Cancer și osteoporoză, cum te poate proteja consumul moderat de vin
Dovezile cu privire la beneficiile vinului asupra sănătății continuă să apară de la cercetătorii din întreaga lume. Mai multe rapoarte au confirmat că vinul consumat cu moderație reduce riscul bolilor...
Potrivit rezultatelor publicate în Jurnalul European de Inimă, această cea mai veche băutură pare să dilueze sângele din artere și să crească fluxul de sânge, reducând astfel riscul de formare a cheagurilor. În plus, fructul viței pare să stimuleze nivelurile de HDL, colesterolul "bun" și să ajute la prevenirea LDL sau a colesterolului rău.
Într-un alt studiu publicat, cercetătorii de la Institutul de Cercetare în Medicina Extramurală din Amsterdam au testat 275 de bărbați și femei cu vârsta de 32 de ani. Cei care au băut echivalentul unui pahar sau două de vin în fiecare zi au avut un nivel semnificativ mai mare de colesterol "bun".
Cercetătorii italieni de la Institutul Național de Cercetare pentru Alimentație și Nutriție au raportat că fenolii par să limiteze oxidarea LDL, lucru care s-ar traduce prin faptul că ar afecta mai puțin căptușeala arterelor și, prin urmare ar stopa stadiul bolilor cardiovasculare.
Un scut împotriva cancerului
Vinul poate proteja împotriva mai multor forme de cancer. Se pare că aceiași compuși fenolici care reduc riscul bolilor cardiace, de asemenea, pot încetini creșterea celulelor cancerului de sân, potrivit rezultatelor raportate de cercetătorii de la Universitatea din Creta.
De asemenea, fenolii au demonstrat că suprimă creșterea celulelor cancerului de prostată. Și oamenii de știință francezi au găsit dovezi că un antioxidant din vin numit resveratrol poate pune frânele asupra creșterii celulelor canceroase de ficat, potrivit unui raport publicat în revista Oncology Reports.
Un alt studiu susține că vinul - în special vinul roșu - ar putea ajuta la prevenirea cancerului oral. Cercetătorii de la Universitatea din Missouri School of Dentistry au descoperit că resveratrolul și un alt antioxidant numit quercetin pot inhiba creșterea celulelor canceroase orale.
Oase mai puternice
Dar, probabil, cele mai surprinzătoare știri din toate studiile au fost cele care sugerează că băutorii moderați de vin își pot reduce riscul de osteoporoză. Un raport din Jurnalul American de Epidemiologie a arătat că femeile care au băut între 11 și 29 de grame de alcool pe zi - echivalentul a 1-3 pahare de vin - au avut o densitate osoasă mai mare, măsurată în regiunea șoldului și a coapselor, decât cei are nu au băut deloc și decât băutorii ,,grei”.
O altă cercetare de la Universitatea Creighton care a testat aproape 500 de femei în vârstă a descoperit că densitatea minerală osoasa a fost de 12% până la 16% mai mare în rândul consumatorilor moderați de alcool, în comparație cu cei care nu beau deloc. Și femeile nu sunt singurele care ar putea beneficia.
Într-un studiu publicat în revista Osteoporosis International, cercetătorii finlandezi au testat 143 de bărbați cu vârste între 54-63 de ani. Bărbații care se bucurau de un pahar sau de două alcool pe zi, au prezentat o densitate minerală osoasă mai mare.
Cu toate acestea, în ciuda constatărilor încurajatoare, mulți medici sunt reticenți în a recomanda vinul, pe motivul că un consum excesiv de alcool poate fi mortal, potrivit WebMD.com. Beneficiile pentru sănătate asociate cu vinul dispar atunci când oamenii beau prea mult.
-
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială25.10.2025, 18:23
-
-
De ce mă doare capul în fiecare dimineață?25.10.2025, 12:41
-
-
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Cum scap de pofta de dulce
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
