Calciu în vasele de sânge: cauze, tratament. Andrada Bogdan: Calciul, inamicul numărul unu. Tehnica ce ronțăie calciul. Ca niște burghie care îl bombardează și îl face pietriș

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Calciu in vasele de sange - Foto: Freepick @Phonlamaistudio
Calciu in vasele de sange - Foto: Freepick @Phonlamaistudio

Calciul din vasele de sânge, depunerea de calciu în peretele vascular - cele mai noi metode de tratament.

Calciul este un semn al cantității de acumulări de grăsime din artere, deoarece aceste acumulări conțin calciu. Plăcile din arterele inimii sunt principala cauză a atacurilor de cord. Dacă o bucată de placă se desprinde, se poate forma un cheag de sânge în jurul ei, blocând fluxul de sânge și alimentarea cu oxigen a inimii. Acest lucru poate deteriora mușchiul cardiac și poate pune în pericol viața.

Ați auzit probabil de termenul "întărirea arterelor", acesta fiind același lucru cu calcifierea.

Calciul formează cristale dure în peretele vaselor de sânge. Studiile de laborator au arătat că depozitele de calciu din artere se formează deoarece celulele musculare din peretele vaselor de sânge încep să se transforme în celule asemănătoare oaselor atunci când sunt bătrâne sau bolnave.

Cum știi dacă ai sau vei face VARICE. Semnul dat de cârcei și cum știi că stai prea mult la birou: Orele suplimentare nu își pun amprenta doar pe psihic, ci și pe picioare

Medicul Andrada Bogdan, specialist în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre cea mai nouă procedură de cardiologie intervențională asimilată, dezvoltată la Spitalul Clinic SANADOR și cum acționează pentru depunerea de calciu din peretele vascular.

"Ultimul pas pe care am vrut să încercăm să-l cucerim este calciul din vase. Depunerea de calciu în peretele vascular determină o serie de probleme de tratament. Se produc îngustări, dar îngustările acelea sunt extrem de greu de tratat cu dilatări, cu baloane, cu stenturi, trebuie să ai loc să împingi un stent în calciu. Și atunci calciul a fost inamicul nostru număru unu.

Este inamicul numărul unu și pentru chirurgul cardiac vascular. Nu poți să coși cu acul în calciu și atunci această patologie, genul acesta de îngustări vasculare coronariene, periferice cu calcificare severă sunt ultima redută de cucerit.

Ceea ce s-a dezvoltat în ultima vreme, și folosim și noi, sunt dispozitivele de ablație de placă, de rontăire a acestui calciu , atât la nivel periferic, cât și la nivel coronarian.

Există, dacă veți, niște burghie care cu rotații foarte mari și pulverizează acest calciu și fac loc în lumenul vascular astfel încât ulterior prin tehnicile obișnuite să pot să dilați, să lărgești, să implantezi stenturi.

O a doua tehnică care se adresează tot calciului este aceea de litotriţie intravasculară, exact ca în tehnica de bombardare a pietrelor renale cu ultrasunete, în tratamentul endovascular al îngustărilor calcifice, au apărut au apărut în ultimii ani niște dispozitive, niște balonașe, care emit unde ultra-sonice care fragmentează calciul din peretele vascular, te lasă dacă vrei să transformi bolovanul în pietriș și să redistribuie în peretele vascular.

Închipuiți-vă un perete vascular care are mai multe structuri în interiorul căruia există calciu, calciu care îngustează lumenul prin bombardarea lui practic pietrișul ăsta îți permite să-l redistribui și să lărgești zona respectivă astfel încât să montezi, să dilați cu baloane, să montez stenturi.

Procedurile endovasculare nu au rolul de a trata vasul propriu-zis, ci de a crea cale în interiorul vasului. Practic pe noi nu ne interesează cât calciu lăsăm în exterior, ci crearea unui lumen suficient de mare astfel încât fluxul de sânge să treacă", a declarat Andrada Bogdan, specialist în cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Acum avem arsenal de balonașe, sonde, catetere, aspiratoare, care se adresează bolii vasculare, cu sau fără calciu"

 


Potrivit revistei Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, calcificările vasculare pot ridica creșterea:

- Atac de cord

- Accident vascular cerebral

- Demență

- Insuficiență renală

- Alimentarea inadecvată cu sânge a brațelor și picioarelor

Este posibil să nu observați întotdeauna simptome de calcifiere vasculară. Dacă calcifierea vasculară determină întărirea arterelor, inima va trebui să lucreze mai mult pentru a pompa sângele. În cele din urmă, ați putea dezvolta simptome de boală arterială periferică sau de accident vascular cerebral.

Cel mai frecvent simptom este durerea sau crampele în mușchii picioarelor atunci când mergeți sau urcați scările. În cazul în care placa se dislocă, aceasta poate provoca un accident vascular cerebral. Simptomele unui accident vascular cerebral includ slăbiciune bruscă, confuzie sau amețeli, împreună cu tulburări de vedere și de vorbire.

Depozitele de calciu din artere nu au legătură cu dieta, ci apar pentru că celulele din vasele de sânge nu funcționează așa cum ar trebui. Ele pot fi un semn de boală de inimă sau pur și simplu de îmbătrânire.

"Practic, înainte se puneau tipicele bypass-uri. Acum, acest gen de tratament ne permite acum să coborâm sub genunchi, să tratăm mai distal, să ne adresăm piciorului diabetic, care cu boală tipic sub genunchi nu prea avea soluție vasculară, alta decât tratament de susținere și amputația într-un final.

Acum avem toate aceste soluții, tot acest arsenal de balonașe, sonde, catetere, aspiratoare, care se adresează bolii vasculare, cu sau fără calciu", a conchis medicul.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel