Cancer de sân: există cazuri în care nu e nevoie de chimioterapie. Interviu dr. Dragoș Median

Steluța Indrei / 26 sep 2018 / 11:42
cancer
cancer

Dr. Dragoș Median, oncolog la Spitalul Filantropia din Capitală, prezintă în cadrul interviului din emisiunea „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, la DC Medical, cele mai noi terapii de care pot beneficia pacientele diagnosticate cu cancer de sân.

Față de chimioterapia clasică, în prezent, metodele de terapie contra cancerului de sân s-au diversificat foarte mult, iar pacientele din România au la dispoziție tratamente noi. 

„În momentul ăsta, cel puțin în tratamentul cancerului de sân, din punct de vedere oncologic vorbind stăm bine, în sensul că sunt disponibile în România cam toate terapiile necesare bolii acesteia”, apreciază dr. Dragoș Median.

Chimioterapia rămâne una dintre terapiile necesare în cancer de sân. Este cea mai frecvent utilizată în momentul de față, dar tinde să cedeze locul altor terapii. „Pe locul doi ar fi hormonoterapia. Există o întreagă categorie de cancere de sân pentru care nu mai e nevoie de chimioterapie. Gestul chirurgical, urmat de radioterapie și hormonoterapie sunt suficiente pentru a asigura pacientei o viață cu un risc de recidivă infim”, a explicat dr. Median.

De asemenea, există tratamentele împotriva unui receptor care se numește HER 2 - Herceptinul, pentru cazurile de cancer de sân în stadii incipiente.

Pentru cazurile de cancer de sân în stadiu avansat sau metastatic, în afară de Herceptin, sunt și alte medicamente: pertuzumab, tidiemuan, lapatinib. „Toate aceste medicamente acționând țintit pe acest receptor și fiind disponibile”, adaugă medicul.

„Cea mai nouă abordare terapeutică, dar se adresează doar cancerelor de sân în stadiu metastatic, este utilizarea inhibitorilor de CDK 4. Acestea sunt niște medicamente care blochează trecerea celulei dintr-un ciclu celular în altul, practic se oprește diviziunea celulei. Aceste medicamente se dau împreună cu hormonoterapia”, precizează dr. Median.

Avantajul lor e că permite o calitate a vieții excelentă și sunt extrem de eficiente, subliniază medicul. Sunt disponibile în România și sunt acoperite de Casa de Asigurări. 

Urmărește răspunsul complet în video:

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy