Cât de sănătoase sunt RODIILE: Beneficii dovedite și riscuri. Afectează anumite medicamente

Rodiile pot fi desul de dificile dacă ne gândim că nu e așa ușor să le tai coaja tare au să le storci. Nutriționiștii spun, însă, că merită pe deplin efortul, dar în anumite cazuri pot fi...
Rodiile sunt în primul rând foarte bogate in fibre dietetice și antioxidanți. Culoarea roșie a fructului provine din pigmenții vegetali numiți polifenoli, care se găsesc în multe plante și care funcționează ca antioxidanți în organism și ajută la combaterea inflamației și a îmbătrânirii.
Când desfaci o rodie, boabele roșii, zemoase dinăuntru au un gust dulce, dar acru. În interiorul fiecărui aril (acea parte cărnoasă care acoperă sămânța) se află un mic sâmbure. Este în regulă să mănânci rodia cu tot cu sâmburi, sau o poți stoarce ca să rămâi cu sucul. Dar nu se mănâncă zonele albe (membrane) din rodie și coaja ei.
Jumătate dintr-o ceașcă de arili de rodie conține 72 de calorii, 16 grame de carbohidrați și trei grame de fibre. Rodiile sunt, de asemenea, bogate în folat, potasiu și vitamina K.
Originare din Iran și India, rodiile cresc în principal în Mediterana, Orientul Mijlociu, Asia de Sud și părți din America. Dintotdeauna rodiile au fost asociate cu abundența, fertilitatea și norocul.
Se crede că rodiile stimulează sănătatea inimii, deși, potrivit Institutului Național american de Sănătate, până acum cercetările asupra lor sunt încă limitate. Conținutul de antioxidanți, însă, ar putea ajuta la scăderea inflamației și, ca rezultat, la promovarea arterelor sănătoase.
O analiză din 2017 publicată în jurnalul Pharmacological Research (link direct analiză), care a cuprins opt studii clinice, a arătat că sucul de rodie a redus tensiunea sistolică și diastolică. Efectul a rămas chiar și atunci când se consumă suc de rodie în cantități diferite. Autorii au concluzionat că „poate fi prudent să includem acest suc de fructe într-o dietă sănătoasă pentru inimă”.
Scade sau crește efectul unor medicamente
Tocmai de aceea e bine să fiți precauți când consumați rodii și luați medicamente care vă scad tensiunea, deoarece o pot reduce prea mult.
De asemenea, rodiile ar putea încetini viteza cu care ficatul descompune unele tipuri de medicamente. Aceasta include medicamente care scad colesterolul, cum ar fi statinele.
Rodiile pot interacționa, de asemenea, cu warfarina – pentru subțierea sângelui-, scăzând efectul acesteia și crescând riscul de coagulare. Pentru a fi în siguranță, discutați cu medicul curant înainte de a consuma regulat rodii sau suc de rodie.
Un număr mic de oameni pot întâmpina probleme digestive, cum ar fi diareea din cauza consumului de rodii, notează NIH (link direct sursa informației).
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.