşeze o ''stare regenerativă'' la celulele canceroase, permiţându-le să formeze reţele de semnalizare dincolo de tumoare, despre care se ştie că reprezintă un pas crucial către răspândire.
Metastaza rămâne principala cauză de deces la pacienţii cu cancer şi marea majoritate a persoanelor cu cancer metastatic pot fi doar tratate, dar nu vindecate. Înţelegând de ce au nevoie celulele canceroase pentru a realiza acest salt, oamenii de ştiinţă au identificat, de asemenea, modalităţi pentru blocarea acestui proces şi plănuiesc un studiu clinic asupra proteinelor care interferează cu răspunsul tumorii la acidul palmitic.
''Aceasta este o abordare mult mai realistă în ceea ce priveşte o terapie reală, în cazul căreia nu contează dacă unui pacient îi place Nutella sau pizza'', a spus Aznar-Benitah, cercetătorul adăugând că ''joaca cu dietele este foarte complicată''.
Profesorul Greg Hannon, director al Institutului de Cercetare a Cancerului din Cambridge, Marea Britanie, a declarat: ''Acesta este un studiu riguros şi exhaustiv care sugerează că expunerea la un component important al uleiului de palmier schimbă în mod durabil comportamentul celulelor canceroase, făcându-le mai predispuse la progresie de la nivel local la boală metastatică potenţial letală. Având în vedere prevalenţa uleiului de palmier ca ingredient în alimentele procesate, acest studiu oferă o motivaţie puternică pentru studii suplimentare asupra modului în care alegerile din alimentaţie influenţează riscul de progresie a tumorii''.
Helen Rippon, director executiv în cadrul organizaţiei Worldwide Cancer Research, a declarat la rândul său: ''Această descoperire este o reuşită majoră în ceea ce priveşte înţelegerea modului în care dieta şi cancerul sunt asociate şi, poate mai important, modul în care putem folosi aceste cunoştinţe pentru noi remedii pentru cancer. Se estimează că metastazele sunt responsabile pentru 90% din toate decesele cauzate de cancer - adică aproximativ 9 milioane de decese pe an la nivel global. A afla mai multe despre ceea ce determină răspândirea cancerului şi - important - modul în care aceasta poate fi stopată reprezintă calea de urmat pentru a reduce aceste cifre'', arată Agerpres.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Cancerul tăcut care scapă la investigația medicală. Apare în altă zonă
Crezi că ești sănătos. Analizele ies bine, simptomele lipsesc. Dar cancerul este deja acolo, iar urmările sunt fatale.
Primul semn că faci cancer pulmonar. E banal și mulți îl confundă cu oboseala
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Gordon Ramsay, operat de cancer de piele. Mesajul pentru fani: Nu uitaţi să vă daţi cu cremă de protecţie solară
Ce înseamnă cancerul in situ și de ce este cel mai tratabil
De ce unele cancere de sân nu răspund la tratament?
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Omega-3 și uleiul de pește, combinație promițătoare în prevenția cancerului de prostată
Această combinație extrem de comună menține celulele canceroase într-o stare latentă și nu le permite să se dezvolte.
Cancerul în stadiul 0: primul semn de avertizare. Multe femei îl ignoră. Uite de ce este atât de periculos
Durerea de oase nu înseamnă doar reumatism. Dr. Eduard Dănăilă: E semn de cancer în stadiul patru
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Testul care îți spune cu 3 ani înainte că vei face cancer
"Am cancer de colon în stare avansată și nu știu cât timp mai am. Am ignorat aceste două simptome"
"Nu trebuie să scoți tot sânul pentru un cancer". Adevărul despre radioterapie. Dr. Voiculescu: Recidivele locale nu înseamnă moarte
Nu trebuie să tai sânul ca să învingi cancerul. Radioterapia, soluția care schimbă vieți.
Cum afectează densitatea țesutului mamar riscul de cancer mamar
Tratamentul neconvențional care încetinește cancerul după prima ședință
Cancerul îți topește vasele de sânge ale mușchilor. Ce s-a descoperit
RMN-ul dezvăluie ce se întâmplă după tratamentul împotriva cancerului
Tratamentul oncologic, impact devastator. RMN-ul arată un adevăr șocant în cazul pacienților oncologici.
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040
Danemarca vrea să scape de cancerul de col uterin până în 2040. La ce s-au gândit și cum vor să facă asta.
Cancerul pulmonar: 7 semne banale ignorate frecvent
Cancer pulmonar: cele 4 stadii. Stadiul care NU dă simptome, dar ucide rapid
Află care sunt cele mai periculoase stadii ale cancerului pulmonar și de ce majoritatea pacienților ajung prea târziu la medic.