Cancerul de vezică urinară, boala mai frecventă la bărbați. Urolog: Este incriminat în apariția a 50-60% dintre tumorile vezicale

Sonia Baciu |
Data publicării:
cancerul de vezica urinara. FOTO: Freepik @towfiqu999
cancerul de vezica urinara. FOTO: Freepik @towfiqu999

Care este simptomul considerat semnalul de alarmă în cazul cancerului de vezică urinară și de ce este important să ne hidratăm corespunzător.

Cancerul de vezică urinară reprezintă o boală oncologică ce apare în urma multiplicării anormale a celulelor care se află în peretele vezicii.

Potrivit statisticilor, cancerul de vezică urinară poate să apară atât la femei, cât și la bărbați, însă în cazul bărbaților afecțiunea este de trei ori mai comună.

Cancerul de vezică urinară, cauze și factori de risc

Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele care pot duce la apariția cancerului de vezică urinară, specialiștii susțin că mutațiile genetice sunt cele care permit celulelor să se înmulțească și să crească necontrolat, mai mult, că aceste mutații nu sunt moștenite.

”Fumatul este principalul factor de risc al tumorilor vezicale, și este incriminat în apariția a 50-60% dintre tumorile vezicale”, a declarat dr. Lucian Vintilă, medic specialist urolog, la Antena 3.

Alți factori de risc includ:

- radioterapia pentru un alt cancer din zona pelvină, cel ovarian sau de uter

- industria chimică

- antecedentele familiale de cancer de vezică

- consumul de apă din fântâni cu nivel ridicat de arsenic

- dietă bogată în nitriți, grăsimi și carne

- utilizarea abuzivă de analgezice

- infecțiile urinare incomplet tratate, ”care pot trena și pot dezvolta, într-un final un cancer al vezicii urinare, acesta putând evolua trenal și nediagnosticat”, a mai spus urologul, subliniind că și bărbații fac infecții urinare, chiar dacă nu atât de frecvent precum femeile, și ”trebuie diagnosticate și tratate la timp, printr-un control de rutină”.

Cancerul de vezică urinară, simptome

În stadiile incipiente ale cancerului de vezică urinară, simptomatologia este reprezentată de prezența sângelui în urină și care se poate identifica în sumarul de urină. ”Urina cu sânge este un simptom de alarmă și ar trebui să ne prezentăm imediat la control”, susține medicul urolog.

În stadiile medii spre avansate, semnele includ:

- prezența sângelui în urină, aceasta fiind vizibilă cu ochiul liber

- nevoia de a urina frecvent

- senzația de durere sau de arsură în zona perineului sau a pubisului

- spasme vezicale

- dureri lombare

- urinări repetate în cantități mici, de regulă noaptea

- senzația de urinare însoțită cu imposibilitatea de a elimina urina

- infectări frecvente ale tractului urinar.

Vezi și: Diabetul zaharat de tip 2, cauze, complicații și tratament: Pacientul are și nu știe. Duce la o consecință de-a dreptul nefastă

Cancerul de vezică urinară, prevenție și diagnosticare

Potrivit medicului, în vederea prevenției este nevoie de un control de urină, care să cuprindă sumarul de urină și urocultura, dar și o serie de investigații imagistice.

”Ecografia poate investiga la timp o tumoră vezicală aflată chiar în stadiile incipiente, incipient însemnând a fi non-invazivă în straturile profunde ale vezicii urinare și acest lucru poate fi diagnosticat și monitorizat din timp”, a spus medicul, punctând în același timp că mulți dintre pacienți nu cunosc ideea de prevenție, în ciuda faptului că aceste analize sunt oferite gratuit în pachetele de servicii medicale.

Alte investigații necesare pentru diagnosticarea cancerului de vezică urinară sunt:

- hemoleucograma completă

- urografia intravenoasă

- biochimia sângelui

- biopsia

- cistoscopia, notează Cleveland Clinic.

Legat de prevenție, medicul afirmă că este importantă și alimentația. ”Ar trebui să limităm consumul de grăsimi, să limităm proteinele de origine animală, să consumăm legume și fructe și să evităm consumul de alcool”, a spus urologul.

În ceea ce privește consumul de apă, știut fiind faptul că în cazul deshidratării crește atât riscul de a face pietre la rinichi, cât și cel al infecțiilor urinare, medicul susține că trebuie să acordăm o atenție deosebită calității apei.

”Apa contaminată cu arsenic, cea din fântânile incomplet controlate, poate duce la dezvoltarea cancerului de vezică urinară.

Apa este sufletul aparatului urinar, aceasta trebuie consumată în cantități de 1,5 l pe zi pentru a evita, pe lângă cancerul de vezică, și celelalte patologii,precum litiaza și infecțiile urinare.

Atât timp cât apa este controlată și avem un pH alcalin, normal spre alcalin, este suficient și în cazul consumului de apă de la robinet”, a mai spus medicul.

Vezi și: Analiza obligatorie pentru bărbați. Dijmărescu: E cel frecvent cancer la bărbați. Poate să descopere niște leziuni extraordinar de mici

Cancerul de vezică urinară, tratament

Tratamentul pentru tumorile de vezică urinară este cel chirurgical, ”care presupune îndepărtarea endoscopică a tumorilor din vezica urinară și acesta urmând să fie trimise spre analiză pentru a stabilii stadiul de agresivitate și de invazivitate.

Odată stabilite, putem opta spre diverse variante de tratament”, a mai spus medicul.

Tratamentul chirurgical poate să fie de sine stătător sau asociat cu medicație citostatică, terapie biologică sau radioterapie. În funcție de stadiul tumorii, dar și de starea pacientului se va recurge la cauterizare, rezecție transuretrala, ablația vezicii sau cistectomie.

Potrivit medicului, ”renunțarea la fumat ajută chiar după tratament la scăderea riscului de progresie și la scăderea riscului de recidivă”.

Vezi și: Care este elementul-miraculos al creșterii imunității. Craiu: Face diferența. Se liniștesc părinții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel