Cancer, un nou mecanism de activare a sistemului imunitar contra bolii

Dana Lascu |
Data publicării:
Ce se întâmplă cu sistemul imunitar în bolile autoimune
Ce se întâmplă cu sistemul imunitar în bolile autoimune

Un nou mecanism de activare a sistemului imunitar împotriva cancerului îi permite acestuia să detecteze și să distrugă celulele canceroase mai bine decât înainte, arată un studiu publicat săptămâna aceasta în revista Nature.

Studiul a fost condus de prof.dr. Nick Haining, de la Școala Medicală Harvard și coautori sunt Prof. Erez Levanon și doctorandul Ilana Buchumansky, de la Facultatea de Științe ale Vieții Mina și Everard Goodman, de la Universitatea Bar-Ilan, alături de o echipă internațională.

Blocarea unui mecanism e cheia

Focusul studiului este un mecanism care servește în mod obișnuit celulei marcând genele umane asemănătoare virusurilor, pentru a evita identificarea acestora ca viruși. Prof.dr. Levanon, împreună cu echipa de la Harvard, a descoperit că, atunci când inhibă acest mecanism, sistemul imunitar poate fi folosit pentru combaterea celulelor canceroase într-un mod deosebit de eficient, și cel mai eficient în cancerul pulmonar și melanom.

„Am constatat că, dacă mecanismul acesta este blocat, sistemul imunitar este mult mai sensibil. Când mecanismul este dezactivat, sistemul imunitar devine mult mai agresiv împotriva celulelor tumorale", a spus Levanon, într-un material dat publicității de Universitatea Bar-Ilan.

„Majoritatea pacienților cu cancer fie nu răspund la tratament, adesea din cauza mutațiilor dobândite care afectează prezentarea antigenului. Aici vedem că pierderea funcției enzimei ADAR1 de editare a ARN-ului în celulele tumorale sensibilizează profund tumorile la imunoterapie și depășește rezistența la blocarea punctului de control", arată autorii, în studiul care poate fi găsit AICI.

În ultimii ani, a fost dezvoltată o nouă generație de medicamente împotriva cancerului – imunoterapiile-, care blochează proteinele care inhibă activitatea imună împotriva tumorilor maligne. Aceste medicamente au demonstrat un succes remarcabil în mai multe tipuri de tumori.

Imunoterapiile ar putea fi mai eficiente

De altfel, Premiul Nobel pentru Medicină din 2018 an a fost acordat lui James Allison și lui Tasuku Honjo, care a descoperit genele-cheie ale acestui mecanism.

În ciuda acestor realizări, generația actuală de medicamente ajută doar un număr mic de pacienți, în timp ce majoritatea medicamentelor nu reușesc să provoace atacul sistemului imunitar asupra tumorii. Se speră că nouă descoperire va permite o activitate sporită a sistemului imunitar de a ataca celulele canceroase. Un număr de companii au început deja cercetarea pentru a examina medicamentele care vor funcționa pe baza acestei descoperiri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel