Care este diferența dintre CAS și CASS. Cât trebuie să plătească românii pentru sănătate și pensie

CAS si CASS - Foto: Freepik @kenchiro75
CAS si CASS - Foto: Freepik @kenchiro75

Ce sunt și care e diferența dintre CAS și CASS.

Angajatorii din România sunt obligați să achite către stat taxe și impozite pentru toți angajații lor, conform prevederilor contractelor individuale de muncă. Pe lângă aceste obligații, există și alte sume corespunzătoare contribuțiilor sociale și de sănătate care trebuie plătite în contul fiecărui angajat, în conformitate cu prevederile Codului Muncii.

În ceea ce privește CAS și CASS, ambele fiind contribuții sociale obligatorii, se calculează în funcție de salariul minim brut.

CAS (Contribuția de Asigurări Sociale) este o contribuție obligatorie plătită atât de angajatori, cât și de angajați către bugetul de asigurări sociale din România. Această contribuție acoperă diverse beneficii sociale, precum pensiile de bătrânețe, pensiile de invaliditate, concediile medicale și șomajul. Calculată ca procent din venitul brut al angajatului, CAS are scopul de a asigura un venit de înlocuire în situații dificile sau la atingerea vârstei de pensionare.

Procentul de CAS este de 25% și trebuie plătit de către persoanele fizice din salarii, activități asimilate salariilor și de cei care desfășoară activități independente cu venituri din una sau mai multe surse, inclusiv drepturi de proprietate intelectuală.

O persoană este obligată să plătească CAS dacă realizează venituri nete care însumează cel puțin echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară în anul curent.

Începând cu veniturile din 2023, s-au introdus două plafoane, în funcție de veniturile realizate:

- 12 salarii minime brute pe țară pentru veniturile cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară

- 24 salarii minime brute pe țară pentru veniturile peste 24 salarii minime brute pe țară.

Persoanele cu venituri sub 36.000 de lei/an (12 salarii minime brute pe țară) nu datorează CAS.

Pe de altă parte, CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate) este o altă contribuție obligatorie plătită către sistemul de sănătate.

Aceasta asigură accesul la servicii medicale și medicamente pentru toți angajații. Atât angajatorii, cât și angajații, plătesc o cotă-parte din venituri către fondul de sănătate, contribuția fiind de 10%.

CASS este datorată de persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor, investiții, activități agricole, silvicultură și piscicultură, precum și venituri brute din alte surse conform Codului fiscal.

Baza anuală de calcul a CASS variază în funcție de nivelul veniturilor și se stabilește la:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe țară pentru veniturile între 6 și 12 salarii minime brute pe țară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară pentru veniturile între 12 și 24 salarii minime brute pe țară;

c) nivelul de 24 salarii minime brute pe țară pentru veniturile peste 24 salarii minime brute pe țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel