Cancer și osteoporoză, cum te poate proteja consumul moderat de vin

Dovezile cu privire la beneficiile vinului asupra sănătății continuă să apară de la cercetătorii din întreaga lume. Mai multe rapoarte au confirmat că vinul consumat cu moderație reduce riscul bolilor...
Potrivit rezultatelor publicate în Jurnalul European de Inimă, această cea mai veche băutură pare să dilueze sângele din artere și să crească fluxul de sânge, reducând astfel riscul de formare a cheagurilor. În plus, fructul viței pare să stimuleze nivelurile de HDL, colesterolul "bun" și să ajute la prevenirea LDL sau a colesterolului rău.
Într-un alt studiu publicat, cercetătorii de la Institutul de Cercetare în Medicina Extramurală din Amsterdam au testat 275 de bărbați și femei cu vârsta de 32 de ani. Cei care au băut echivalentul unui pahar sau două de vin în fiecare zi au avut un nivel semnificativ mai mare de colesterol "bun".
Cercetătorii italieni de la Institutul Național de Cercetare pentru Alimentație și Nutriție au raportat că fenolii par să limiteze oxidarea LDL, lucru care s-ar traduce prin faptul că ar afecta mai puțin căptușeala arterelor și, prin urmare ar stopa stadiul bolilor cardiovasculare.
Un scut împotriva cancerului
Vinul poate proteja împotriva mai multor forme de cancer. Se pare că aceiași compuși fenolici care reduc riscul bolilor cardiace, de asemenea, pot încetini creșterea celulelor cancerului de sân, potrivit rezultatelor raportate de cercetătorii de la Universitatea din Creta.
De asemenea, fenolii au demonstrat că suprimă creșterea celulelor cancerului de prostată. Și oamenii de știință francezi au găsit dovezi că un antioxidant din vin numit resveratrol poate pune frânele asupra creșterii celulelor canceroase de ficat, potrivit unui raport publicat în revista Oncology Reports.
Un alt studiu susține că vinul - în special vinul roșu - ar putea ajuta la prevenirea cancerului oral. Cercetătorii de la Universitatea din Missouri School of Dentistry au descoperit că resveratrolul și un alt antioxidant numit quercetin pot inhiba creșterea celulelor canceroase orale.
Oase mai puternice
Dar, probabil, cele mai surprinzătoare știri din toate studiile au fost cele care sugerează că băutorii moderați de vin își pot reduce riscul de osteoporoză. Un raport din Jurnalul American de Epidemiologie a arătat că femeile care au băut între 11 și 29 de grame de alcool pe zi - echivalentul a 1-3 pahare de vin - au avut o densitate osoasă mai mare, măsurată în regiunea șoldului și a coapselor, decât cei are nu au băut deloc și decât băutorii ,,grei”.
O altă cercetare de la Universitatea Creighton care a testat aproape 500 de femei în vârstă a descoperit că densitatea minerală osoasa a fost de 12% până la 16% mai mare în rândul consumatorilor moderați de alcool, în comparație cu cei care nu beau deloc. Și femeile nu sunt singurele care ar putea beneficia.
Într-un studiu publicat în revista Osteoporosis International, cercetătorii finlandezi au testat 143 de bărbați cu vârste între 54-63 de ani. Bărbații care se bucurau de un pahar sau de două alcool pe zi, au prezentat o densitate minerală osoasă mai mare.
Cu toate acestea, în ciuda constatărilor încurajatoare, mulți medici sunt reticenți în a recomanda vinul, pe motivul că un consum excesiv de alcool poate fi mortal, potrivit WebMD.com. Beneficiile pentru sănătate asociate cu vinul dispar atunci când oamenii beau prea mult.
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
-
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.