Cancer și osteoporoză, cum te poate proteja consumul moderat de vin
Dovezile cu privire la beneficiile vinului asupra sănătății continuă să apară de la cercetătorii din întreaga lume. Mai multe rapoarte au confirmat că vinul consumat cu moderație reduce riscul bolilor...
Potrivit rezultatelor publicate în Jurnalul European de Inimă, această cea mai veche băutură pare să dilueze sângele din artere și să crească fluxul de sânge, reducând astfel riscul de formare a cheagurilor. În plus, fructul viței pare să stimuleze nivelurile de HDL, colesterolul "bun" și să ajute la prevenirea LDL sau a colesterolului rău.
Într-un alt studiu publicat, cercetătorii de la Institutul de Cercetare în Medicina Extramurală din Amsterdam au testat 275 de bărbați și femei cu vârsta de 32 de ani. Cei care au băut echivalentul unui pahar sau două de vin în fiecare zi au avut un nivel semnificativ mai mare de colesterol "bun".
Cercetătorii italieni de la Institutul Național de Cercetare pentru Alimentație și Nutriție au raportat că fenolii par să limiteze oxidarea LDL, lucru care s-ar traduce prin faptul că ar afecta mai puțin căptușeala arterelor și, prin urmare ar stopa stadiul bolilor cardiovasculare.
Un scut împotriva cancerului
Vinul poate proteja împotriva mai multor forme de cancer. Se pare că aceiași compuși fenolici care reduc riscul bolilor cardiace, de asemenea, pot încetini creșterea celulelor cancerului de sân, potrivit rezultatelor raportate de cercetătorii de la Universitatea din Creta.
De asemenea, fenolii au demonstrat că suprimă creșterea celulelor cancerului de prostată. Și oamenii de știință francezi au găsit dovezi că un antioxidant din vin numit resveratrol poate pune frânele asupra creșterii celulelor canceroase de ficat, potrivit unui raport publicat în revista Oncology Reports.
Un alt studiu susține că vinul - în special vinul roșu - ar putea ajuta la prevenirea cancerului oral. Cercetătorii de la Universitatea din Missouri School of Dentistry au descoperit că resveratrolul și un alt antioxidant numit quercetin pot inhiba creșterea celulelor canceroase orale.
Oase mai puternice
Dar, probabil, cele mai surprinzătoare știri din toate studiile au fost cele care sugerează că băutorii moderați de vin își pot reduce riscul de osteoporoză. Un raport din Jurnalul American de Epidemiologie a arătat că femeile care au băut între 11 și 29 de grame de alcool pe zi - echivalentul a 1-3 pahare de vin - au avut o densitate osoasă mai mare, măsurată în regiunea șoldului și a coapselor, decât cei are nu au băut deloc și decât băutorii ,,grei”.
O altă cercetare de la Universitatea Creighton care a testat aproape 500 de femei în vârstă a descoperit că densitatea minerală osoasa a fost de 12% până la 16% mai mare în rândul consumatorilor moderați de alcool, în comparație cu cei care nu beau deloc. Și femeile nu sunt singurele care ar putea beneficia.
Într-un studiu publicat în revista Osteoporosis International, cercetătorii finlandezi au testat 143 de bărbați cu vârste între 54-63 de ani. Bărbații care se bucurau de un pahar sau de două alcool pe zi, au prezentat o densitate minerală osoasă mai mare.
Cu toate acestea, în ciuda constatărilor încurajatoare, mulți medici sunt reticenți în a recomanda vinul, pe motivul că un consum excesiv de alcool poate fi mortal, potrivit WebMD.com. Beneficiile pentru sănătate asociate cu vinul dispar atunci când oamenii beau prea mult.
-
6 remedii naturale pentru durerile de stomac25.12.2025, 16:05
-
EXCLUSIV Dr. Doru Negru demontează pâinea: Te-ai "spurcat" o dată?25.12.2025, 14:59
-
Primul semn că nivelul tău de stres e prea mare25.12.2025, 12:20
-
-
Ceaiul care ajută dacă ai tuse productivă și dureri în gât25.12.2025, 09:52
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Cum scap de pofta de dulce
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
