Ce este medicina nucleară. Dr Raluca Mititelu: nu ține de Institutul de Fizică

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr. Raluca Mititelu. Foto: Spitalul Militar București
Dr. Raluca Mititelu. Foto: Spitalul Militar București

Dr. Raluca Mititelu, președintele Societății Române de Medicină Nucleară, a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre medicina nucleară.

Dr. Raluca Mititelu, președintele Societății Române de Medicină Nucleară, medic primar Medicină Nucleară la Spitalul Militar Central și la Centrul Oncologic Sanador, ambele din București, a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre medicina nucleară în România.

Sanador

”Este o specialitate medicală. Nu e ceva ce ține de Institutul de Fizică și nici de cercetări avansate în fizică decât în măsura în care noi aplicăm ce se întâmplă în cercetările avansate. Este o specialitate medicală care se bazează pe utilizarea izotopilor radioactivi în diagnostic și tratament. Deci, se administrează izotopi cu energie mică și se poate pune un diagnostic de mare precizie sau se administrează izotopi cu energie puțin mai mare și atunci se pot trata diverse afecțiuni”, afirmă dr Raluca Mititelu.

Potrivit acesteia, medicina nucleară încă se dezvoltă în România:

”În ultima vreme e puțin mai bine, dar a fost o vreme când a fost copilul sărac al medicinei și, în primul rând, al medicinei din România. S-au desființat laboratoare, oameni foarte bine pregătiți au emigrat. Am ajuns, la un moment dat, că terminau tineri medici și plecau că nu aveau unde să se angajeze.

necesită un echipament destul de scump și niște dotări mai speciale pentru radioprotecție și pentru toate cele, drept pentru care foarte multe spitale ori nu și-au permis, ori nu au înțeles ce se întâmplă - pur și simplu au hotărât să desființeze aceste laboratoare.

În ultima vreme s-a dezvoltat foarte mult tehnica PET-CT, au apărut foarte multe centre private, au început să apară și la stat echipamente PET-CT. (...) Tot este foarte greu pentru că aproape jumătate din județele din România nu au un centru de medicină nucleară măcar la nivel de spital județean, ceea ce e foarte prost pentru că un pacient oncologic după ce că are și necazul pe care-l are trebuie să mai suporte și costurile unor deplasări sau a unei liste de așteptare cine știi pe unde ca să-și poată face investigația”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel