Cancerul de creier, detectat dintr-o simplă probă de urină? Cercetătorii spun că va fi posibil

În viitor, medicii ar putea diagnostica o tumoră la creier dintr-un simplu test de urină. Inteligența artificială va fi utilizată pentru a detecta semnele care arată prezența unei...
Diagnosticarea cancerului cerebral necesită, de obicei, analize cu aparaturi sofisticate și, în multe cazuri, acesta este diagnostocat abia când este periculoasă intervenția chirurgicală.
O echipă a Universității Nagoya a dezvoltat un nou dispozitiv acoperit cu nanofire de oxid de zinc care poate prelua microARN-urile care sunt eliberate de celulele canceroase și se deplasează prin fluxul sanguin.
Dacă testul funcționează la fel de bine cum spun cercetătorii în studiul publicat în revista Applied Materials & Interfaces, acest lucru ar putea fi un progres uriaș în detectarea timpurie și tratarea cancerelor cerebrale și, prin detectarea tumorilor mai devreme, ar putea fi mai multe șanse de a salva viață pacientului.
În calitate de coautor al studiului, Dr. Atsushi Natsume, profesor de neurochirurgie la Universitatea Nagoya, a remarcat într-un comunicat de presă: „Urina poate fi colectată cu ușurință fără a pune o povară asupra corpului uman. În viitor, printr-o combinație de inteligență artificială și telemedicină, oamenii vor putea detecta prezența cancerului. Medicii vor putea afla starea pacienților cu cancer doar cu o cantitate mică din urina lor zilnică, a spus Natsume în comunicat.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-