EXCLUSIV Botulismul, boala mortală ascunsă în conserve. Carmen Dorobăț: Impune internare la Terapie Intensivă. Afectează sistemul nervos central

Botulismul este o boală gravă, cauzată de o toxină care atacă nervii organismului. Botulismul poate provoca simptome care pun viața în pericol.
Botulismul este o boală rară, dar gravă, cauzată de o toxină care atacă nervii organismului. Simptomele botulismului încep, de obicei, cu slăbiciunea mușchilor care controlează ochii, fața, gura și gâtul. Această slăbiciune se poate extinde la gât, brațe, trunchi și picioare.
Botulismul poate slăbi, de asemenea, mușchii implicați în respirație, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație și chiar la deces. Un tip de bacterie numit Clostridium botulinum produce toxina. Botulismul poate apărea ca urmare a contaminării alimentelor sau a rănilor.
Cum poți să faci botulism din cauza mâncării
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic primar boli infecțioase, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum putem face botulism din cauza mâncării.
”Botulismul este o boală care se poate lua din conserve, în special conserve de pește. Au fost, însă, și cazuri când oamenii au făcut botulism de la zacuscă. Acești spori se dezvoltă în condiții de anaerobioză.
Bacteria trăiește în lipsa aerului. În conserve se pot dezvolta astfel de condiții și poate apărea această bacterie, iar toxina este cea care determină boala și determină boală prin afectarea sistemului nervos central”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic primar boli infecțioase, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Botulismul, simptome și complicații
Deoarece afectează controlul mușchilor din tot corpul, toxina botulinică poate provoca multe complicații. Pericolul cel mai imediat este că nu veți putea să respirați. Faptul de a nu putea respira este o cauză comună de deces în botulism.
”Pot fi forme ușoară de boală, până la forme grave cu insuficiență respiratorie acută, care impune și internare la Terapie Intensivă. De regulă, pacientul este afebril, de aceea fenomenele neurologice sunt cele care îi conduc pe pacient la specialistul neurolog.
Este vorba despre căderea pleoapelor, așa numita diplopie, adică vedere dublă și uscăciunea mucoaselor, adică uscăciunea bucală sau conjunctivală”, a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.
Botulismul, prevenție
Bacteriile dăunătoare se dezvoltă și produc toxina în medii cu puțin oxigen, cum ar fi alimentele conservate în casă. Tocmai de aceea sunt câteva detalii la care să fim atenți atunci când consumăm conserve.
”Ceea ce putem să sfătuim oamenii este să consume alimente proaspete și să evite conservele care sunt comercializate în zone necontrolate din punct de vedere medical.
Apar anumite modificări, dar nu este o regulă. Capacul cutiilor poate fi bombat. Trebuie să ținem seama și de aspect. Adică să ne uităm să vedem dacă alimentul respectiv nu s-a modificat ca și culoare, să îl mirosim, gustăm.
Cam așa ne putem da seama dacă un anumit produs alimentar se înscrie într-o zonă în care este expirată sau nu mai trebuie să fie consumată din punct de vedere alimentar”, a mai precizat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
În cazurile de botulism de origine alimentară, cadrele medicale curăță uneori sistemul digestiv prin provocarea de vărsături și administrarea de medicamente pentru a vă ajuta la mișcările intestinale.
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
-
Ficatul tău are nevoie de el: ceaiul care îl curăță de grăsime17.10.2025, 17:08
-
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
John Deanfield explică de ce “nu ai voie” nu ne scapă de bolile cardiovasculare: Prevenția, un “cont de economii” cu dobândă
Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Cât cheltuiește România pe sănătate pe cap de locuitor în 2025. Comparație cu UE
Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
"Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.