Cancer osos mortal: asemănările dintre copii și câini ar duce la tratamente mai bune

Florina Pop |
Data publicării:
Copil și câine
Copil și câine

Cercetătorii au descoperit similitudini genetice între cancerul osos mortal, osteosarcom, apărut la copii și la câini.

Cancer osos mortal. Cercetători de la Universitatea Tufts și Institutul de Cercetare pentru Genomică Translațională TGen au descoperit că asemănările genetice ale osteosarcomului, cancer osos mortal, între câini și copii ar putea duce la tratamente mai bune pentru oameni și animale de companie, informează sciencedaily.

Osteosarcomul este rar la copii, dar foarte frecvent la multe rase de câini. Cercetătorii au secvențiat genomul la 59 de câini și astfel au observat că osteosarcomul canin are multe din caracteristicile genomice ale osteosarcomului uman: rate de mutație scăzută, complexitate structurală, căi celulare modificate și caracteristici genetice unice la tumorile metastazice care se răspândesc în alte părți ale corpului.

Cancer osos mortal: peste 25.000 de câini anual

"Studiul a identificat, de asemenea, noi caracteristici ale sistemului canin, incluzând mutații recurente și potențial cauzatoare de cancer în două gene, SETD2 și DMD. Cercetarea sugerează că aceste constatări merită o explorare ulterioară. Osteosarcomul este o boală agresivă și cea mai frecvent diagnosticată tumoare osoasă primară la câini și copii. Deși un cancer e relativ rar la om - cu mai puțin de 1.000 de cazuri în fiecare an - osteosarcomul lovește mai mult de 25.000 de câini anual", mai arată sursa citată.

Potrivit acesteia, circa 30% dintre copii cu cancer osos mor din pricina tumorilor metastatice în 5 ani. La câini, cancerul evoluează mult mai repede: peste 90% dintre câinii suferinzi mor în decurs de 2 ani.

Cercetătorii cred că aceste asemănări genetice pot contribui foarte mult la înțelegerea modului în care acest cancer agresiv se dezvoltă și se răspândește, dar și oferă oportunitatea de a dezvolta noi terapii care ar face o diferență în viața copiilor și animalelor de companie.

Studiul a apărut în revista Nature, Communications Biology. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel