Cancerul colorectal: cum ar putea fi prevenit prin modificarea microbiomului intestinal
Cancerul colorectal ar putea fi prevenit prin modificarea microbiomului intestinal. Microbiomul sănătos reduce inflamația intestinală, afecțiunea cu un risc mare de a dezvolta cancer de...
Cercetătorii de la UT Southwestern au arătat că modificarea cu precizie a populațiilor bacteriene din intestin ar reduce cancerul colorectal asociat inflamației, în cercetările pe șoareci.
Studiul, publicat în această săptămână de Journal of Experimental Medicine, ar putea pune bazele noilor strategii de prevenire a cancerului, pentru persoanele cu inflamație intestinală cronică. Boala inflamatorie a intestinului afectează mai mult de 1,6 milioane de persoane din Statele Unite, împărțite aproximativ egal în bolnavi cu colită ulceroasă și boala Crohn, a declarat co-autorul Dr. Ezra Burstein, profesor de medicină internă și biologie moleculară și șef al UT Southwestern's Division of Digestive and Liver Diseases.
Oamenii care trăiesc cu boala inflamatorie a intestinului au un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon, ceea ce poate fi o cauză a unor consecințe semnificative asupra sănătății pentru acești pacienți, a spus el. Organizația Mondială a Sănătății listează cancerul colorectal ca al treilea cancer cel mai frecvent la nivel mondial și a doua cea mai mare cauză de deces cauzată de malignitate.
Boala inflamatorie a intestinului crește riscul de cancer colorectal de trei, până la șapte ori. Din cauza acestei asocieri, pacienții cu inflamație persistentă a intestinului ar trebui să facă screeningul intestinal, numit colonoscopie, de trei până la 10 ori mai des decât persoanele sănătoase, care nu au antecedente familiale cu astfel de cancer: o dată la trei ani față de o dată la 10 ani, cum fac cei sănătoși a spus dr. Burstein .
„Cea mai semnificativă constatare în acest studiu este că este sufcientă modificarea microbiomului intestinal, pentru a afecta dezvoltarea tumorilor. S-ar putea prevedea o perioadă în care medicamentele care schimbă comportamentul și compoziția bacteriilor care trăiesc în intestin vor face parte din tratament pentru boala inflamatorie inestinală”, a adăugat el.
Boala inflamatorie intestinală, risc crescut de cancer
În plus față de cancerul colorectal, boala inflamatorie intestinală de lungă durată este asociată cu dezechilibre la speciile bacteriene care calmează intestinul, a explicat co-autorul dr. Sebastian Winter, profesor asistent la Microbiology and Immunology and a W.W. Caruth. "Tractul nostru intestinal este plin de microbi, dintre care mulți sunt benefici și contribuie la sănătatea noastră generală. Cu toate acestea, în anumite condiții, funcția normală a acestor comunități microbiene poate fi perturbată. O supraabundență a anumitor microbi este asociată cu un risc crescut pentru dezvoltarea bolilor, inclusiv a anumitor tipuri de cancer ", a spus Dr. Winter.
Strategia folosită în studiu vizează căi metabolice care sunt active doar în timpul inflamației intestinale și numai în unele forme de bacterii, oferind un „călcâi al lui Achile” pentru reducerea abundenței lor.
Studiul actual se bazează pe o lucrăre publicată anul trecut în Nature, în care au descoperit că abordarea aceasta împiedica sau reduce inflamația intestinală într-o cercetare pe șoareci cu colită, dar nu are un efect evident asupra animalelor de control sănătoase, cu populații bacteriene echilibrate în intestinele lor.
"De exemplu, majoritatea bacteriilor E. coli (Escherichia coli) sunt inofensive și protejează intestinul uman de alți agenți patogeni intestinali, cum ar fi Salmonella, o cauză comună a intoxicațiilor alimentare. Cu toate acestea, un subset de bacterii E. coli produc o toxină care induce în ADN daune și poate să provoace cancer de colon la animalele din cercetare. Am dezvoltat o abordare simplă – administrând sare de tungsten solubilă în apă, șoarecilor predispuși genetic să dezvolte inflamație - pentru a schimba modul în care bacteriile potențial dăunătoare generează energie pentru creștere. Restrângerea creșterii acestor bacterii a scăzut inflamația intestinală și a redus incidența tumorilor în două modele de cancer colorectal”, a spus dr. Winter.
„Tungstenul este un metal greu și nu trebuie utilizat de nimeni, din cauza toxicității sale”, a adăugat el. „Ca și în lucrarea noastră din 2018, acesta este un studiu doveditor al conceptului care ne va ghida în dezvoltarea viitoarelor medicamente cu activitate similară și cu o toxicitate mai mică”.
Modificarea cu precizie a microbiomului intestinal este o schimbare a strategiei de la tratamentele clinice curente, care vizează reducerea inflamației intestnale la pacient, sau utilizarea antibioticelor cu spectru larg care ucid atât bacteriile bune, cât și cele rele pentru a reduce riscul de cancer, au spus cercetătorii.
„Aici, prezentăm dovezi că vizarea microbiotei intestinale poate fi suficientă pentru a afecta formarea tumorii într-un mod semnificativ”, a spus dr. Winter.
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
-
Epigenetica, rol în dezvoltarea cancerului. Cele 6 semne care pot schimba abordările terapeutice
Balonarea, semnul ignorat al unui cancer devastator. Povestea cutremurătoare a unei mame care a trăit ultimele săptămâni în dureri crunte
EXCLUSIV Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
Cel mai banal semn al cancerului. Apare după ce ai mâncat
Cel mai banal semn al cancerului. Apare după ce ai mâncat. Și nu este vorba de balonare.
Analiza de sânge poate detecta cancerul colorectal. Are o precizie de 95%
Un nou studiu arată că această analiză detectează cancerul colorectal în formă incipientă cu o precizie de 95%.
Un nou test de urină detectează 92% dintre cancerele agresive de prostată
Testul simplu care detectează cancerul. Depistează 92% din cancerele agresive și nu mai sunt necesare biopsiile.
De ce cancerul la inimă este extrem de rar
Cancerul în stadiul 0: primul semn de avertizare. Multe femei îl ignoră. Uite de ce este atât de periculos
Băuturile îndulcite, asociate cu riscul de cancer. Femeile, mai expuse
Cancerul îți topește vasele de sânge ale mușchilor. Ce s-a descoperit
Cum afectează densitatea țesutului mamar riscul de cancer mamar
Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinale
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
Cancerul îți deturnează creierul și îți fură motivația. Descoperirea care răstoarnă tot ce știam despre apatia bolnavilor de cancer
Cancerul, diagnosticat tardiv
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040
Danemarca vrea să scape de cancerul de col uterin până în 2040. La ce s-au gândit și cum vor să facă asta.
De ce unele cancere de sân nu răspund la tratament?
Pacientele cu cancer de sân care folosesc cremă cu estrogen trăiesc mai mult - studiu
Conform unui studiu, pacientele mai în vârstă cu cancer mamar care utilizează cremă cu estrogen trăiesc mai mult.
