Bolile urologice care pot fi operate robotic. Dr. Coman și dr. Crișan: Va sângera puțin și se va mobiliza a doua zi după operație

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
bolile urologice. FOTO: Freepik @megafilm
bolile urologice. FOTO: Freepik @megafilm

Dr. Ioan Coman și dr. Nicolae Crișan au explicat căror patologii urologice le sunt indicate intervențiile minim invazive, dar și care este ”standardul de aur” în acest domeniu.

”Ce ne puteți spune de gama de intervenții pe care le abordați la început și de gama de intervenții pe care le abordați acum? Cum s-au diversificat ele de-a lungul timpului, de unde ați început și unde vă aflați acum”, a întrebat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate, unde i-a avut invitați pe prof. emerit dr. Ioan Coman, fondatorul chirurgiei robotice în România și prof. emerit dr. Nicolae Crișan, șeful disciplinei de urologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca.

”Ceea ce vreau să spun e că față de chirurgia laparoscopică standard 2D sau 3D, curba de învățare în robotică este foarte scurtă. Laparoscopia foarte greu prinde în lumea urologică, la ora actuală, din cauza dificultăților tehnice, limitărilor pe care laparoscopia standard le impune.

Având în vedere avantajele minim-invazivității și facilității execuției cu robotul chirurgical Da Vinci, laparoscopia asistată robotic câștigă teren în ziua de astăzi.

Am început cu prostatectomia radicală robotică, asistați de distinși profesori ai Institutului European de Oncologie. Având baza laparoscopiei, foarte ușor am făcut această trecere spre robotică.

Facilitatea execuției tehnice, precizia în planul submilimetrice, uneori greu accesibile mâinii chirurgilor în spațiul retropubic, în speță, pentru prostată, dificultățile în a separa bandeletele neuro-vasculare de capsula prostatică, structuri extrem de  importante pentru funcția erectilă și pentru continență, dificultățile în a conserva sfincterul uretral și de a-i oferi pacientului șansa de recuperare rapidă a continenței sunt lucruri extrem de importante și pentru toate acestea robotul ajută foarte mult.

Ceea ce înseamnă că pacientul va pierde puțin sânge în timpul unei intervenții, se va mobiliza a doua zi după intervenție, se va alimenta în prima sau a doua zi după intervenție și în 2-3 zile pacientul cu cancer de prostată operat robotic se poate externa, cu o sondă pe uretră care la 7 zile se poate suprima, și după suprimarea sondei pacientul, în scurt timp, poate fi integrat familial, social, cu continența cât mai rapid conservată și sigur, și cu funcția erectilă, în cazurile selecționate, acolo unde diagnosticul a fost pus precoce.

Este categoric, așa cum am spus, o intervenție gold standard. În SUA, de exemplu, doar robotic se mai operează la ora actuală, nu laparoscopic și nu clasic și asta spune deja foarte multe. Și în țările civilizate la fel și mă bucură enorm că alături de dr. Crișan am făcut acești pași și în România. Este o alternativă minim invazivă, modernă, de mare valoare pe care pacienții din România o au la dispoziție”, a declarat prof. Ioan Coman, fondatorul chirurgiei robotice în România, în exclusivitate la DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Vezi și: "Se pregătește al treilea val de chirurgie robotică". Nicolae Crișan: Sunt convins, deja există un interes real, există o presiune

Ce alte operații urologice mai pot fi efectuate robotic

Recent, dr. Nicolae Crişan a operat robotic un cancer vezical infiltrat. A scos vezica urinară, a curăţat ganglionii pelvini şi a făcut o altă vezică urinară din intestin, totul robotic, cu câteva înţepături la piele. Pacientul era dimineaţă cu toate constantele biotumorale absolut normale. Aşadar, starea bolnavului operat robotic este incredibilă faţă de pacientul cu cancer vezical operat clasic.

”Pentru o lungă perioadă de timp s-a considerat că această chirurgie minim invazivă se adresează unei patologii ușoare, patologie beningă, intervențiile de mare amploare nu se pretează la chirurgia minim invazivă.

Putem spune în clipa de față că exact invers stau lucrurile, tocmai pentru intervențiile cu comorbiditate mare, cum este prostatectomia radicală, cum este nefrectomia parțială, cistectomia radicală cu neovezică, tocmai pentru aceste intervenții de mare amploare, chirurgia minim invazivă aduce beneficii maxime. Pentru că morbiditatea aceasta importantă se reduce semnificativ prin abordare minim invazivă.

Deci dacă am început, timid, cu intervenții simple, treptat indicațiile s-au extins spre prostatectomia radicală care în acest moment este standard, gold standard, apoi s-a extins spre intervențiile de nefrectomie parțială în care ne dorim să conservăm rinichiul pacientului și să îndepărtăm doar masa tumorală, avantaj cu impact important asupra sistemului sanitar, pentru că sigur, un pacient care nu ajunge la dializă înseamnă costuri mult mai reduse pentru sistemul sanitar și apoi, în final, ajungând la aceste intervenții de mare amploare de cistectomie, de îndepărtare a vezicii urinare cu reconstrucţie de rezervor. În clipa de faţă, 90% din ceea ce se operează în urologie se pretează la chirurgie minim invazivă laparoscopică, dar în special robotică" a explicat dr. Nicolae Crişan.

Dr. Coman a intervenit cu o precizare importantă. ”Aş vrea să nu se înţeleagă că în cancerul renal, doar tumorile mici beneficiază de avantajele roboticii, dar chiar şi tumorile renale cu invazie venoasă, inclusiv tumorile infiltrative în vena cavă şi altele. Chirurgia plastică, reconstructivă, malformaţiile, practic toată patologia oncologică urologică poate fi rezolvată robotic, ceea ce înseamnă enorm de mult, la fel malformațiile.

Și mai rămân câteva indicații, adenomul de prostată și calculii, care se rezolvă cu laserul, în așa manieră că la ora actuală, cel puțin în echipa noastră și în serviciile noastre, intervențiile chirurgicale clasice au fost mult, mult reduse, respectiv circumcizia și hidrocelul le mai facem cu bisturiul clasic, în rest beneficiază în totalitate urologia de minim invazivitate”, a explicat dr. Coman.

 Vezi mai multe în video:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel