Ce afecțiuni se ascund în spatele durerii de stomac de după masă. Când trebuie mers la medic

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce afectiuni. FOTO: Freepik @suttipunfpik
ce afectiuni. FOTO: Freepik @suttipunfpik

Durerea de stomac poate să fie simptomul unor tulburări digestive care necesită tratament. Care sunt situațiile în care nu trebuie neglijată prezentarea la medic.

Durerea postprandială, durerea în partea superioară a stomacului după ce mâncați, poate ajunge până în zona coastelor și variază de la senzația de plenitudine, prea plin, până la o strângere semnificativă a stomacului.

Experimentarea durerii postprandiale din când în când în când nu trebuie să reprezinte o preocupare, însă când aceasta are o frecvență mai mare este important să faceți un consult medical, deoarece ar putea fi un simptom al mai multor tulburări digestive care necesită tratament de specialitate.

Durerea postprandială, cauze comune

Durerea de stomac după ce mâncați poate fi cauzată de mâncatul excesiv dar și de inflamare a pancreasului, astfel, este important să fiți atenți la orice semn pe care corpul vi-l transmite.

Mâncatul în exces sau repede

În vremurile actuale, când parcă nu mai avem timp să ne așezăm la masă și să mâncăm în tihnă, mulți dintre noi înfulecă aproape toată mâncarea dintr-o înghițitură.

Stomacul are o mărime medie de 1-2 căni de mâncare, iar cei mai mulți experimentează mâncatul în exces, mai ales dacă respectiva masă este și singura din timpul unei zile.

Astfel, musculatura stomacului face eforturi pentru a se extinde să îi încapă întreaga cantitate de mâncare, motiv pentru care apare durerea la nivelul acestuia, notează Very Well Health.

De asemenea, mâncatul în viteză vine la pachet cu o cantitate mare de aer, ceea de duce la balonare și gaze, o altă cauză pentru durerile stomacale.

De altfel, mâncatul în exces și în viteză sunt principalii factori declanșatori ai durerii de stomac ce apare imediat după masă.

Experții susțin că mâncarea trebuie mestecată între 32 și 40 de ori în funcție de densitatea sa, pentru a se putea descompune mai bine și a intra în circuitul digestiv, arată Healthline.

Cu un asemenea număr de mestecări, un lucru foarte important este cel privind cantitatea de mâncare, căci poate din plictiseală nu vă veți mai înfrupta cu farfurii pline, ci vă veți rezuma la strictul necesar.

În plus, astfel veți reduce și din riscul de balonare, arsuri stomacale, crampe sau greață.

Vezi și: Nucile verzi, benefice pentru sănătatea inimii, au efect anticancerigen. La ce trebuie să fiți atenți înainte de a le consuma

Indigestia

Durerea de la mijlocul abdomenului superior este durerea epigastrică sau dispepsie și este cunoscută și ca indigestie.

Dispepsia poate provoca:

- senzația de sațietate chiar de la începutul mesei

- balonare

- greață.

Sunt șanse mari să aveți aceste simptome dacă:

- beți prea mută cafea sau prea mult alcool

- mâncați prea repede sau prea mult

- dieta este bogată în alimente grase, picante sau acide

- sunteți stresat

- fumați.

Deși nu toți cei care suferă de indigestie au o afecțiune de bază, aproximativ 20% până la 30% dintre ei o fac și nu știu acest lucru. astfel că este important să consultați un medic.

Dacă indigestia dumneavoastră este cronică și nu se poate găsi o cauză specifică, este posibil să aveți ceea ce se numește dispepsie funcțională.

Acest lucru înseamnă că nu există o problemă structurală clară sau o boală, dar tractul digestiv nu funcționează normal, cauzând simptome continue.

Intoleranța alimentară și alergiile la mâncare

De multe ori se creează confuzie între intoleranța alimentară, cum este cea la gluten sau lactoză, cu alergiile la mâncare, iar acest lucru este dat de faptul că ambele condiții medicale au simptome similare, precum crampele stomacale, diareea sau vărsăturile.

Intoleranța la mâncare este cauzată de incapacitatea corpului de a digera anumite ingrediente, cum este enzima lactază care cauzează intoleranța la lactoză. În acest caz, consumul de porții foarte mici poate să ajute la prevenirea durerilor abdominale.

Persoanele care suferă de alergie la mâncare trebuie să le evite, cu desăvârșire, ca urmare a răspunsului anormal pe care organismul îl are în cazul acestora și care pot pune viața în pericol.

Cele mai comune alergii alimentare sunt cele la ouă, lapte, alune, fructe de mare sau grâu.

 Boala refluxului gastro-esofagian

Boala refluxului gastro-esofagian este p condiție medicală în care acidul gastric trece din stomac spre esofag și cauzează senzația de arsură stomacală, durere la înghițire și un gust acid sau de mâncare nedigerată.

Sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil este o condiție medicală ce duce la dureri persistente de stomac. De altfel, trei dintre cele mai frecvente tipuri de sindrom al intestinului iritabil implică și disconfortul abdominal împreună cu un alt simptom: diareea, constipația și alternanța de scaune moi și constipație.

Calculi biliari

Calculii biliari sunt depozite mici, dure, asemănătoare cristalelor, care se pot forma în vezica biliară sau în canalele biliare.

Aceștia pot apărea atunci când există prea mult colesterol în bilă, când funcționarea anormală a vezicii biliare sau din alte cauze.

Calculii biliari provoacă uneori dureri după ce mănânci, mai ales dacă o masă a fost mare sau bogată în grăsimi.

Unele persoane se pot confrunta cu astfel de dureri la nivelul vezicii biliare chiar și cu stomacul gol, situație în care durerea, numită uneori colică biliară, îi trezește din somn, lucru care va avea impact și asupra calității vieți de zi cu zi, căci o noapte cu somn de proastă calitate se răsfrânge asupra vieții cotidiene.

Pancreatită

Pancreatita poate provoca dureri după ce mănânci. Aceasta începe adesea în partea superioară a abdomenului și se răspândește în jurul spatelui.

Este posibil să aveți, de asemenea, greață și vărsături - două simptome relevante ale pancreatitei și care se pot separa de alte cauze ale durerii de stomac de după masă.

Ulcer peptic

Ulcerele peptice sunt leziuni la nivelul mucoase stomacului sau a duodenului. Aceste ulcere pot provoca dureri care ”lovesc” oriunde între stern și buric. Durerea în mod specific după ce mănânci înseamnă, de obicei, un ulcer gastric sau unul care se situează în stomac.

Vezi și: Contraceptivele orale, asociate cu depresia. Risc crescut cu până la 130% mai mare, în special în primii doi ani de utilizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel