BPA, substanța din recipientele de plastic asociată cu diabetul sau bolile cardiovasculare

Angela Sabău |
Data publicării:
Biberoanele din plastic le pot face rău bebelușilor
Biberoanele din plastic le pot face rău bebelușilor

Bisfenolul (BPA) este o substanță folosită la producerea recipientelor de plastic, dar și la imprimarea chitanțelor. Substanța a fost asociată cu mai multe afecțiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare

Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică industrială care a fost utilizată încă din anii 1960 în recipiente din plastic și alimente. Deși utilizarea sa a scăzut în ultimii ani, a devenit atât de obișnuită încât un studiu CDC din 2004 a constatat BPA în 93% din probele de urină de la persoanele cu vârsta peste șase ani. Monitorizarea națională sugerează că BPA este prezent în 90 la sută din probele de urină din SUA. 
Utilizarea BPA a scăzut recent, multe produse BPA, cum ar fi sticlele de plastic, sunt produse fără BPA. Cu toate acestea, studii recente au descoperit că hârtia utilizată pentru tipărirea chitanțelor este o sursă majoră de BPA. Pe baza unei analize a sutelor de studii, FDA a spus că BPA este sigur la nivelurile foarte scăzute găsite în alimente. Cu toate acestea, un nou studiu publicat într-un jurnal al Asociației Medicale Americane (AMA) spune că sunt necesare studii suplimentare. 

Ar trebui să evitați BPA?

Pericolele BPA se bazează în principal pe studii pe animale. BPA are un efect toxic asupra glandelor corpului (sistemul endocrin). A fost legată de obezitate, boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială, boli de prostată și probleme de comportament la copii. 
Pe baza analizei studiilor disponibile, poziția FDA este că nu există suficiente dovezi ale prejudiciului pentru a interzice BPA. Cu toate acestea, 12 state și Washington DC au impus unele restricții asupra BPA. Sfaturile actuale privind evitarea BPA de la FDA și Institutele Naționale de Sănătate sunt evitarea BPA dacă sunteți preocupat de siguranță. Cu alte cuvinte, este opțional.
Un studiu din 2020 publicat în revista JAMA Open a analizat nivelurile de urină BPA la aproape 4.000 de adulți și i-a urmărit pe acești adulți timp de aproximativ 10 ani. În acest timp au existat 344 de decese. Comparativ cu persoanele cu cele mai scăzute niveluri de BPA, cei cu cele mai ridicate niveluri au avut un risc cu 50 la sută mai mare de deces. Deși acest studiu nu demonstrează că BPA a contribuit la aceste decese, el ridică noi preocupări, iar cercetătorii concluzionează că sunt necesare studii suplimentare. 

BPA este detectabil în alimente, apă, conducte de apă, praf, sol și aer. Nu o poți evita complet. Sursa principală de îngrijorare a fost expunerea la alimente și băuturi. BPH vine în două surse chimice, plasticul din policarbonat și rășinile epoxidice. Materialele plastice sunt frecvente în sticlele de apă și biberoanele. Rășinile sunt utilizate în mod obișnuit pentru alinierea conservelor și a capacelor pentru sticle.

Cum să evitați sursele comune de BPA

Iată câteva sfaturi pentru a evita aceste surse:
Căutați produse marcate fără BPA.
Reduceți conservele.
Încălzirea plasticului mărește eliberarea de BPA în alimente sau apă. Evitați să folosiți materialele plastice la microunde și nu așezați materialele plastice în mașina de spălat vase.
Cu timpul, crește eloberarea de BPA din plastic. Aruncați recipientele de plastic vechi sau deteriorate.
Utilizați sticlă, porțelan sau oțel inoxidabil pentru a depozita alimente sau pentru a servi alimente calde.
Asigurați-vă că toate biberoanele nu conțin BPA.
Când utilizați plastic reciclat, verificați codul de reciclare din partea de jos. Numerele de cod 3 și 7 sunt mai susceptibile de a conține BPA. 

Chitanțele pot avea BPA?

Când mergeți la magazin alimentar, sau la benzinărie sau în orice alt loc care tipărește o chitanță, probabil că utilizează hârtie termică făcută cu BPA. Hârtia termică este, de asemenea, utilizată pentru a tipări bilete și permise de îmbarcare. Un studiu din 2014 a constatat că BPA pe aceste chitanțe ar putea fi de până la 1.000 de ori mai mare decât interiorul unei cutii de alimente. 
În Europa, hârtia termică BPA a fost interzisă în 2020. Este încă obișnuită în SUA, iar lucrătorii care se ocupă de chitanțe toată ziua s-au dovedit a avea niveluri mai ridicate de BPA în urină. Deocamdată, potrivit Grupului de lucru pentru mediu, acestea sunt cele mai bune modalități de a evita această sursă:
Solicitați o primire prin e-mail sau text.
Păstrați chitanțele de hârtie într-un plic și spălați-vă pe mâini după ce le-ați manipulat.
Nu lăsați chitanțele la îndemâna copiilor.
Puneți chitanțele de hârtie în coșul de gunoi, nu în reciclare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel