Caprifoiul, planta cu proprietăți antibacteriene și antiiflamatorii. Ia ”cu mâna” durerea de cap și de gât. Ajută la reglarea glicemiei
Caprifoiul este benefic pentru sănătatea sistemului respirator, dar și pentru reglarea glicemiei din sânge. Cum se consumă și care sunt precauțiile sale.
Caprifoiul, Lonicera caprifolia, este o plantă cățărătoare, des întâlnită pe garduri, și al cărei parfum este unul foarte plăcut și atrăgător. Planta este folosită ca plantă decorativă, însă are și o multitudine de beneficii pentru sănătate, având proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale.
Caprifoiul, beneficii pentru sănătate
Caprifoiul are un conținut important de compuși activi cu efecte terapeutice, între aceștia aflându-se și flavonoidele, saponinele și triterpenoidele.
Caprifoiul are proprietăți antioxidante, ceea ce îl face potrivit în prevenirea deteriorării celulare și protejarea de stresul oxidativ, un factor important pentru îmbătrânirea prematură și apariția bolilor cronice.
Cu proprietățile antimicrobiene și antivirale, caprifoiul poate ajuta la combaterea infecțiilor fungice și virale, iar în acest fel este susținut sistemul imunitar.
De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii și analgezice, arată Health Benefits Times.
Caprifoiul ia ”cu mâna” durerea de cap
Prin conținutul de agenți antiinflamatori, caprifoiul este potrivit în tratarea durerilor severe de cap. Astfel, dacă treceți printr-un episod de durere de cap faceți un ceai dintr-o cană de apă și două linguri de flori uscate de caprifoi, iar pe lângă durerea de cap vă scapă și de infecțiile la nivelul intestinal.
Caprifoiul, bun pentru digestie
Florile de caprifoi sunt bune pentru a trata diverse probleme digestive, precum diareea sau gastroenterita, ca urmare a intoxicației alimentare.
Studiile au arătat că este potrivit în prevenirea cancerului mamar, mai notează sursa menționată.
Caprifoiul, eficient în gripă și răceală
Deși s-a mai dus din sezonul gripei și al răcelii, este bine de știut că ceaiul de caprifoi este eficient în cazul răcelilor obișnuite. Astfel, dacă te doare gâtul sau te doare capul, adaugă puțină miere în ceaiul de caprifoi și bea-l de câteva ori pe zi și te vei simți mult mai bine.
De asemenea, ceaiul de caprifoi este foarte bun de băut și vara, când temperaturile sunt ridicate. Poate fi consumat atât cald, cât și cu gheață.
Caprifoiul te scapă de greață
Ceaiul de caprifoi este foarte eficient pentru pacienții cu hepatită C, deoarece ajută la reducerea senzației iritante de greață și vărsături.
Caprifoiul reglează glicemia
Ceaiul de caprifoi acționează asupra nivelului de zahăr din sânge, fiind potrivit atât în cazul celor cu diabet, dar și în cazul persoanelor care au risc crescut de diabet.
A avea prea multă sau prea puțină glucoză în organism nu este sănătos și duce la simptome precum vedere încețoșată, sete crescută, oboseală, schimbări de dispoziție, foame, dureri de cap, amețeli, transpirație, bătăi rapide ale inimii și alte probleme. O ceașcă de ceai de caprifoi pe zi vă poate proteja de asta.
Caprifoiul, bun pentru piele
Florile de caprifoi și extractele lor sunt ingerate sau aplicate pe piele pentru a trata diverse afecțiuni inflamatorii.
Cu toate acestea, eficacitatea sa ca terapie medicinală pentru oameni rămâne nedovedită din punct de vedere științific, arată Healthline.
Caprifoiul ”șterge” ridurile
Florile de caprifoi sunt o altă opțiune pentru a ”șterge” urmele îmbătrânirii, de la nivelul feței. De asemenea, poate să și prevină apariția ridurilor.
Caprifoiul, beneficii asupra aparatului respirator
Se consideră că ceaiul de caprifoi are efect expectorant. Infuzia de caprifoi poate fi consumată în cazul durerilor de gât și a răcelilor. Caprifoiul poate fi folosit în tratarea infecțiilor respiratorii superioare și a astmului, fiind recomandat în tandem cu ceaiul de flori de crizantemă, mai spune sursa menționată.
Caprifoiul, reîmprospătează respirația
Cu proprietățile sale antibacteriene, caprifoiul este potrivit pentru împrospătarea respirație, dar și pentru vindecarea durerilor de gât, De asemenea, poate fi folosită pentru gargară.
Caprifoiul, bun pentru arsurile solare
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antiseptice de neegalat, este considerat excelent pentru tratarea arsurilor solare și a arsurilor minore ale pielii.
Caprifoiul reduce insomnia
Consumul de extract poate ajuta persoanele cu simptome de insomnie. Prin urmare, este bine să fie consumat înainte de ora de somn pentru un somn optim și îmbunătățirea calității somnului.
Caprifoiul, precauții
Caprifoiul, în general, sigur are și câteva precauții, astfel:
- trebuie evitat în perioada sarcinii și a alăptării
- aplicarea topică poate provoca iritații ale pielii
- excesul poate irita tractul digestiv, ducând la deshidratare
- nu trebuie folosit de persoanele cu deficiență de splină, mai notează Health Benefits Times.
Vezi și: Cititul cu voce tare, important la orice vârstă. Ajută la depășirea anxietății, dar și la memorie
-
De ce uităm dacă am oprit aragazul sau unde ne-am pus cheile18.12.2025, 21:52
-
COVID, impact asupra creierului și după vindecare18.12.2025, 20:59
-
Problemele podelei pelvine la femei, realitate ignorată18.12.2025, 20:03
-
-
Planta care scade glicemia și ajută digestia
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
