Brânza vegetală, ”bombă calorică”. Nutriționist: Nici nu are valoarea nutritivă a brânzei clasice
Brânza vegetală este mai puțin sănătoasă decât ați crede. Ce conține și care sunt riscurile la care se expun veganii.
Brânza vegetală este un produs consumat în special în perioada postului, însă există și persoane care au adoptat-o în dieta lor, fie pentru că sunt vegane, deci au exclus toate produsele de origine animală, fie că au intoleranță la lactoză. Însă multitudinea de elemente care se află în acest tip de brânză, care doar păcălește mintea, o face să fie mai puțin sănătoasă decât ați fi crezut.
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat aceste aspecte, subliniind care sunt riscurile la care se expun cei care optează pentru brânza vegetală, riscuri cu un impact major pe termen lung.
”Pentru cei care doresc să elimine din dietă produsele de origine animală sau pentru cei cu intoleranță la lactoză, industria alimentară a creat produse lactate în varianta vegetală.
Brânza vegetală nu este mai sănătoasă nici pentru siluetă, nici pentru sistemul cadiovascular, și nici nu are valoarea nutritivă a brânzei clasice.
Brânza făcută fără lapte este mai degrabă o pastă de amidon a cărui gust și textură sunt îmbunătățite cu grăsimi vegetale.
Spre deosebire de brânza clasică, ce conține doar proteine și grăsimi animale, în brânza vegetală avem carbohidrați și uleiuri, ca ingrediente principale. Asta înseamnă că are un indice glicemic crescut și crește riscul de obezitate și diabet de tip 2. În plus, grăsimea de cocos și de palmier sunt bogate în acizi grași saturați, care favorizează tromboza și bolile cardiovasculare.
Brânza vegetală este un produs ultra-transformat și plini de aditivi, ca să fie obținute structura, culoarea și gustul de brânză adevărată.
De multe ori conține mai multă grăsime și calorii decât brânza clasică, pentru că uleiul are 100% grăsime, în timp ce untul are 80%”, a declarat nutriționistul la Doctor de Bine de la Pro TV.
Brânza vegetală - ingrediente
Potrivit Mihaelei Bilic, brânza vegetală conține:
- apă minerală
- amidon modificat
- proteine din mazăre
- grăsime de cocos/palmier
- betacaroten
- sare
- acid citric
- arome în pulbere
- arome lichide
- sorbatat de potasiu (conservant).
Concluzia nutriționistului este una simplă, care ar trebui să dea de gândit celor au decis să fie vegani. ”Nu merită să consumați brânză vegetală. Decât un produs ultra-procesat, mai bine un pumn de migdale sau semințe. Iar pentru cei cu intoleranță la lactoză, aflați că brânza clasică are doar urme de lactoză, deci puteți mânca o bucățică mică de brânză adevărată”, a spus Mihaela Bilic.
Intoleranța la LACTOZĂ, cauze și remedii. Cum se formează și De Ce
Laptele este un aliment de bază, unul dintre puținele alimente care au și proteine, și glucide, și carbohidrați, 87% apă și toate mineralele de care are nevoie corpul uman. Studiile arată că aproximativ 75% din oameni nu au dezvoltat capacitatea de a produce lactaza - enzima care digeră lactoza - și suferă astfel de o formă de intoleranță la lactoză. Această intoleranță este mai frecvent întâlnită în cazul persoanelor non-Caucaziene și se manifestă prin: dureri abdominale, balonare, diaree și flatulență.
”Intoleranța la lactoză are trei forme. Este extrem de important de știut acest lucru. Este o intoleranță genetică, persoana respectivă de naște fără o enzimă care digeră lactoza, adică fără lactază. Intoleranța primară, în care persoana respectivă se naște cu o cantitată limitată de enzime, fapt care îi permite să consume lapte o perioadă de timp, dar în timp, în special la vârsta de adult nu mai tolerează lactoza, și intoleranța secundară, când intoleranța apare din cauza unor boli care distrug lactaza”, a explicat medicul Alecse Dițoiu, la ”Vorbește lumea”, de la PRO TV.
Ce soluții sunt pentru a continua consumul de lactate
„De ce eliminăm laptele și produsele lactate din alimentație pentru că sănătatea noastră va avea de suferit, iar echilibrul nutrițional cu atât mai mult? Fie consumăm laptele fără lactoză, el de fapt, nu rămâne fără lactoză ci îi este adăugată enzima, cele două molecule sunt desfăcute astfel încât la consum să nu mai existe disconfort digestiv”, a precizat nutriționistul Mihaela Bilic, în cadrul aceleiași emisiuni. Citește mai departe AICI.
Vezi și: De ce este bine să mănânci brânză Feta. Scăderea riscului de cancer, pe lista beneficiilor
-
-
Consumul de cafea poate accelera pierderea osoasă15.12.2025, 14:46
-
5 proceduri dentare moderne de refacere a danturii15.12.2025, 13:20
-
-
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
EXCLUSIV Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
Hipertensiunea ucide peste 10 milioane de oameni pe an. Majoritatea deceselor ar putea fi prevenite
EXCLUSIV Colesterolul mărit la tineri. Dr. Monica Trofin Bănescu: Risc major pentru bolile cardiovasculare și cerebrovasculare
EXCLUSIV Chirurgia inimii în secolul XXI. Dr. Victor Costache: Chirurgul trebuie să stăpânească toate tehnicile
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Proteina care distruge inima după infarct
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
Testul rapid și banal care îți arată dacă ai probleme cardiace. Diagnostic precis în câteva minute
Care este tensiunea arterială normală?
Trump, diagnosticat cu insuficiență venoasă cronică după apariția unor vânătăi pe mână. Cum se manifestă boala
Hipertensiunea arterială, pandemie tăcută. Avertisment: Amenințare globală subestimată
Pandemia tăcută care ucide zilnic. Medicii lansează un avertisment sumbru. E o amenințare globală subestimată. Este principala cauză a mortalității la nivel global.
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială
Ce se întâmplă cu ritmul cardiac în timpul unui infarct
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială
Bacteriile din gură care pot declanșa atacuri de cord
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
EXCLUSIV Infarctul, impact dramatic. Dr. Monica Trofin-Bănescu: Eveniment major cu conotație negativă
Grăsimea care distruge arterele fără să știi. Duce la infarct
Raportul talie-înălțime, un predictor eficient al riscului cardiac
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
