Cancerul colorectal: cauze, simptome și tratament. Majoritatea cazurilor sunt vindecabile, dacă sunt în faze incipiente. Copăescu: Orice semn trebuie reclamat

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul colorectal. FOTO: Freepik @val-suprunovich
cancerul colorectal. FOTO: Freepik @val-suprunovich

Cancerul colorectal este mai frecvent în rândul bărbaților și tot aceștia au și rata cea mai mare de mortalitate. La ce vârstă se recomandă screeningul pentru cancerul colorectal.

Cancerul colorectal reprezintă o afecțiune malignă a ultimei părți a tubului digestiv reprezentată de colon și rect. Afecțiunea se poate dezvolta la nivelul colonului, cancerul de colon, sau a rectului, cancerul rectal.

Potrivit datelor, în SUA, cancerul de colon este a treia cauză principală de deces din cauza cancerului la femei, respectiv a doua, la bărbați.

Cancerul colorectal, cauze și factori de risc

Dezvoltarea cancerelor colorectale este cauzată de factori genetici, ca urmare a unor modificări la nivelul ADN-ului, dar și factori nemodificabili, respectiv modificabili.

Factorii de risc nemodificabili sunt:

- vârsta, peste 45 de ani

- istoricul medical

- sexul.

Potrivit dr. Cătălin Copăescu, medic chirurg, cancerul de colon și de rect este mai frecvent întâlnit la bărbați și ”tot în dreptul lor se înregistrează și cea mai ridicată mortalitate.

Dar cea mai ridicată rată de deces este întâlnită în Europa de Est, deci nu suntem locuitori ai unei zone unde cancerul colorectal este cel mai frecvent, dar ai riscul cel mai mare de a muri în urma unei astfel de afecțiuni”, a declarat dr. Cătălin Copăescu, medic chirurg, la Antena 3 CNN.

În categoria factorilor de risc modificabili sunt incluși:

- obezitatea

- lipsa de activitate fizică

- dietele bogate în carne roșie și carne procesată

- fumatul

- consumul excesiv de alcool.

Vezi și: Minciuna din căsnicie, asociată cu depresia și divorțul. Leca: O traumă ce îndreaptă partenerul spre depresie

Cancerul colorectal, simptome

În ceea ce privește simptomatologia, aceasta include:

- sângerarea, sângerarea în scaun

- tulburările digestive de tip alternanță constipație-diaree

- dureri abdominale

- fatigabilitatea

- scăderea ponderală inexplicabilă, notează cancer.org.

Cancerul colorectal, diagnostic și tratament

Conform specialiștilor, 90% dintre cazurile de cancer colorectal sunt vindecabile, dacă sunt identificate în primele două stadii ale bolii.

”Asta înseamnă că orice semn care ar putea sugera o prezență neoplazică trebuie reclamat”, a mai spus medicul, adăugând că ”investigațiile multidisciplinare, cu implicarea oncologului, radioterapeutului, gastroenterologului și, sigur, a chirurgului care face aceste operații, reuniți în ceea ce noi numim astăzi tumor-board multidisciplinar vor stabili care este cea mai bună soluție pentru pacientul respectiv”, a mai spus medicul.

În cazul în care prezentați simptomele menționate anterior, dar și vă aflați la vârsta la care sunteți expuși riscului de a face acest tip de cancer, medicul vă va indica efectuarea unor investigații pentru a putea pune diagnosticul corect și rapid.

Aceste investigații includ:

- teste de sânge

- examen digital rectal

- colonoscopia și RMN.

Colonoscopia este considerată standardul de aur în depistarea acestui tip de cancer.

De altfel, în cazul în care în urma investigației se observă o leziune suspectă prezentă doar la nivelul rectului sau a colonului se poate realiza și extirparea ei, iar în acest mod investigația devine și o soluție terapeutică.

”Dacă este un stadiu incipient putem beneficia de o soluție chirurgicală minim invazivă, de chirurgie laparoscopică, de chirurgie laparoscopică asistată robotic”, a mai spus chirurgul, precizând că în urmă cu zeci de ani, dacă pacientul rămânea potent se considera că intervenția chirurgicală a fost greșită.

”Astăzi, cu ajutorul tehnologiei asistată robotic putem să separăm foarte bine țesutul afectat tumoral de structurile nobile care trebuie să rămână integre, responsabile pentru funcțiile urinară, funcția digestivă, funcția sexuală a pacienților noștri”, a concluzionat dr. Cătălin Copăescu.

În cazul stadiilor avansate de boală se poate opta pentru:

- colectomie parțială care constă în îndepărtarea unei porțiuni mai extinse ale colonului;

- colectomie parțială cu montarea în prima etapă a unei colostome, urmată de o a doua intervenție pentru restabilirea continuității tractului digestiv inferior;

- îndepărtarea stațiilor ganglionare intraabdominale afectate.

Metodele de tratament non chirurgicale ale cancerului includ radioterapia, chimioterapia și terapia imunologică.

Cancerul colorectal, prevenție

Prevenția în cazul cancerului colorectal este dată de screening, care este recomandată bărbaților, înainte de vârsta de 45 de ani, în timp ce femeile pot să apeleze la colonoscopie între 45 și 50 de ani. 

Un studiu a arătat că femeile care au început screening în acest interval de vârstă au avut un risc cu 50-60% mai mic de a dezvolta cancer de colon decât cele care nu au făcut niciun screening, potrivit WebMD.

Vezi și: Spondilita anchilozantă, boala fără tratament. Afectează coloana, ochii și respirația

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel