Cancer: cum s-ar putea autodistruge tumorile. Studii pe șoareci

Florina Pop / 01 iul 2019 / 23:16
Celule
Celule

Cancerul s-ar putea autodistruge, susțin cercetătorii, dacă s-ar bloca o anume proteină ce ar provoca celulele tumorale să moară. Studiile s-au făcut pe șoareci.

Cancer, tumori. Studiul publicat luni, 1 iulie, în Jurnalul Nature Cell Biology detaliază rezultatele obținute de cercetătorii de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania, SUA: o nouă cale pentru a distruge cancerul. Aceasta presupune o proteină numită ATF4 care, atunci când este blocată, poate provoca celulele canceroase să producă prea multă proteină și să moară. Studii s-au făcut pe linii celulare și pe șoareci, informează medicalxpress.

Cancer, tumori: gena cu pricina

Cercetări anterioare au demonstrat că o genă numită MYC controlează creșterea celulară normală, dar când este mutată sau amplificată în cancer, aceasta declanșează o reacție în lanț care ajută tumorile să crească necontrolat. Cercetătorii din Pennsylvania au găsit un mod prin care o pot stopa.

"Ceea ce am învățat este că trebuie să mergem mai departe pentru a bloca creșterea tumorii într-un mod în care celulele canceroase nu pot scăpa cu ușurință, iar studiul nostru identifică obiectivul de a face doar asta", a afirmat Constantinos Koumenis, unul dintre autorii acestui studiu alături de Davide Ruggero, profesor de Urologie în cadrul Centrului de Cancer de la Universitatea din California, San Francisco.

Autorii studiului au observat că atunci când au scos proteina ATF4 din celule și din șoareci au descoperit că celulele tumorale au continuat să crească și în cele din urmă să moară ca rezultat al stresului. Asta, susțin cercetătorii, a blocat creșterea tumorii la șoareci cu limfoame și cancer colorectal.

Cercetătorii speră ca în studiile viitoare să afle de ce proteina ATF4 se comportă astfel.

Studiul, AICI.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy