Cancer, în ce proporție obezitatea este responsabilă de cazurile de cancer

Alexandra Mănăilă / 28 dec 2018 / 12:06

Proporția cazurilor de cancer asociate cu excesul de greutate corporală variază considerabil de la o țară la alta, este concluzia unui studiu. Obezitatea este una din cauzele cancerului, fiind legată în prezent de 13 tipuri de cancer. Deși diferențele de greutate corporală în exces între statele din America sunt bine cunoscute, există încă puține informații despre povara obezității legată de cancer.

Un nou studiu care a analizat procentul cancerelor legate de obezitate arată că există o diferență de cel puțin 1,5 ori între statele cu cele mai înalte și cele mai scăzute proporții. Proporția cazurilor de cancer care ar putea fi atribuite obezității a variat de la un nivel ridicat de 8,3% în Districtul Columbia la un nivel scăzut de 5,9% în Hawaii.

Cercetătorii Societății Americane de Cancer, conduși de dr. Farhad Islami, au calculat fracția atribuită populației (PAF) cazurilor de cancer datorate excesului de greutate corporală în rândul adulților în vârsta de 30 de ani în 2011- 2015 în toate cele 50 de state și Districtul Columbia. Ei au descoperit că atât la bărbați, cât și la femei, a existat o diferență de cel puțin 1,5 ori între statele cu cea mai mare și cea mai mică proporție de cancere care pot fi atribuite excesului de greutate corporală.

În rândul bărbaților, fracțiunea atribuită populației (PAF) a variat de la 3,9% în Montana la 6,0% în Texas. Între timp, PAF pentru femei a fost de aproximativ două ori mai mare decât la bărbați, variind de la 7,1% în Hawaii la 11,4% în Districtul Columbia. Statele cu cele mai mari PAF-uri s-au aflat în cea mai mare parte în Sud și Midwest, plus Alaska și Districtul Columbia.

Proporția a fost mult mai mare pentru unele tipuri de cancer individuale. Pentru cancerul endometrial, de exemplu, PAF a variat de la 36,5% în Hawaii la 54,9% în Mississippi și a fost de 50,0% sau mai mult în 19 state.

,,Proporția de cancere care pot fi atribuite excesului de greutate corporală variază între state, dar greutatea în exces reprezintă cel puțin 1 din 17 din toate cazurile de cancer în fiecare stat. Este necesară implementarea largă a intervențiilor cunoscute la nivel comunitar și individual pentru a reduce accesul și comercializarea alimentelor nesănătoase și pentru a promova și a spori accesul la alimente sănătoase, la activitatea fizică și la îngrijire", au declarat cercetătorii potrivit Medicalxpress.com.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy