Buzele crăpate, cauze și tratament. Când este cazul să vă alarmați

Monika Baciu |
Data publicării:
buzele crapate - FOTO: Freepik@Oporty
buzele crapate - FOTO: Freepik@Oporty

Buzele crăpate pot fi semn al unei afecțiuni. În cazuri grave se poate ajunge la cheilită, o afecțiune cronică.

Buzele crăpate pot fi cauzate din de mai mulți factori, precum vremea, linsul buzelor sau anumite medicamente. Buzele crăpate sunt o afecțiune comună care apare la majoritatea persoanelor. Dar unii oameni pot dezvolta o formă mai severă de buze crăpate numit cheilită. Cheilita poate fi cauzată de o infecție, caracterizată prin piele crăpată la colțurile buzelor.

De obicei, puteți trata buzele uscate cu tratament simplu și măsuri preventive. Dacă buzele tale continuă să fie grav uscate și crăpate, ar trebui să iei în considerare să faci o întâlnire cu un dermatolog.

Buzele crăpate, simptome

Este posibil să apară oricare dintre următoarele simptome pe sau în jurul buzelor:

- uscăciune

- exfoliere

- răni

- umflătură

- fisuri

- sângerare, arată Healthline.

Vezi și: Nasul, ce nu știai despre el. Până la ce vârstă crește

Buzele crăpate, cauze

Buzele nu conțin glande de ulei ca alte părți ale pielii. Acest lucru înseamnă că buzele sunt mai susceptibile de a se usca și de a se crăpa. Lipsa de umiditate poate agrava problema, fie că este indusă de vreme sau legată de lipsa de auto-îngrijire.

Puțină umiditate în aer în timpul lunilor de iarnă poate provoca crăparea buzelor. Expunerea frecventă la soare în timpul verii vă poate agrava, de asemenea, starea.

O altă cauză comună a buzelor crăpate este linsul acestora. Paradoxal, saliva din limbă poate îndepărta umiditatea buzelor, astfel că acestea se usucă și crapă.

Buzele crăpate, factori de risc

Toată lumea se poate confrunta cu buzele crăpate, dar afecțiunea este mai frecventă în cazul persoanelor care au pielea uscată. În plus, anumite medicamente pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni.

Medicamente și suplimente care pot duce la crăparea buzelor sunt:

- vitamina A

- retinoizi

- litiu (frecvent utilizat pentru a trata tulburarea bipolară)

- chimioterapie

Persoanele care sunt deshidratate sau subnutrite sunt, de asemenea, mai susceptibile de a avea buzele crăpate decât alte persoane.

Vezi și: Temperatura scăzută, risc de îmbolnăvire. Poți face AVC sau atac de cord. Câte grade ar trebui să fie în camere

Buzele crăpate, când este nevoie de asistență medicală

Dacă uscăciunea severă nu se îmbunătățește cu auto-îngrijire, ar trebui să vedeți un dermatolog. Cheilita este adesea de vină pentru buzele grav crăpate. Aceasta este o afecțiune marcată de pielea crăpată la colțurile gurii.

Dacă aveți această condiție, buzele tale pot:

- să fie de culoare roz închis sau roșu

- au o textură bulgăroasă

- dezvoltă ulcere

- au plăci albe la suprafață

Cheilita este adesea atribuită infecțiilor și bolilor inflamatorii, cum ar fi boala Crohn. Traumatismul dentar și producția excesivă de salivă pot transforma, de asemenea, un caz obișnuit de buze crăpate în cheilită. Bacteriile pot intra prin crăpături și pot provoca infecții. Adulții și copiii care au aparat dentar ortodontic, poartă proteze dentare sau folosesc suzete sunt toți susceptibili să dezvolte cheilită.

Deshidratarea și malnutriția

Buzele uscate pot fi, de asemenea, cauzate de deshidratare sau malnutriție. Deshidratarea provoacă simptome, inclusiv:

- constipație

- scăderea producției de urină

- gură uscată

- cefalee

În cazurile severe, o persoană care suferă de deshidratare poate prezenta tensiune arterială scăzută, febră, respirație rapidă sau o bătaie rapidă a inimii. Malnutriția se caracterizează prin multe dintre aceleași simptome ca deshidratarea. Simptome suplimentare pot include:

- slăbiciune musculară

- dinți căzuți

- stomac umflat

- fragilitate osoasă

Malnutriția poate fi cauzată de deficiențe de vitamine, astfel încât cei care au diete limitate (de exemplu, vegetarienii) trebuie să se asigure că primesc suficient de multe vitamine de care au nevoie.

Persoanele cu dependență de alcool sunt, de asemenea, mai susceptibile la malnutriție din cauza deficiențelor de vitamine, deoarece consumul excesiv de alcool poate interfera cu absorbția de vitamine a organismului. Adulții în vârstă prezintă, de asemenea, un risc mai mare de malnutriție, deoarece scăderea poftei de mâncare este frecventă.

Vezi și: Cancerul, de la debut la stadiul 4. Ce se întâmplă în fiecare etapă

Cum să tratați și să preveniți buzele crăpate

Buzele crăpate pot fi de obicei tratate acasă. Primul pas este să te asiguri că buzele tale au suficientă umiditate. Acest lucru poate fi realizat prin:

- aplicarea balsamului de buze pe tot parcursul zilei

- bea mai multă apă

- folosind un umidificator la domiciliu

- evitarea condițiilor meteorologice reci sau înfășurarea gurii cu o eșarfă

Expunerea la soare poate de asemenea contribui la crăparea buzelor. Aplicați un balsam de buze care conține un minim SPF 15 înainte de a vă îndrepta în aer liber. Balsamul ajută la hidratarea buzelor, iar protecția solară minimizează și alte efecte de uscare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel