Brânza vegetală, ”bombă calorică”. Nutriționist: Nici nu are valoarea nutritivă a brânzei clasice

Brânza vegetală este mai puțin sănătoasă decât ați crede. Ce conține și care sunt riscurile la care se expun veganii.
Brânza vegetală este un produs consumat în special în perioada postului, însă există și persoane care au adoptat-o în dieta lor, fie pentru că sunt vegane, deci au exclus toate produsele de origine animală, fie că au intoleranță la lactoză. Însă multitudinea de elemente care se află în acest tip de brânză, care doar păcălește mintea, o face să fie mai puțin sănătoasă decât ați fi crezut.
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat aceste aspecte, subliniind care sunt riscurile la care se expun cei care optează pentru brânza vegetală, riscuri cu un impact major pe termen lung.
”Pentru cei care doresc să elimine din dietă produsele de origine animală sau pentru cei cu intoleranță la lactoză, industria alimentară a creat produse lactate în varianta vegetală.
Brânza vegetală nu este mai sănătoasă nici pentru siluetă, nici pentru sistemul cadiovascular, și nici nu are valoarea nutritivă a brânzei clasice.
Brânza făcută fără lapte este mai degrabă o pastă de amidon a cărui gust și textură sunt îmbunătățite cu grăsimi vegetale.
Spre deosebire de brânza clasică, ce conține doar proteine și grăsimi animale, în brânza vegetală avem carbohidrați și uleiuri, ca ingrediente principale. Asta înseamnă că are un indice glicemic crescut și crește riscul de obezitate și diabet de tip 2. În plus, grăsimea de cocos și de palmier sunt bogate în acizi grași saturați, care favorizează tromboza și bolile cardiovasculare.
Brânza vegetală este un produs ultra-transformat și plini de aditivi, ca să fie obținute structura, culoarea și gustul de brânză adevărată.
De multe ori conține mai multă grăsime și calorii decât brânza clasică, pentru că uleiul are 100% grăsime, în timp ce untul are 80%”, a declarat nutriționistul la Doctor de Bine de la Pro TV.
Brânza vegetală - ingrediente
Potrivit Mihaelei Bilic, brânza vegetală conține:
- apă minerală
- amidon modificat
- proteine din mazăre
- grăsime de cocos/palmier
- betacaroten
- sare
- acid citric
- arome în pulbere
- arome lichide
- sorbatat de potasiu (conservant).
Concluzia nutriționistului este una simplă, care ar trebui să dea de gândit celor au decis să fie vegani. ”Nu merită să consumați brânză vegetală. Decât un produs ultra-procesat, mai bine un pumn de migdale sau semințe. Iar pentru cei cu intoleranță la lactoză, aflați că brânza clasică are doar urme de lactoză, deci puteți mânca o bucățică mică de brânză adevărată”, a spus Mihaela Bilic.
Intoleranța la LACTOZĂ, cauze și remedii. Cum se formează și De Ce
Laptele este un aliment de bază, unul dintre puținele alimente care au și proteine, și glucide, și carbohidrați, 87% apă și toate mineralele de care are nevoie corpul uman. Studiile arată că aproximativ 75% din oameni nu au dezvoltat capacitatea de a produce lactaza - enzima care digeră lactoza - și suferă astfel de o formă de intoleranță la lactoză. Această intoleranță este mai frecvent întâlnită în cazul persoanelor non-Caucaziene și se manifestă prin: dureri abdominale, balonare, diaree și flatulență.
”Intoleranța la lactoză are trei forme. Este extrem de important de știut acest lucru. Este o intoleranță genetică, persoana respectivă de naște fără o enzimă care digeră lactoza, adică fără lactază. Intoleranța primară, în care persoana respectivă se naște cu o cantitată limitată de enzime, fapt care îi permite să consume lapte o perioadă de timp, dar în timp, în special la vârsta de adult nu mai tolerează lactoza, și intoleranța secundară, când intoleranța apare din cauza unor boli care distrug lactaza”, a explicat medicul Alecse Dițoiu, la ”Vorbește lumea”, de la PRO TV.
Ce soluții sunt pentru a continua consumul de lactate
„De ce eliminăm laptele și produsele lactate din alimentație pentru că sănătatea noastră va avea de suferit, iar echilibrul nutrițional cu atât mai mult? Fie consumăm laptele fără lactoză, el de fapt, nu rămâne fără lactoză ci îi este adăugată enzima, cele două molecule sunt desfăcute astfel încât la consum să nu mai existe disconfort digestiv”, a precizat nutriționistul Mihaela Bilic, în cadrul aceleiași emisiuni. Citește mai departe AICI.
Vezi și: De ce este bine să mănânci brânză Feta. Scăderea riscului de cancer, pe lista beneficiilor
-
-
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
-
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Cum să previi și să tratezi hipertensiunea, potrivit ghidurilor actualizate
Hipertensiunea, un pericol tăcut. Impactul major asupra creierului
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.
COVID-19, amenințare ascunsă pentru inima pacienților. Infecția accelerează riscul de AVC și infarct
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
Aspartamul, asociat cu riscuri cardiovasculare. Crește semnificativ nivelul de insulină. Favorizează formarea plăcilor arteriale
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Tratamentul cardiacilor, modificat. Factorul surpriză care scade tensiunea și reduce internările
Apa poate duce la creșterea colesterolului. Ce se întâmplă, de fapt, în organism
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge
Avertisment privind atacurile de cord silențioase. Simptomele pot trece neobservate
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
Care este tensiunea arterială normală?
Ce înseamnă când îți auzi sunetul inimii. Cât de periculos este, de fapt
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur
Cum se măsoară, de fapt, tensiunea arterială. Cât de important e să fie liniște în jur și ce efect are asupra măsurătorilor.
Boala cardiacă subdiagnosticată și netratată corect. Risc crescut de deces
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
Cea mai ieftină pastilă pentru inimă. Îmbunătățește circulația sângelui, scade tensiunea și previne aritmiile
Aceasta este cea mai ieftină pastilă care protejează inima de infarct. Și nu, nu este este aspirina.
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Picioarele umflate, semn al insuficienței cardiace. Alte simptome care îți arată că ai probleme cu inima
Semnul de pe picioare care îți arată că ai probleme cu inima. Ești la risc major
Micul dejun, impact asupra sănătății cardiace. Omiterea micului dejun are consecințe negative asupra tensiunii arteriale
Această decizie banală îți distruge inima. Duce la creșterea semnificativă a tensiunii arteriale.
Unghiile, indicator al unor probleme cardiace. Semnul lui Quincke, indicator al insuficienței cardiace
Testul simplu care îți arată dacă ai probleme cu inima. Dacă observi ASTA, ești în mare pericol.