Cancer de sân și de prostată, legătura cu ora la care iei masa
Un nou studiu al Institutului Internațional pentru Cancer arată că riscul de cancer de sân și de prostată este legat de ora la care luăm masa, mai precis de cât de aproape e ea de momentul când...
Un nou studiu al Institutului Internațional pentru Cancer arată că luatul unei cine mai devreme și un interval lung între ultima masă a zilei și ora de mers la culcare sunt asociate cu riscuri mai scăzute de cancer de sân și de prostată.
Studiul a inclus 621 de persoane cu caner de prostată și 1.205 cazuri cu cancer de sân, cu 872 de bărbați și 1.321 de femei ca grup de control, care nu au lucrat niciodată pe tura de noapte.
Distanța mare în ultima masă și ora de culcare
Participanții au fost intervievați cu privire la momentul la care luau masa de seară și când adormeau, și au completat un chestionar privind frecvența alimentară.
În comparație cu persoanele care dormeau imediat după ce luau cina, cei care dormeau cu două sau mai multe ore după cină au avut o scădere cu 20% a riscului de cancer de sân și de prostată, combinat și individual. O protecție similară a fost observată la persoanele care au luat masa înainte de ora 21, comparativ cu cina luată după ora 22.00.
Constatările subliniază importanța evaluării ritmului intern al organismului - sau circadian - în studiile privind dieta și cancerul și necesitatea de a dezvolta recomandări dietetice pentru prevenirea cancerului care să se concentreze nu numai asupra tipului și cantității de aport alimentar.
„Dacă rezultatele sunt confirmate, acestea vor avea implicații pentru recomandările de prevenire a cancerului, care în prezent nu iau în considerare calendarul meselor", a spus autorul principal Dr. Manolis Kogevinas, de la ISGlobal, Barcelona, într-un material publicat de Wiley.
„Impactul ar putea fi deosebit de important în culturi precum cele din sudul Europei, unde oamenii tind să ia o cină târzie", a arătat el.
Sudiul, integral, poate fi consultat AICI.
-
Ce semne pot indica un dezechilibru hormonal?17.11.2025, 12:33
-
-
Cum poți ține dieta chiar și în Postul Crăciunului?17.11.2025, 12:05
-
10 cauze frecvente ale inflamației cronice în organism17.11.2025, 10:18
-
Terapia care previne patru tipuri de cancer. Este la îndemâna oricui
EXCLUSIV Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
EXCLUSIV Testul simplu care îți arată dacă ai cancer la plămâni. Dr. Eduard Dănăilă: Vede tumori de doar 4mm
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
De ce cancerul la inimă este extrem de rar
Gordon Ramsay, operat de cancer de piele. Mesajul pentru fani: Nu uitaţi să vă daţi cu cremă de protecţie solară
"Am cancer de colon în stare avansată și nu știu cât timp mai am. Am ignorat aceste două simptome"
AI poate depista cancerul de sân în faze greu de observat
Epigenetica, rol în dezvoltarea cancerului. Cele 6 semne care pot schimba abordările terapeutice
De ce persoanele trecute de o anumită vârstă nu mai fac cancer
Dr. Monica Pop, mesaj puternic despre cancer: Boală grea! Nu m-am vindecat
Balonarea, semnul ignorat al unui cancer devastator. Povestea cutremurătoare a unei mame care a trăit ultimele săptămâni în dureri crunte
EXCLUSIV Cauza care declanșează cancerul. Dr. Eduard Dănăilă: Așa apare cancerul. Suntem influențați de asta
Cancerul de colon face ravagii. Creștere explozivă a cazurilor
Numărul deceselor cauzate de cancer explodează. 18,5 milioane oameni ar putea muri până în 2050
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Cancerul, impact diferit. Femeile, mai afectate
Cancerul are un impact devastator asupra femeilor. Acestea sunt mult mai afectate de diagnosticul de cancer.
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Băuturile care duc la răspândirea necontrolată a cancerului. Medicii, semnal de alarmă
Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinale
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
Cancerul în stadiul 0: primul semn de avertizare. Multe femei îl ignoră. Uite de ce este atât de periculos
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
