Cafeaua preparată într-un anume fel previne diabetul de tip II
Cafeaua ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip II, însă depinde de metoda de preparare. Se pare că cea fiartă la ibric nu intră în această categorie.
Cafeaua poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2 - dar numaicând e vorba despre cafeaua la filtrată, mai degrabă decât cafea cea fiartă la ibric. Noile cercetări efectuate de Chalmers University of Technology și Umeå University, ambele din Suedia, arată că alegerea metodei de preparare influențează efectele asupra sănătății cafelei.
Multe studii anterioare au arătat o legătură între consumul mare de cafea și un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2. Acum, un studiu de la Universitatea de Tehnologie Chalmers și Universitatea Umeå, oferă o perspectivă nouă în această legătură, folosind o metodă nouă de a ajuta la stabilirea diferențelor dintre efectele cafelei filtrate și a celei fierte.
„Am identificat molecule specifice -„ biomarkeri ”- în sângele celor care participă la studiu, care indică aportul de diferite tipuri de cafea. Acești biomarkeri sunt apoi folosiți pentru analiză atunci când se calculează riscul de diabet de tip 2. Rezultatele noastre acum arată clar că cafeaua filtrată are un efect pozitiv în ceea ce privește reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Dar cafeaua fiartă la ibric nu are acest efect", spune Rikard Landberg, profesor în știința alimentelor la Chalmers și profesor afiliat la catedra de Sănătate publică și medicină clinică la Universitatea Umeå.
Două, trei căni de cafea ajută
Prin utilizarea acestor biomarkeri, cercetătorii au putut să arate că persoanele care beau două-trei căni de cafea filtrată pe zi aveau un risc cu 60% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 decât persoanele care beau mai puțin de o cană de cafea filtrată pe zi. Consumul de cafea fiartă nu a avut niciun efect asupra riscului de diabet în studiu.
Cafeaua filtrată este cea mai frecventă metodă de preparare în multe locuri, inclusiv în SUA și Scandinavia. Cafeaua fiartă în acest caz se referă la o metodă alternativă de preparare a cafelei folosită uneori în Suedia și în alte țări, în care cafeaua măcinată grosieră este pur și simplu adăugată direct în apă clocotită și lăsată să se prepară timp de câteva minute. Toate datele utilizate în cercetare provin dintr-un grup de subiecți suedezi și au fost colectate la începutul anilor ’90.
Potrivit lui Rikard Landberg, mulți oameni cred în mod greșit că cafeaua are doar efecte negative asupra sănătății. Acest lucru este datorat probabil faptului că studiile anterioare au arătat că cafeaua fiartă crește riscul de boli cardiace și vasculare, datorită prezenței diterpenelor, un tip de moleculă care se găsește în cafeaua fiartă.
"Dar s-a demonstrat că atunci când filtrați cafeaua, diterpenele sunt capturate în filtru. Drept urmare, obțineți beneficiile pentru sănătate ale multor alte molecule prezente, cum ar fi diferite substanțe fenolice. În cantități moderate, cofeina are, de asemenea, pozitiv efecte asupra sănătății ", spune el.
Întrebarea este dacă diterpenele influențează în mod negativ metabolismul zahărului și, de aceea, acestea sunt motivele pentru care cafeaua fiartă nu ajută la scăderea riscului de diabet în modul în care o face cafeaua la filtru. Cercetătorii încă nu pot spune natura exactă a legăturii.
Multe alte tipuri de preparare a cafelei nu au fost studiate în mod special în studiu, precum cafea instant, espresso etc. Aceste tipuri de cafea nu au fost frecvente în rândul populației din studiul suedez atunci când au fost colectate datele.
Însă, având în vedere că cafeaua espresso, de la espressoarele clasice sau cele mai populare, este de asemenea preparată fără filtre, Rikard Landberg consideră că efectele asupra sănătății ar putea fi asemănătoare cu cea a cafelei fierte, în ceea ce privește riscul de diabet tip II. Cafeaua preparată într-o cafenea sau presa franceză (presou) este preparată într-un mod similar cu cafeaua fiartă, deci poate să nu aibă efect pozitiv de reducere a riscului de diabet de tip II. Nu este clar ce efecte ar avea cafeaua instant.
Sursa, aici.
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
