Caz ciudat: O femeie a făcut cancere multiple, extrem de agresive, în doar 3 luni. Una dintre tumori avea 15 centimetri!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

În doar trei luni, o femeie din Constanța s-a trezit cu cancere multiple, la stomac, colon și uter, unele extrem de agresive. Avea mai multe tumori, una chiar de 15 centimetri. Este un caz medical ciudat, iar femeia a fost operată de urgență și i-au fost extirpate tumorile dar și părți din organele afectate. 

La Spitalul Județean Constanța, cea mai mare unitate medicale din Dobrogea, a avut loc de urgență o intervenție chirurgicală extrem de dificilă și de rară, care a angrenat nu numai resurse medicale importante dar și o echipă complexă de medici chirurgi și anesteziști, coordonată de Dr. Răzvan Popescu, medic șef interimar secție Clinică Chirurgie I.

Pacienta, în vârstă de 48 de ani, nu avea antecedente patologice semnificative, iar până acum 3 luni era complet sănătoasă. Însă, în urma unor investigații biologice și paraclinice, femeia a fost diagnosticată cu tumori abdominale multiple sincrone. 

Ulterior, femeia a făcut mai multe investigații specifice, complexe în clinici din Constanța și București (endoscopie digestivă superioară și inferioară, examen CT și IRM, PET-CT) care au dus la diagnosticul unor afecțiuni neoplazice, a unor cancere multiple, cu localizare la nivelul stomacului, colonului ascendent și transvers (3 tumori sincrone), rezultatul histologic fiind de carcinom.  

De asemenea, investigațiile au evidențiat o formațiune tumorală chistică anexială dreaptă voluminoasă (15cm) și o tumoră uterină însoțite de adenopatii pelvine și de un bloc adenopatic voluminos (8cm) de-a lungul vaselor iliace și în fosa obturatorie stângă. Mai mult decât atât, în ultimele zile de dinainte de intervenție, femeia avea tulburări de tranzit intestinal, diaree, dureri abdominale difuze și vărsături, investigațiile imagistice evidențiind că tumora gastrică prezintă o fistulă cu colonul transvers (comunicare anormală), astfel încât orice mânca era eliminat rapid prin scaun.

Operată de urgență, maraton chirurgical

„Din păcate, ținând  cont de prezența acestei complicații și a stadiului evolutiv avansat, s-a decis o sancțiune chirurgicală primară, starea pacientei nepermițând efectuarea unor terapii oncologice (chimioterapie preoperatorie), a declarat Ș.L. Dr. Răzvan Popescu, coordonatorul întregii echipe medicale. A fost un maraton chirurgical, care a implicat o echipă mixtă, chirurgicală și anestezică. Am efectuat această intervenție chirurgicală de rezecție multiorganică, într-un interval de aproximativ 12 ore,  realizând excizia „în bloc” a întregului stomac cu aproximativ 80% din colon (intestin gros), împreună cu splina și o parte  din lobul stâng hepatic. Pe lângă acestea s-a practicat și histerectomie cu anexectomie și ablația formațiunii anexiale drepte, precum și excizia blocurilor adenopatice iliace și obturatorii stângi și drepte, a arătat medicul chirurg Răzvan Popescu, într-un comunicat emis de Spitalul Județean Constanța.

Toate aceste rezecții au fost efectuate în limite de siguranță oncologică cu limfadenectomie importantă (rezecția ganglionilor aferenți), conform protocoalelor și standardelor internaționale de rezecție a tumorilor neoplazice.

Evoluție bună după operație

Evoluția postoperatorie este bună, pacienta este conștientă, se mobilizează, este echilibrată din punct de vedere respirator și cardio-vascular și beneficiază  de tot ceea ce înseamnă terapie de susținere și reechilibrare  hidroelectrolică, fiind în parametri hemodinamici extrem de buni.

„Am încercat să îi dăm un sprijin și să facem toate eforturile pentru a putea avea un rezultat postoperator cât mai eficient, ținând cont că sunt diagnostice diferite, cu rezultate histopatologice care răspund diferit la curele de chimioterapie pe care urmează să le facă. Vreau să asigur cetățenii constănțeni că în chirurgia digestivă, în clinica Chirurgie I din cadrul Spitalului Județean Constanța, putem face intervenții chirurgicale de amploare, cu rezultate și performanțe deosebite comparabile cu centrele de renume din țară. În urma acestei prezentări, aș dori să subliniez importanța dezvoltării și implementării programelor de screening pentru cancerele digestive, ținând cont de simptomatologia nespecifică și de vârsta tot mai tânără a pacienților cu această patologie internați în Clinica de Chirurgie Generală I”, a conchis medicul șef al secției clinice Chirurgie I, chirurgul Răzvan Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel