Când amețeala vine de la inimă, ce boli semnalează

Steluța Indrei |
Data publicării:

Amețeala care apare la ridicarea în picioare din poziția șezând sau culcat poate semnala instalarea unei boli de inimă. O echipă de la Harvard Medical School sugerează ca acest simptom să fie trecut pe lista celor care caracterizează bolile cardiovasculare.

De ce apare amețeala când ne ridicăm în picioare? În timpul acestei mișcări, inima pompează sângele puțin mai repede pentru a menține tensiunea arterială în organism. Uneori însă acest proces nu se derulează așa cum ar trebui: irigarea creierului cu sânge este mai slabă și astfel apare amețeala. Medicii numesc această situație hipotensiune ortostatică (adică scăderea bruscă a tensiunii la ridicarea în picioare). În majoritatea cazurilor, totul revine la normal foarte repede sau acest lucru se produce rareori. În schimb, atunci când starea de amețeală se repetă frecvent, nu trebuie ignorată și ar fi bine să faci un drum până la cabinetul medicului de familie.

Se cunoaște faptul că amețeala este asociată cu boli cardiovasculare: ateroscleroză, hipertensiune arterială, aritmii cardiace, insuficiență cardiacă. Ea apare când astfel de suferințe ale inimii s-au instalat deja.

Dar acest simptom aparent banal, senzația de amețeală când te ridici în picioare, poate anunța aceste boli cardiovasculare cu mult înainte de declanșarea lor.

Recent, o echipă de la Universitatea Harvard a confirmat legătura dintre hipotensiunea ortostatică apărută frecvent după 45 de ani și riscul dezvoltării unor boli cardiovasculare mai târziu în viață. Cercetătorii au analizat date provenind de la 10.000 de adulți, cu vârste între 45 și 64 de ani, monitorizați pe durata a 20 de ani. Rezultatul: cu cât hipotensiunea ortostatică (acea stare de amețeală) apare de la vârste mai tinere, cu atât crește riscul unui eveniment cardiovascular (infarct, AVC) mai târziu în viață. 

De aceea, autorii insistă asupra faptului ca amețeala să fie considerată un simptom important în diagnosticul bolilor de inimă.

Cu alte cuvinte, precizează cercetătorii, un pacient care acuză frecvent senzația de amețeală la ridicarea în picioare trebuie să fie investigat cu atenție pentru o eventuală problemă cardiovasculară. 

Studiul a fost publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Mare atenție la amețeală cu dureri de cap!

Atunci când amețeala este persistentă, nu dispare nici dacă te întinzi în pat, și este însoțită de dureri de cap, palpitații, zgomote în urechi, mâini și picioare reci, toate acestea pot semnala un puseu de hipertensiune și este necesară intervenția medicului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel