Intoxicație cu ciuperci: ce măsuri de protecție iei ca să nu faci intoxicație

Dana Lascu |
Data publicării:
Intoxicatii cu ciuperci
Intoxicatii cu ciuperci

După ploaie apar ciupercile - toată lumea știe asta - Dar odată cu ele și cazurile de intoxicație cu ciuperci. Asta pentru că ciupercile pot fi extrem de periculoase dacă nu sunt cumpărate din surse autorizate, pentru că pot face mutații care le transformă din comestibile în otrăvitoare. Iată ce ne recomandă medicii

Pentru a evita să faci intoxicație cu ciuperci trebuie să iei câteva măsuri de protecție, arată Dr. Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor. Iată care sunt acestea:

- consumul ciupercilor de cultură, provenite din unități autorizate și / sau însoțite de certificate de calitate, evitarea cumpărării ciupercilor de la comercianții ambulanți, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor;

- evitarea culesului / consumului ciupercilor din flora spontană (păduri, pășuni);

- neimplicarea copiilor în procesul de culegere a ciupercilor;

- supravegherea copiilor mici pentru a se evita riscul intoxicării accidentale. Intoxicația cu ciuperci la copii include forme de gravitate variabilă și cu evoluție imprevizibilă!

Nu scapi de toxicitate dacă le gătești!

- ciupercile otrăvitoare nu-și pierd toxicitatea prin preparare! Toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică și nu se distrug.

- ceapa, usturoiul sau pătrunjelul care se schimbă la culoare, lingura de argint, nu sunt indicatori specifici ai toxicității ciupercilor. De asemenea este absolut greșit să considerăm că ciupercile care sunt mâncate de insecte, sunt comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismului diferit de cel al omului.

- evitarea conservării ciupercilor provenite din flora spontană și/sau surse neautorizate, în condiții casnice;

În cazul apariției oricăror semne clinice după consumul de ciuperci, este necesară prezentarea imediată la unitățile de Primiri Urgențe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanță, ne recomandă Dr. Daniela Rahotă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel