Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Dr. Theodor Alexandru Voiosu, medic specialist Gastroenterologie, a explicat pentru DC Medical care sunt boile digestive cu care ne putem confrunta vara și cum putem să le...
Este vară, mulți dintre noi mergem în concedii, mergem la mare, la grătare, la picnic, sau pur și simplu mâncăm neglijent. Perioada de vacanță vine cu o serie de riscuri la care ne expunem, dar pe care le putem preveni.
Potrivit dr. Theodor Alexandru Voiosu, există câteva afecțiuni care ar putea apărea vara. Principalele sunt: gastroenterocolita acută, toxiinfecțiile alimentare, dizenteria, boala diareica acută și indigestia.
"Gastroenterocolită acuta este o boala infecțioasă, cu debut acut, de obicei în plină stare de sănătate. Principalele manifestări sunt greata, vărsăturile alimentare și diareea acuta, însoțite de intoleranta digestiva. Severitatea episoadelor este variabilă, majoritatea pacienților își revin spontan, într-un interval de câteva ore și zile, dar există și cazuri care pot evolua cu deshidratare acută și complicații care să necesite inclusiv spitalizare", explică dr. Theodor Voiosu.
"Toxiinfecțiile alimentare sunt, și ele, boli acute cauzate de ingestia unor alimente prost preparate sau incorect conservate, care conțin diverse toxine (de obicei de origine bacteriana). Pacienții prezintă simptome în general digestive (greață, crampe abdominale, vărsături și diaree) care pot fi însoțite de manifestări sistemice - dureri de cap, dureri musculare sau febra înaltă".
"Dizenteria reprezintă o boala infecțioasă diareica cauzată de o bacterie numită Shigella. În țarile dezvoltate, această boală se întâlnește rar în zilele noastre, dar pacienții care suferă de dizenterie au simptome severe, cu diaree sanguinolentă, febra înaltă și stare generala mult alterată. Acest pacienți au nevoie de internare și îngrijire atentă în secții de boli infecțioase", avertizează medicul.
"Diareea acută are, cel mai frecvent, o cauza infecțioasă și apare brusc, așa cum am descris și mai sus. Cauzele de sindrom diareic nu sunt însă limitate doar la infecții, multe alte boli, inclusiv cronice, putând să debuteze tot cu o creștere a numărului de scaune, care își schimba aspectul și consistența. În funcție de numărul și aspectul scaunelor, prezența de mucus și/sau sânge în scaun și durata și severitatea simptomelor, medicul se poate orienta către un anumit diagnostic, și se poate prescrie un anumit tratament specific", arată specialistul.
"Indigestia este un termen colocvial, popular, care acoperă o gama foarte larga de simptome percepute de pacient. De obicei indigestia se refera la simptome care țin de tubul digestiv superior (sațietate precoce, greata, discomfort abdominal), rareori putând fi associate și modificări de tranzit intestinal (diaree) sau durere abdominala. Cel mai frecvent, în acest context, simptomele sunt declanșate de mese copioase, bogate în alimente cu conținut mare de grăsimi".
Dr. Theodor Alexandru Voiosu, medic specialist Gastroenterologie
Pentru a evita bolile digestive vara, dr. Theodor Voiosu spune că cel mai important aspect este să ne asiguram că alimentele au fost corect prelucrate termic și depozitate în condiții de temperatura adecvate. Igiena personalului care pregătește mâncarea, joaca și ea un rol foarte important în prevenția apariției acestor boli.
"De obicei bolile acestea sunt autolimitate și necesită doar ocazional tratament. Formele mai severe, mai ales la persoanele la risc (Vârstnici, pacienți cu diverse boli cronice) se pot însă complica, cel mai frecvent cu deshidratare acută, și pot, uneori, necesita internare și tratament suportiv în spital", explică dr. Theodor Voiosu.
Potrivit medicului, stresul este și el un factor declanșator al bolilor digestive.
"Stresul este un element important de declanșare și agravare a tulburărilor funcționale digestive, cum ar fi colonul iritabil sau sindromul dispeptic. Aceste boli, desi au o evoluție benigna și un prognostic foarte bun, afectează calitatea vieții pacienților prin simptomele associate – tulburări de transit, durere abdominala sau sațietate precoce" , arată specialistul.
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.