Riscul de cancer metastatic poate fi redus. Medic: Devin ca niște organe de supereroi

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
riscul de cancer metastatic poate fi redus - FOTO: Freepik@cataliniliescu@kjpargeter@luckystep
riscul de cancer metastatic poate fi redus - FOTO: Freepik@cataliniliescu@kjpargeter@luckystep

Riscul de cancer metastatic poate fi redus cu până la 72%.

Riscul de cancer metastatic poate fi redus cu până la 72% cu exerciții fizice de intensitate mare. Un studiu recent a constatat că exercițiile aerobice de mare intensitate au crescut consumul de glucoză de către organele interne. 

Cercetătorii cred că această asociere reduce disponibilitatea energiei necesare pentru ca tumorile să crească. Folosind date dintr-un studiu prospectiv, cercetătorii au descoperit cu 72% mai puțin cancer metastatic la participanții care s-au angajat în mod regulat în activități aerobice de mare intensitate.

Într-un alt studiu care a implicat șoareci, cercetătorii au descoperit că activitatea aerobă a redus dezvoltarea tumorilor metastatice în ganglionii limfatici, plămânii și ficatul animalelor. Cancerul metastatic este cancerul care s-a răspândit de unde a început într-o altă parte a corpului.

Cercetări din 2022

Cercetătorii din spatele unui studiu din 2022 au estimat că 623.405 persoane din Statele Unite trăiau cu cancer metastatic la sân, prostată, plămâni, colorectal sau vezică urinară sau melanom metastatic în 2018.

În timp ce lucra cu alți cercetători, prof. univ. dr. Carmit Levy, profesor asociat de genetică moleculară umană și biochimie la Universitatea din Tel Aviv, a devenit interesat de modul în care mușchii sunt rezistenți la cancerul metastatic.

Această lucrare a dus la un nou studiu de la Universitatea din Tel Aviv, publicat recent în Cancer Research, care sugerează că oamenii ar putea fi capabili să-și reducă riscul de a dezvolta cancer metastatic prin angajarea regulată în exerciții aerobice de mare intensitate.

"Din (a fi curioși) cu privire la mușchi, am ajuns să investigăm activitatea fizică. Am spus: ”OK, există ceva despre activitatea mușchiului care poate protejează acest organ de a fi un loc comun pentru metastaze pentru toate tipurile de cancer”", a declarat prof. Levy potrivit Medical News Today.

Vezi și: Frunzele de dafin sunt un cocktail de vitamine pentru păr. Cum se prepară tratamentul minune

Activitatea fizică, benefică în cazul cancerului

Prin munca lor, cercetătorii au identificat mecanismul din spatele efectului preventiv al exercițiilor fizice. Ei au descoperit că activitatea fizică crește consumul de glucoză de către organele interne, ceea ce înseamnă mai puțină energie disponibilă tumorii.

Erica Rees-Punia, Ph.D., MPH, un om de știință principal senior în epidemiologie și cercetare comportamentală la Societatea Americană de Cancer, care nu este implicat în studiu, a descris mecanismul de bază.

"Pur și simplu, exercițiile fizice ne ”reprogramează” organele pentru a necesita mai mulți nutrienți. În același timp, organele sănătoase ale exercițiilor fizice sunt mai ușor capabile să depășească celulele canceroase (în special celulele melanomului, în cazul acestui studiu) pentru nutrienți. Acest lucru lasă mai puțini nutrienți disponibile pentru tumora de a utiliza să crească", a precizat Erica Rees-Punia.

Studierea efectelor exercițiilor fizice la persoanele fără cancer

Pentru studiu, Prof. Levy și Dr. Yftach Gepner, lector superior la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Tel Aviv, au combinat date dintr-un studiu prospectiv realizat de Centrul Israel pentru Controlul Bolilor și Departamentul de Nutriție al Ministerului israelian al Sănătății.

Ei au analizat 2.734 de bărbați și femei selectați din populația generală israeliană care au fost inițial fără cancer și cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani care au fost examinați înainte și după alergare.

Participanții au răspuns la două chestionare de activitate fizică despre activitatea viguroasă și moderată care a durat 10 minute. Acestea au fost urmate pe o perioadă de 20 de ani.

În plus, cercetătorii au recrutat 14 alergători de sex masculin și feminin cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani. Participanții au fost excluși pentru că au fost fumători, au luat medicamente prescrise sau au antecedente de afecțiuni pulmonare, cardiace, metabolice sau ortopedice cronice.

De asemenea, li s-a cerut să evite cofeina timp de 12 ore, mâncarea timp de 3 ore și activitatea fizică intensă timp de cel puțin 24 de ore înainte de a ajunge la laborator pentru testare. Participanții au alergat timp de 30 de minute pe o bandă de alergare la cea mai mare viteză pe care au putut-o gestiona pe întreaga durată.

Apoi, cercetătorii au colectat măsurători ventilator și metabolice folosind analiza respirației cu respirație și au monitorizat ritmul cardiac al participanților folosind o curea toracică. Ei au colectat sânge de la participanți înainte și după ce au făcut exerciții fizice.

Vezi și: Alegerile simple care îți pot afecta inima. Unele nu le poți evita. Cum te pot îmbolnăvi chiar și ridurile

Efectele exercițiilor fizice asupra cancerului metastatic la șoareci

Într-un alt studiu, cercetătorii au folosit un model animal în care șoarecii au fost supuși unor regimuri de exerciții fizice. Ei au selectat șoareci de sex feminin, deoarece au arătat un răspuns metabolic crescut la exercitarea în comparație cu bărbații.

Un grup de șoareci a fost folosit ca control. Celălalt a fost supus unui protocol de antrenament de exerciții pe o bandă de alergare. Șoarecii au făcut exerciții în fiecare zi. Treptat, cercetătorii au crescut durata și intensitatea exercițiului. Acest lucru a continuat timp de 8 săptămâni.

Unii dintre șoareci au fost apoi injectați cu celule melanom. După 4 zile de recuperare, cercetătorii au supus din nou acești șoareci la exerciții fizice regulate pe banda de alergare timp de 4 săptămâni suplimentare.

Mai târziu, cercetătorii au recoltat plămânii, ganglionii limfatici, ficatul și mușchii scheletici atât ai șoarecilor sedentari, cât și șoarecilor supuși exercițiilor fizice pentru analize ale capacității metabolice proteomice și ex vivo.

"Am luat organe care găzduiesc de obicei metastaze. Și am spus: ”Să disecăm acele organe și să vedem cum se comportă aceste organe după o activitate fizică pe termen lung"", a declarat Levy potrivit Medical News Today. 

Vezi și: Masca de somn, ajutor pentru o noapte odihnitoare. Cu ce o poți înlocui

Impactul exercițiilor fizice asupra organelor interne

Analiza proteomică a sângelui participanților activi în mod obișnuit a arătat o utilizare crescută a carbohidraților după exerciții fizice. Datele din studiul prospectiv au arătat că exercițiile fizice înainte de a dezvolta cancer au avut un impact modest asupra diagnosticelor de cancer cu creștere lentă.

Cu toate acestea, exercițiile fizice "au redus semnificativ probabilitatea unui cancer foarte metastatic", potrivit cercetătorilor.

Dintre participanții studiați, cei care au raportat exerciții aerobice regulate la intensitate ridicată au avut cu 72% mai puțin cancer metastatic decât participanții sedentari. 

În studiul șoarecelui, cercetătorii au descoperit că șoarecii supuși exercițiilor fizice înainte de a fi injectați cu celule canceroase au fost "protejați în mod semnificativ" împotriva metastazelor în organele îndepărtate.

Analizele capacității metabolice proteomice și ex vivo (ex vivo se referă la experimentele făcute în sau pe țesuturi într-un mediu artificial -n.r.) ale organelor șoarecilor au arătat că exercițiile fizice induc procese catabolice, absorbția glucozei, activitatea mitocondrială și expresia GLUT.

Când cercetătorii au analizat organele șoarecilor, au descoperit că activitatea fizică pe termen lung schimbă mușchii (creșterea masei musculare) și schimbă organele.

Vezi și: Cum să îți alegi papucii de iarnă. Cum te poate afecta o încălțăminte neadecvată

"Am descoperit că organele interne, cum ar fi ganglionii limfatici, cum ar fi plămânul, cum ar fi ficatul, acele organe care găzduiesc de obicei cancer (se schimbă) atunci când există activitate fizică cronică. Ele se schimbă în sensul că devin super metabolice. Și când spun super metabolice, vreau să spun cererea lor de glucoză și cererea pentru mitocondriile lor este în creștere (și) absorbția lor de glucoză este în creștere. Devin ca niște organe de supereroi", a declarat Levy.

Când cancerul încearcă să atace aceste organe, pierde lupta, cred cercetătorii.

Dr. Adrian Cristian, șeful reabilitării cancerului la Miami Cancer Institute, parte a Baptist Health South Florida, a explicat că, prin acest studiu, cercetătorii au demonstrat "că exercițiile fizice induc schimbări în micro-mediul celulelor canceroase care fac inospitalier ca acestea să crească atunci când sunt depășite de celulele non-canceroase pentru nutrienți".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel