Vitamina D, administrată zilnic, reduce riscul de deces prin cancer cu 12%. Care este doza recomandată și unde se găsește

Vitamina D este legată de sistemul imunitar, iar administrarea zilnică poate să reducă riscul de deces prin cancer cu 12%.
Vitamina D este vitamina responsabilă cu imunitatea și metabolismul, iar pentru a-și putea îndeplini funcțiile pe care le are la nivelul organismul, precum reglarea nivelului de calciu și de fosfor, care ajută la întărirea oaselor și la sănătatea musculaturii, este necesar un aport zilnic. Deși se sintetizează și după numai 15 minute de expunere la soare, riscul de deficit de vitamina D este unul crescut.
Potrivit oamenilor de știință de la Centrul German de Cercetare al Cancerului, aportul zilnic de vitamina D poate reduce riscul de deces prin cancer cu 12%.
Cercetătorii au descoperit că administrarea zilnică de vitamina D a fost benefică în special în cazul persoanelor de peste 70 de ani, precum și în cazul celor care au început să ia suplimente înainte de a primi diagnosticul de cancer.
La nivel mondial, peste 10 milioane de persoane mor din cauza cancerului, în fiecare an, iar cercetătorii sunt într-o continuă căutate de noi metode de a prelungi speranța de viață a persoanelor cu cancer.
Vitamina D și riscul de cancer
Acesta nu este primul studiu care analizează corelația dintre vitamina D și cancer. Cercetătorii au examinat utilizarea acestei vitamine pentru reducerea riscului de cancer, dar și ca tratament.
De asemenea, au studiat și utilizarea vitaminei D ca măsură preventivă în cazul anumitor tipuri de cancer, precum cel de sân și cel hepatic.
Potrivit dr. Ben Schottker, epidemiolog și lider al grupului de cercetare de la Divizia de Epidemiologie Clinică și Cercetare a Îmbătrânirii de la Centrul German de Cercetare al Cancerului, autorul principal al studiului, el și echipa sa au decis să studieze impactul pe care îl are vitamina D asupra mortalității prin cancer.
Acest lucru a fost determinat de faptul că studiile anterioare au furnizat dovezi că mortalitatea prin cancer este probabil să prezinte un răspuns la suplimentarea cu vitamina D.
În plus, echipa s-a concentrat în mod special pe vitamina D3, supranumită și vitamina soarelui.
” O revizuire sistematică și o meta-analiză anterioară nu a arătat niciun efect pentru vitamina D2 asupra mortalității prin cancer, dar un efect al vitaminei D3 asupra mortalității prin cancer. Se poate specula motivul”,a declarat dr. Schottker, citat de Medical News Today.
Vitamina D, administrată zilnic, reducere a ratei mortalității prin cancer cu 12%
În cadrul studiului au fost analizate datele din 14 studii la care au participat aproape 105.000 de persoane. Cercetătorii au inclus numai studiile la care participanților li s-a administrat, aleatoriu, fie vitamina D3, fie un placebo.
Atunci când participanților la studiu li s-au administrat intermitent doze foarte mari de vitamina D3, cercetătorii nu au constatat niciun efect asupra mortalității cauzate de cancer.
Cu toate acestea, atunci când participanții au luat zilnic vitamina D3, echipa de cercetare a constatat că au redus rata mortalității prin cancer cu 12%.
Totodată, dr. Schottker și echipa sa au descoperit că persoanele de peste 70 de ani care au luat zilnic vitamina D3 au beneficiat cel mai mult de această terapie.
”Cu cât ești mai în vârstă, cu atât riscul de cancer este mai mare. Astfel, acțiunile preventive împotriva mortalității prin cancer sunt cu atât mai eficiente cu cât pacienții sunt mai în vârstă.
Deoarece riscul de cancer începe să crească încă de la vârsta de 50 de ai, personal aș verifica pacienții pentru o eventuală suplimentare cu vitamina D încă de la 50 de ani, nu doar de la vârsta de 70 de ani”, a mai spus autorul studiului.
Mai mult decât atât, medicul consideră necesară administrarea de suplimente de vitamina D în rândul persoanelor de peste 50 de ani, chiar dacă nu au fost diagnosticate cu cancer, ca o formă de prevenire a deficitului de vitamina D, care poate avea impact, de altfel, asupra întregii sănătăți.
Vitamina D, doza necesară
Pentru a nu se instala carența de vitamina D, medicii recomandă administrarea acesteia astfel:
- copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni - 1.000 UI/zi (1,06 mg / zi)
- persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 70 de ani, femei gravide și lăuze - 600 UI/zi (0,64 mg / zi)
- persoanele peste 71 de ani - 800 UI/zi (0,85 mg / zi).
Vitamina D, sursă din alimentație
Cele mai bune surse de vitamina D sunt:
- peștele și uleiul de pește, în special codul, somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele. O porție de pește poate asigura până la 90% din doza zilnică recomandată (DZR)
- gălbenușul de ou, două ouă întregi reprezintă aproximativ 40% din DZR
- produsele lactate și din soia. O cană de lapte înseamnă până la 30% din DZR
- cerealele integrale
- ciupercile
- portocalele
- carnea de vită, carnea de porc și ficatul.
Deficitul de vitamina D, cauze și factori de risc
Deficitul de vitamina D este definit în mod obișnuit ca având niveluri sanguine de sub 20 ng/ml, în timp ce nivelurile de 21-29 ng/ ml sunt considerate insuficiente.
Deși nu există o singură cauză care să ducă la deficitul de vitamina D, riscul general poate fi mai mare ca urmare a unor afecțiuni de bază sau factori legați de stilul de viață.
Astfel, unii din ce comuni factori de risc pentru deficitul de vitamina D sunt:
- pielea mia închisă la culoare
- vârsta
- obezitatea sau supraponderea
- consum redus de pește și produse lactate
- locuitul în zone mai îndepărtate de ecuator sau în regiuni cu puțină lumină solară pe parcursul anului, precum zonele nordice
- statul sau lucratul în spații interioare
- lucratul în ture de noapte
- boli cronice de rinichi, afecțiuni hepatice sau hiperparatiroidism
- afecțiuni care împiedică sau limitează absorbția nutrienților, precum boala Crohn sau boala celiacă
- efectuarea unor operații de bypass gastric
- utilizarea anumitor medicamente care afectează metabolismul vitamine D, cum ar fi statinele și steroizii, notează Healthline.
Deficitul de vitamina D, semne și simptome
Cum vitamina D are o puternică legătură cu sistemul imunitar, unul dintre primele semne pe care deficitul acestei vitamine îl dă este frecvența îmbolnăvirilor.
Alte semne includ:
- dureri de oase și musculare inexplicabile
- transpirația capului
- boala cronică de rinichi
- piele mai închisă la culoare
- stare de indispoziție
- musculatură slăbită
- suprapondere
- dificultăți în digestie
- fragilitatea pielii
-afecțiuni dermatologice
- modificări ale pielii și scalpului
- reducerea funcției cognitive
- dificultate în vederea de noapte
- afte
- vindecarea cu greutate
- modificări ale unghiilor
- dureri în gură
- probleme de reproducere, arată Medical News.
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
Femeile cu studii superioare, risc crescut de cancer la sân cu până la 40%
Femeile care sunt cele mai predispose la cancer. Vezi dacă ești în situația asta.
Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Terapia care previne patru tipuri de cancer. Este la îndemâna oricui
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Câinii și capacitatea lor uimitoare de a detecta cancerul
Acest obicei poate opri recidiva cancerului de colon!
Un nou studiu revoluționar arată că un obicei banal poate reduce semnificativ riscul de recidivă a cancerului de colon.
"Am cancer de colon în stare avansată și nu știu cât timp mai am. Am ignorat aceste două simptome"
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Molecula care vindecă intestinul și previne dezvoltarea cancerului. Previne inflamația
Băuturile care duc la răspândirea necontrolată a cancerului. Medicii, semnal de alarmă
Rata mortalității prin cancer de sân nu mai scade. Mortalitatea a stagnat pentru femeile sub 40 și peste 74 de ani
Acest cancer ucide din ce în ce mai multe persoane. Statisticile arată că rata mortalității este în creștere alarmantă.
Legătura dintre grăsimi și cancerul de sân triplu-negativ
Analiza de sânge poate detecta cancerul colorectal. Are o precizie de 95%
Un nou studiu arată că această analiză detectează cancerul colorectal în formă incipientă cu o precizie de 95%.
Cauza care declanșează cancerul. Dr. Eduard Dănăilă: Așa apare cancerul. Suntem influențați de asta
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040
Danemarca vrea să scape de cancerul de col uterin până în 2040. La ce s-au gândit și cum vor să facă asta.
Cancerul care ucide fără simptome. Semnele subtile pe care le ignori
Cancerul de colon, semne subtile de avertizare. Transpirația nocturnă și schimbările în tranzitul intestinal, principalele simptome
Acest semn al cancerului care apare noaptea este adesea ignorat. Numai că este un simptom al unui cancer supranumit ucigașul tăcut.
"Am fost diagnosticată cu cancer intestinal metastatic stadiul 4, cu 9 tumori în ficat". Simptomul care a dus-o în operație de urgență
Simptom al cancerului, confundat cu menopauza. Diagnostic în stadiul 4
Un simptom al cancerului a fost confundat cu menopauza. Diagnosticul a arătat un cancer agresiv în stadiul 4.