Cafeaua, posibilă protecție împotriva carcinomului hepatocelular

Angela Sabău |
Data publicării:
Cafea  FOTO: pexels.com
Cafea FOTO: pexels.com

Consumul de cafea ar putea proteja de cancerul hepatic, arată un studiu. Potrivit cercetătorilor, caeaua n uare același rol în alte tipuri de cancer digestiv.

O echipă de cercetare de la Queen's University a descoperit că băutorii de cafea au un risc mai mic de a fce cel mai frecvent tip de cancer la ficat, carcinomul hepatocelular (HCC).

Rezultatele studiului au fost prezentate la conferința National Cancer Research Institute (NCRI) de la Glasgow săptămâna aceasta și au fost publicate în British Journal of Cancer.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Cercetările anterioare au arătat că există multe beneficii pentru sănătate ale consumului de cafea, care se poate datora nivelului ridicat de antioxidanți.

Studiul a avut loc în Marea Britanie pe parcursul a peste 7,5 ani și a analizat obiceiurile de consum de cafea a 471.779 de participanți la Biobankul britanic, unul dintre cele mai mari studii asupra persoanelor de vârstă mijlocie din lume.

Descoperirile generale ale echipei de cercetare au sugerat un risc redus de carcinom hepatocelular, cea mai frecventă formă de cancer la ficat, la consumatorii de cafea, comparativ cu cei care nu beau cafea.

Cafeaua instant, cea mai consumată în Marea Britanie 

Dr. Úna McMenamin, cercetător de la Centrul de Sănătate Publică de la Queen's University Belfast și coautor al studiului a spus: „Acesta este unul dintre primele studii care au investigat riscul de cancer digestiv în funcție de diferite tipuri de cafea și am constatat că riscul de carcinom hepatocelular a fost la fel de scăzut la persoanele care beau în cea mai mare parte cafea instant, tipul de cafea cel mai frecvent consumat în Marea Britanie. Avem nevoie de mult mai multe cercetări pentru a determina posibilele motive biologice din spatele acestei asociații."

Peste trei sferturi dintre participanți au raportat că beau cafea și în comparație cu cei care nu beau cafea, băutorii aveau mai multe șanse să fie mai bătrâni, bărbați, din zone mai puțin defavorizate și să aibă niveluri de învățământ superior. Erau, de asemenea, mai mari fumători precedenți sau actuali, consumau niveluri mai mari de alcool, au un nivel ridicat de colesterol și aveau mai puține riscuri de a avea afecțiuni cronice precum diabetul, ciroza, calculii biliari și ulcerul peptic în comparație cu băutorii care nu consumă cafea. După ce au luat în considerare acești factori, cercetătorii au descoperit că băutorii de cafea au un procent de 50% mai puțin de a dezvolta HCC în comparație cu cei care nu beau cafea.

Cafeaua, bună pentru sănătate 

Autorul principal Kim Tu Tran, student postuniversitar de cercetare de la Centrul de Sănătate Publică de la Queen's University Belfast, a declarat: „Oamenii care au un obicei de a consuma cafea ar putea găsi că menținerea acestui obicei este bun pentru sănătatea lor. Asta se datorează faptului că cafeaua conține antioxidanți și cofeină, care poate proteja împotriva cancerului. Cu toate acestea, consumul de cafea nu este la fel de protector împotriva cancerului hepatic, precum oprirea fumatului, reducerea alcoolului sau pierderea în greutate."

Rezultatele pentru cancerul de ficat sunt în concordanță cu dovezile din raportul Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului care a concluzionat că există dovezi „probabile” care să sugereze că băutul cu cafea scade riscul de cancer la ficat. Ratele de cancer la ficat au crescut cu 60% în Marea Britanie în ultimul deceniu.

Cercetătorii de la Universitatea Reginei au investigat și alte tipuri de cancer digestiv, cum ar fi intestinul și stomacul, dar nu au găsit legături consistente cu consumul de cafea.

 

 Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel