Când nu trebuie să îți piepteni părul. Cum trebuie să îți alegi peria. Ce mare greșeală ai făcut până acum

Monika Baciu |
Data publicării:
cand nu trebuie sa iti piepteni parul - FOTO: Freepik@luis_molinero
cand nu trebuie sa iti piepteni parul - FOTO: Freepik@luis_molinero

Când nu trebuie să îți piepteni părul. Stiliștii ne explică ce greșeli facem atunci când ne aranjăm părul. 

Când nu trebuie să îți piepteni părul. Periajul părului este un fel de spălare a feței - este ceva ce faci zilnic, dar probabil că nu acorzi prea multă atenție în timp ce o faci. La urma urmei, când vine vorba de păr, toată lumea vorbește mereu despre produsele de lux și noile sfaturi de styling, nu despre ceva atât de plictisitor precum pieptănatul. 

Ce trebuie să știi despre pieptănat

Pieptănatul necorespunzător poate fi o cauză uriașă a deteriorării părului. Vestea bună? Este ușor de evitat, atâta timp cât stăpânești tehnica corectă. Este destul de simplu - tot ce trebuie să faceți este să începeți să periați de la vârfuri și să urcați treptat.

Atunci când periați părul așa cum o fac majoritatea oamenilor - începând de la rădăcini și coborând în jos - sfârșești prin a împinge orice încurcătură sau încâlceală până la vârfuri, care sunt partea cea mai fragilă a părului tău, și care pot sfârși prin a avea un nod mare și vechi în partea de jos.

Cealaltă parte foarte importantă a puzzle-ului? Alegerea periei de păr potrivite pentru tipul și textura părului tău. În cele ce urmează, stiliștii ne spun cum să alegem cea mai bună perie de păr.

Vezi și: Cafeaua, doza de energie, dar cu efecte nefaste. În cât timp este eliminată cofeina din organism

Cum alegi peria în funcție de tipul de păr

Părul fin are un diametru mai mic decât părul gros, ceea ce face ca părul fin să fie mai predispus atât la rupere, cât și la încurcături. Pe scurt, acesta necesită un pic mai multă grijă decât orice alt tip sau textură de păr și este extrem de important să alegeți o perie care să fie foarte delicată cu părul, explică celebrul stilist Anthony Cristiano, fondatorul salonului Anthony Cristiano din Chicago.

Acest lucru este imperativ mai ales atunci când periați părul ud. Când părul este ud, se poate întinde cu ușurință dincolo de punctul său natural de elasticitate și se poate rupe. Periajul pe părul umed, mai ales dacă te străduiești să-l descurci, este momentul în care poți ajunge la cele mai multe rupturi, spune Cristiano, potrivit Real Simple.

Un păr mai gros necesită o perie mai mare, mai ales dacă vei folosi o perie rotundă în timpul uscării.

”Când părul este gros și dens, este foarte important să te asiguri că ai un raport echilibrat între păr și perie”, explică Graham Nation, hairstylist celebru și ambasador Unite Hair.

Vezi și: Pastila care tratează cancerul, efect asupra pacienților în fază terminală. A fost ultima lor șansă

Dacă porți părul ondulat sau creț, nu ar trebui să îl perii deloc, spune Cristiano. În schimb, aplică un produs de styling hidratant pe părul umed, apoi coafează-l cu degetele în timp ce îl usuci cu ajutorul unui difuzor.

Părul creț este în mod înnăscut mai uscat, iar perii de mistreț sunt grozavi pentru a distribui uleiurile naturale prin păr, spune Cristiano. Iar dacă vrei să-ți usuci părul neted, vei opta pentru o perie rotundă care să te ajute să prinzi părul în timp ce netezești fiecare secțiune, spune Nation. 

În cazul părului cu textură naturală, o perie nu este cea mai bună alegere.

”Dacă ai părul foarte ondulat sau texturat și îl porți ca atare, îți recomand să nu-l perii deloc și să folosești în schimb degetele sau o greblă specială pentru păr pentru a ajuta la definirea texturii”, recomandă Cristiano. 

Un pieptene robust, cu dinți largi, în scopul descurcării, este, de asemenea, o necesitate. Un sfat important este să încercați să vă descurcați firele de păr la duș cu ajutorul unui balsam sau al unei măști de păr pentru a adăuga alunecare părului și a face procesul mai ușor.

Vezi și: De ce să nu mai stai picior peste picior. Ce efecte are nu doar asupra oaselor, ci și asupra inimii

Diferitele perii de păr fac o diferență

Toată lumea care are păr se piaptănă, deși poate că nu v-ați gândit niciodată prea mult la tipul de perie pe care o folosiți. Folosirea periei de păr potrivite pentru părul tău și pentru nevoile tale de styling poate face diferența în ceea ce privește sănătatea și aspectul părului tău.

Peria potrivită pentru o persoană cu părul lung și creț va fi radical diferită de cea mai bună perie pentru părul fin sau subțire.

Unele perii, cum ar fi cele rotunde sau cu aerisire, sunt cele mai bune pentru coafare, în timp ce altele lucrează pentru a descurca părul, iar unele pot chiar remedia efectul static și încrețirea, potrivit Healthline.

Vezi și: Tuberculoza, agravată de COVID. Simptome, cauze, tratament. Oancea: Pacienții au fost "orfani", boala nu a așteptat. E tratabilă, cu o cură de șase luni de antibiotice

Cum să te piepteni corect

Când vine vorba de periajul părului, s-ar putea să nu te gândești prea mult la asta. Dar știați că există un mod corect - și un mod greșit - de a face această sarcină zilnică.

Se pare că cei mai mulți dintre noi fac probabil mai mult rău decât bine atunci când vine vorba de periajul zilnic al părului.

Vestea bună? Cu câteva ajustări, uneltele potrivite și puțină răbdare, puteți îmbunătăți sănătatea și aspectul părului dumneavoastră periați în mod corect.

Părul uscat are tendința de a se încurca și de a fi dezordonat, provocând noduri și rupturi pe parcurs.

Pentru a asigura o experiență fără daune, De Marco recomandă să vă periați părul în secțiuni. De asemenea, el recomandă să nu începeți de la rădăcini.

”Periajul părului de sus în jos va provoca inevitabil ruperea”, explică De Marco.

În schimb, periajul ar trebui să înceapă întotdeauna la mijlocul părului sau la câțiva centimetri de vârfuri.

”Dacă ți se blochează peria, îndepărteaz-o și începe din nou, ușor”, spune el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel