Care este diferența dintre un probiotic și un prebiotic și de ce ai nevoie de ele

Esti ceea ce mananci. Sau mai exact, ești ceea ce hrănești trilioane de bacterii care trăiesc în intestin.
Căptușeala intestinului, ca orice suprafață a corpului, este acoperită de creaturi microscopice, în mare parte bacterii. Aceste organisme creează un micro-ecosistem numit microbiom. Și deși nu observăm cu adevărat că este acolo, joacă un rol extrem de important în sănătate și chiar îți poate afecta starea de spirit și comportamentul.
Potrivit clinicii Mayo, nu este surprinzător, ceea ce hrănești microbiomul tău poate avea cel mai mare impact asupra sănătății sale. Și cu cât este mai sănătos, cu atât ești mai sănătos. Cheia unui microbiom sănătos este hrănirea unui echilibru între cele aproape 1000 de specii diferite de bacterii din intestin.
Există două modalități de a menține acest echilibru - ajutând microbii deja acolo să crească, oferindu-le alimentele care le plac (prebiotic) și adăugând microbi vii direct în sistemul dvs. (probiotic).
Prebioticele
Prebioticele sunt fibre vegetale specializate. Acționează ca îngrășăminte care stimulează creșterea bacteriilor sănătoase din intestin.
Prebioticele se găsesc în multe fructe și legume, în special în cele care conțin carbohidrați complecși, cum ar fi fibrele și amidonul rezistent. Acești carbohidrati nu sunt digerabile de corpul vostru, asa ca trec prin sistemul digestiv pentru a deveni hrana pentru bacterii si alti microbi.
Lista alimentelor prebiotice este lungă, de la sparanghel până la gemuri. O căutare rapidă pe internet va genera zeci de exemple, la fel ca și o consultație la un dietetician.
În zilele noastre, lista suplimentelor prebiotice ar putea fi și mai lungă, dar conțin de obicei un carbohidrat complex, cum ar fi fibra. Companiile care suplimentează produsele comercializează condiții specifice, precum sănătatea oaselor și gestionarea greutății, susținând că ingredientele lor sporesc creșterea unor tipuri specifice de bacterii.
Probioticele
Probioticele diferă prin faptul că csunt formate din organisme vii, de obicei tulpini specifice de bacterii care se adaugă direct populației de microbi sănătoși din intestin.
Ca și prebioticele, puteți lua probiotice atât prin alimente, cât și prin suplimente. Probabil cea mai frecventă hrană probiotică este iaurtul.
Iaurtul se face prin fermentarea laptelui cu diferite bacterii, care rămân în produsul final. Alte alimente fermentate cu bacterii, cum ar fi usturoiul, kombucha și kimchi, sunt, de asemenea, surse bune de probiotice.
Suplimentele probiotice conțin și organisme vii. O singură doză poate include o tulpină particulară de microbi sau amestec de microbi. Ca și în cazul suplimentelor prebiotice, companiile de suplimente probiotice comercializează produsele în condiții specifice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.
Un dietetician înregistrat vă poate ajuta să sortați prin sursele alimentare de prebiotice și probiotice.
Un lucru de înțeles despre suplimente este că există multe, multe tipuri. De exemplu, un tip de bacterii frecvent utilizate este lactobacilul. Dar există mai mult de 120 de specii de lactobacil și cel puțin o duzină dintre ele sunt folosite ca probiotice.
Mai mult, există mai multe alte tipuri de bacterii, fiecare cu zeci de specii, ceea ce constituie o diversitate amețitoare de probiotice disponibile. Și chiar și atunci când selectați un fel de bacterii, cantitatea din supliment poate varia între mărci.
Când luați un probiotic, căutați starea pe care doriți să o abordați și selectați probioticul pe baza acestei afecțiuni. De asemenea, rețineți că, deși un probiotic poate arăta promisiuni în tratarea unei afecțiuni, este probabil ca cercetarea să fie încă în stadii incipiente.
În timp ce suplimentul poate îmbunătăți o stare pentru câteva persoane într-o situație foarte limitată, este posibil să nu funcționeze la fel de bine în setările din lumea reală. Ca întotdeauna, atunci când aveți în vedere să luați un supliment, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră.
-
-
Antidepresivele, efecte secundare22.10.2025, 20:11
-
Finanțarea spitalelor, modificată. Horațiu Moldovan (CNAS), precizări22.10.2025, 18:30
-
-
Cancerul, diagnosticat tardiv22.10.2025, 17:19
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Grupa de sânge care te expune la cancer
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.