Calprotectina, testul din scaun care descoperă colita ulcerativă, ocluzia intestinală, boala Crohn. Negreanu: Complicații grave, colon TOXIC

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Calprotectina - Foto: Freepick @macrovector
Calprotectina - Foto: Freepick @macrovector

Medicul Lucian Negreanu a vorbit despre colită, despre boala Crohn și de ce întârzie diagnosticul.

"Uneori, bolile astea fac complicații. Colita ulcerativă poate face o complicație gravă numită colonul toxic, colita gravă, care se tratează medico-chirurgical. Adică într-o echipă cu chirurgul, există niște ghiduri foarte bine stabilite, ghiduri europene. Și dacă pacientul nu răspunde, ajungi să scoți întregul colon pentru că altfel riști să pierzi pacientul.

Pentru boala Crohn, există de multe ori stenoze care nu pot fi dilatate, stenoze lungi. Se face o cicatrice în locul afectat.

Boala Crohn, boala digestivă FĂRĂ tratament, fără nicio cauză, pe care o au 10 milioane de oameni. Cum se manifestă

De exemplu, vii de urgență cu ocluzie, e o operație de urgență. Se pun stome, de multe ori nu poți renunța la stome sau țesutul e atât de inflamat, că nu poți face continuitate imediat. Sunt chirurgi care sunt antrenați mai mult decât alții pentru bolile inflamatorii.

Încă, în România, din fericire, pentru moment, nu avem fenotipuri de boală atât de teribile, penetrante și fistulizante cum sunt cele pe care le vedem în Vestul Europei, dar văzând cum au crescut lucrurile din 2004, de la ultimul studiu făcut în România, până acum când ne străduim să facem un Registru Național, pare că este o creștere substanțială, în unele zone chiar și de 100 de ori al numărului de pacienți", a declarat prof. dr. Lucian Negreanu, de la Spitalul Universitar de Urgență din București, în exclusivitate pentru DC Medical.

"De multe ori accesul la screening nu e atât de facil și ușor"

 

"Poate e mai bine descoperită, pentru că se caută, se investighează mai bine", a completat Val Vâlcu.

"Avem teste mai bune, în sensul că există un test care se face din materiile fecale, care se numește calprotectină și care dacă e pozitiv, cumva înseamnă pacientul să meargă către o colonoscopie. Există și o campanie care este din ultimii 10 ani de zile, în care și medicii de familie, și gastroenterologii sunt mai conștienți de aceste boli", a mai spus medicul primar de medicină internă și gastroenterologie.

Întrebat de ce întârzie diagnosticul doi, trei ani, medicul Lucian Negreanu a spus că: "întârzie din mai multe motive. Pe de-o parte pentru că, uneori, formele de boală sunt torpide, slăbești puțin, ai ceva simptome, dar apoi lucrurile se ameliorează, pacienții mai primesc câte un antibiotic, câte un medicamente care atenuează cumva lucrurile. De multe ori accesul nu e atât de facil și ușor.

Că unele teste deștepte sunt folosite nejudicios și că nu întotdeauna lucrurile ne sunt accesibile, în sensul că tu poți să faci o endoscopie sau colonoscopie și să nu găsești leziuni, dar leziunile să fie în intestinul subțire. Și atunci, accesul la video-capsulă sau la entero-RMN e ceva mai limitat. Nu e o probă nici ieftină, nici ușor de accesat".

Boala inflamatorie intestinală, "boala civilizației de AZI". Negreanu: Pacienți infectați voit cu ouă de TENIE. Dovezi interesante

Ce este analiza de calprotectină

 

Calprotectina, obținută din materiile fecale, este o metodă non-invazivă, un marker care ajută la diagnosticarea afecțiunilor inflamatorii ale intestinului.  

Calprotectina regleaza procesul inflamator și are proprietăți antimicrobiene, fiind eliberată în lumenul intestinal atunci când leucocitele din organism fie se activează, fie se degradează. 

Potrivit studiilor, această analiza poate fi folosită ca test de screening în diferențierea sindromului de colon iritabil de alte boli organice. În plus, această analiză descoperă colita ulceroasă sau boala Crohn.

Gripa tomatelor, noua boală misterioasă, similară cu variola maimuței: Erupții pe tot corpul, foarte dureroase și contagioase. Se recomandă izolarea

 

Boala inflamatorie intestinală - simptome

 

"E o boală a oamenilor tineri, care debutează la vârste fragede. Vedem acum, din păcate chiar și în România, mulți copii, deși la populația pediatrică, o creștere a numărului de bolnavi. 

Debutează cu:

- mucus

- diaree

- sânge

- durere abdominală

- scădere ponderală

- dificultăți de creștere și anemie (la copii).

Pentru colita ulcerativă, când vezi diaree cu sânge te cam duci la medic, pentru boala Crohn, care e o boală care te afectează cu scădere ponderală, durere abdominală, există nu numai în România, o întârziere de un an - doi până se stabilește diagnosticul. Pentru că ești mai stresat, ai slăbit, ai mâncat ceva, ai două, trei scaune...", a mai spus medicul.

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel