Cât de sigure sunt sticlele reutilizabile. Adevărul murdar, scos la iveală de cercetători

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cat de sigure sunt sticlele reutilizabile - FOTO: Freepik@rawpixel.com
cat de sigure sunt sticlele reutilizabile - FOTO: [email protected]

Cât de sigure sunt sticlele reutilizabile pentru sănătate. Ce trebuie să știi despre acestea.

Cât de sigure sunt sticlele reutilizabile. Acestea reprezintă o soluție ecologică la criza poluării cu plastic de pe Pământ. Potrivit celor mai recente studii, sticlele ecologice reutilizabile pot găzdui de 40.000 de ori mai multe bacterii decât un scaun de toaletă.

Sticlele reutilizabile testate conțineau o medie de 20,8 milioane de UFC de bacterii. Studiile care îți dau dureri de stomac au sugerat că sticlele, adorate deopotrivă de cei care merg la sală, pot adăposti de 40.000 de ori mai multe bacterii decât un scaun de toaletă obișnuit.

Detaliile sumbre care iasă la iveală

Cercetătorii din spatele site-ului waterfilterguru.com din SUA au realizat unul dintre cele mai sumbre studii despre insectele care zac în sticlele noastre de apă. Studiul a examinat modul în care unitățile formatoare de colonii (CFU) se aflau în interiorul a patru tipuri populare de sticle de apă. Aceasta este o unitate folosită în mod obișnuit pentru a estima concentrația de bacterii dintr-o probă de testare. În medie, acestea conțineau 20,8 milioane de UFC de bacterii gram-negative.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, două tipuri de bacterii prezente în sticlele de apă reutilizabile: tije gram-negative și bacili. Bacteriile gram-negative, inclusiv E. Coli și Klebsiella, pot o serie de infecții grave, cum ar fi pneumonia. În timp ce anumite tipuri de bacili pot duce, de asemenea, la probleme gastrointestinale, inclusiv greață, vărsături și diaree

Pentru a preveni acumularea de bacterii, experții recomandă, în schimb, spălarea zilnică a sticlelor de apă reutilizabile cu ”cu apă caldă cu săpun”, notează Daily Mail.

Vezi și: Sucul care ajută la curățarea rinichilor. Ce alte beneficii mai are leguma. Recomandarea Lidiei Fecioru: Două linguri înainte de somn

Ce boli pot provoca bacteriile din sticlele reutilizabile

Compania americană waterfilterguru.com, o echipă de experți în tratarea apei și membră a Asociației pentru calitatea apei, a realizat unul dintre cele mai sumbre studii despre microbii care persistă în sticlele noastre de apă.

Aceștia au descoperit două tipuri de bacterii prezente: tije gram-negative și bacili. Bacteriile gram-negative, inclusiv E. Coli și Klebsiella, pot declanșa o serie de infecții grave, cum ar fi pneumonia. 

În timp ce anumite tipuri de bacili pot duce, de asemenea, la probleme gastrointestinale, inclusiv greață, vărsături și diaree. Studiul a examinat modul în care unitățile formatoare de colonii (CFU) se aflau în interiorul a patru tipuri populare de sticle de apă. 

Aceasta este o unitate folosită în mod obișnuit pentru a estima concentrația de bacterii dintr-o probă de testare. În medie, acestea conțineau 20,8 milioane de UFC de bacterii gram-negative.

Sticla cu gura de scurgere și capacul cu șurub părea să adăpostească cele mai multe, cu 30 de milioane de UFC.  Pentru comparație, un scaun de toaletă are 515. 

Vezi și: Arteriopatia diabetică, boala ce afectează jumătate dintre diabetici: tratament. Testul pulsului la nivelul picioarelor. Munteanu: Se ajunge la amputație

Cu un număr mediu de 20,8 milioane de UFC, sticlele reutilizabile pot adăposti de până la cinci ori mai multe bacterii decât cele găsite pe un mouse de calculator (5 milioane), au descoperit cercetătorii. 

De asemenea, reprezintă o cantitate de 14 ori mai mare decât cea înregistrată de un bol pentru animale de companie, cu o medie de 1,48 milioane de UFC.  Alte studii au sugerat valori similare.

Cercetătorii de la laboratorul de calitate a aerului din interior din SUA, EmLab P&K, au găsit recent peste 300.000 de UFC pe centimetru pătrat pe fiecare dintre cele 12 sticle de apă pe care le-au testat. 

Totuși, în ciuda avertismentelor, experții au declarat pentru MailOnline că există puține dovezi că tipurile de bacterii găsite în aceste sticle de apă sunt dăunătoare pentru oameni. 

”Gura umană găzduiește un număr mare și o gamă largă de bacterii diferite. Așa că nu este surprinzător faptul că recipientele de băut sunt acoperite de microbi”, a subliniat dr. Andrew Edwards, microbiolog molecular de la Imperial College London.

Cu toate acestea, el a avertizat, de asemenea, că obiectele de uz casnic, inclusiv robinetele de apă, sunt deja pline de bacterii inofensive.

”Deși este important să păstrăm sticlele curate, folosind apă caldă cu săpun, simpla prezență a bacteriilor nu este neapărat o problemă. Și nu există nicio dovadă din acest studiu că tipurile de bacterii găsite sunt dăunătoare pentru oameni. 

Într-adevăr, robinetele de apă menajeră sunt adesea colonizate cu multe bacterii care nu au efecte dăunătoare asupra oamenilor”, a mai adăugat dr. Edwards.

Vezi și: De ce fac copiii cancer. Care e cel mai frecvent tip de cancer pe care-l fac. Monica Dragomir: 450-500 de cazuri noi pe an. Carcinogeneza se declanșează în 10 - 25 de ani

Cât de periculoase sunt bacteriile

Între timp, Dr. Simon Clarke, un microbiolog de la Universitatea din Reading, a precizat că nu toate bacterile sunt periculoase.

”Depinde cu adevărat de ce bacterii sunt, dacă este o problemă sau nu. A avea un număr mare de bacterii ar putea fi un semnal de alarmă că ceva nu a fost curățat de ceva timp, dar nu este neapărat periculos.

Nu am auzit niciodată de cineva care să se îmbolnăvească de la o sticlă de apă, la fel și robinetele nu sunt în mod clar o problemă, când ați auzit ultima dată de cineva care să se îmbolnăvească după ce a turnat un pahar de apă de la robinet?

Este probabil ca sticlele de apă să fie contaminate cu bacteriile care se află deja în gura oamenilor”, a subliniat dr. Clarke.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel