Când trebuie evitat paracetamolul. Dr Vasi Rădulescu: să fim numai atenți la gramaj și formulă

Medicamente
Medicamente

Medicul Vasi Rădulescu recomandă românilor să nu facă abuz de paracetamol când suferă de dureri de cap sau articulații.

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu sfătuiește românii să aibă mare grijă când vine vorba de administrarea de medicamente, în speță paracetamol, când vine vorba de dureri ușoare de cap, dinți ori articulații.

”Atenție la iubirea cu paracetamolul. Te doare capul, o măsea, o articulație? Iei un paracetamol. Ești răcit, cu nasul înfundat, slăbiciune generală și-un pic de febră? Iei un paracetamol. Acest compus este ieftin și nelipsit din casa oricui, pe lângă aspirină sau ibuprofen.

Românul + paracetamolul = amor (trebuia să scriu „love”, dar am preferat termenul mai telenovelistic).Și medicii îl iubesc. Îl dăm cu drag în virozele respiratorii, pentru a ameliora simptomele (paracetamolul nu vindecă per se o răceală). Îl dăm ca să scădem o febră înaltă. Îl dăm în lombalgii sau alte patologii articulare, unde este subestimat, din păcate.

Ce e paracetamolul? Este un termen sinonim cu acetaminofen, substanță activă ce acționează pe mai multe căi, niciuna pe deplin înțeleasă (în vogă încă stă acțiunea pe substanța P, mediator al durerii). O să spuneți „cum, nu știți ce face pastila asta și totuși ne-o dați?” Ei bine, da. În medicină, multe tratamente au mecanisme de acțiune neînțelese, dar asta nu înseamnă că nu sunt studiate și nu sunt testate. Un exemplu este, la cu totul alt nivel, anestezia generală, unde nu se știe exact modul de acțiune al anumitor agenți. Medicii folosesc paracetamol în pastile, soluții de tip sirop sau pentru perfuzii endovenoase (perfalgan), singur sau în combinații cu efedrină, tramadol, codeină, după caz. O fac știind ce posibile reacții adverse pot apărea”, explică dr Vasi Rădulescu.

Potrivit acestuia, paracetamolul administrat cum nu trebuie - în doze mari - duce la reacții adverse. Deci nu trebuie luat ”cu pumnul”, ”în gramaje deja cam mari”.

”4 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioadă de câteva zile, nu pun probleme. 4 grame pe zi de paracetamol cu durată lungă de acțiune, pe o perioadă de mai multe zile, pot genera reacții adverse serioase, îndeosebi hepatice. Există cazuri de insuficiență hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere. Doza maximă recomandată pe zi asta este, de 4 grame”, detaliază medicul Vasi Rădulescu.

Însă, paracetamolul nu trebuie evitat, ci doar trebuie să se aibă grijă la gramaj când e luat. 

”Să fim numai atenți la gramaj și la formulă, evitând a lua prea mult din preparatele de 625mg sau 1g, sau din cele cu eliberare treptată. Atenția și la combinarea pastilelor cu prafurile dizolvabile. Trebuie să apelăm la medic înainte de a face o posibilă prostie.

Trebuie să evităm paracetamolul dacă avem anumite boli de ficat, luând doar pastile recomandate de medic. Personal, atac o viroză respiratorie cu 2 grame de paracetamol în prima zi, apoi reduc la 1.5g pe zi pentru încă 3-4 zile și-i limitez durata și simptomele, dar dacă merge la mine fără probleme nu înseamnă că va merge la fel la toți oamenii. Dau pacienților cam 1.5g pe zi, câteva zile, depinde de patologie.

Colegii reumatologi dau și 3-4grame, pentru simptomele din artroze sau discopatii. Când durerile sunt severe, merg pe combinații de paracetamol cu tramadol, cu rezultate foarte bune, la o doză optimă. Combinațiile tip tramadol/paracetamol 37.5/325mg se tatonează cu un comprimat, apoi dacă sunt tolerate, se poate crește la 2-3 comprimate pe zi, pe perioadă limitată”, recomandă dr Rădulescu.

Specialistul atrage atenția să nu se facă abuz de antalgice întrucât ”e cauză de afecțiuni renale redutabile”:

”Când conține și efedrină, combinația poate modifica tensiunea arterială. Când conține și codeină, poate interfera cu mecanismul tusei, care spre exemplu la un bolnav cu BPOC nu trebuie abolit. Când conține și tramadol, reacțiile secundare ale tramadolului le umbresc pe cele ale paracetamolului. E nevoie de precauții deosebite. De la amor la mor poate fi cale scurtă. Amorul românului cu paracetamolul trebuie să fie inteligent, chiar promiscuu (sună distrugător de iubire, dar asta e).

Atenție mare la doze, la preparate, la durata de acțiune. Întrebați medicul acolo unde aveți dubii. Puteți muri continuând să luați anumite preparate care sumează treptat concentrația de acetaminofen în sânge. Nu e cazul să coborâm paracetamolul de pe poziția sa binemeritată printre cele mai bune substanțe analgezice/antipiretice. E cazul să fim vigilenți, inteligenți, bine informați. Paracetamolul rămâne redutabil și-n actuala pandemie, când poate fi luat la febră, cefalee, dureri articulare sau musculare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0