Ce este neofobia la copii și când se manifestă. Dr. Tranulis: Trebuie schimbat încetul cu încetul

Sonia Baciu |
Data publicării:
ce este neofobia. FOTO Pexels @ Kampus Production
ce este neofobia. FOTO Pexels @ Kampus Production

Cum putem ajuta copiii să treacă peste neofobie. Pediatrul Ilinca Tranulis are o explicație legată fobia celor mici.

Medicul pediatru Ilinca Tranulis a venit cu o serie de sfaturi pentru părinți cu privire nu doar la diversificarea alimentară la copii, cât mai ales împrietenirea celor mici cu mâncarea. Și asta în contextul în care cei mai mulți dintre părinți au propriile ”traume” legate de mâncare, fiind crescuți într-o vreme în care nici nu existau atâtea varietăți de fructe și legume, mai mult decât atât și modul de educare alimentară era unul cu totul diferit. Totodată, susține pediatrul, numărul celor care sunt nemulțumiți de proprii copii, în privința alimentației, este foarte mare.

”Observ asta foarte clar, mai puțin legat de somn, dar de mâncare, absolut tot timpul. Sunt foarte puțini părinții care îmi spun că mănâncă bine. Ori mănâncă prea puțin, ori mănâncă prea mult. Este foarte greu să fim noi mulțumiți de cantitatea sau de varietatea pe care o consumă copilul nostru și da, atunci când ne pregătim de diversificare sau când ne împiedicăm de tot felul de probleme în cursul diversificării ar trebui să ne uităm puțin la noi și să studiem cam care este relația noastră cu mâncarea pentru că noi le transmitem din sentimentele noastre legate de mâncare. Noi am crescut cu Termină tot din farfurie! Mănâncă tot! Desert, doar dacă îți mănânci mazărea! și a fost o perioadă în care nici nu aveam la dispoziție tot ce se găsește acum în magazine și mâncam același lucru mai mult timp. Varietatea era foarte mică, plus reguli de genul  La masă nu vorbim!, poate și certuri la masă”, a explicat dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Nu suntem prieteni cu mâncarea

Acesta ar fi și motivul pentru care, susține medicul, adulții de astăzi nu sunt prieteni cu mâncarea. ”Trebuie schimbat încetul cu încetul. Să mâncăm de foame, să mâncăm de plăcere, să mâncăm ce simțim nevoia, nu neapărat ce trebuie sau ce zice cineva, iar un prim pas ar fi să mâncăm împreună cu copilul. Este extrem de important ca atunci când se apropie de diversificare și în primele luni de diversificare, dar și după, să petrecem timp cu copilul la masă. Noi suntem un exemplu pentru copil și trebuie să ne vadă mâncând, el învață prin imitație.

De multe ori, copiii, în primele luni de diversificare sunt foarte curioși și este bine să profităm de aceste luni și să îi oferim o alimentație cât mai variată, și legume, și fructe, toate tipurile de carne, și ou, și lactate în toate felurile. După 6 luni poate mânca aproximativ orice, de aceea este bine să i le oferim, pentru că în jurul vârstei de un an curiozitatea lui scade, apare neofobia, îi este frică și nu mai este dornic să testeze lucruri noi.

La început este curiozitatea care îl ghidează și atunci este bine să testeze multe lucruri, dar da, de pe la un an încep să fie mult mai selectivi, să aibă preferințe. Este important în perioada aceasta să continuăm să îi oferim multe lucruri variate pentru că tendința este să-și îngusteze foarte mult alimentația, de aceea au fast-food-urile un foarte mare succes: mâncarea are fix același gust mereu. Orice mică variație nu le face plăcere”, a mai spus pediatrul.

Care sunt pașii în drumul spre o alimentație diversificată la copii

Ca metodă de a trece de acest moment de refuz al varietății, susține medicul, este ca pe lângă mâncarea ce îi place să i se dea și ceva ce știm că nu îi place foarte mult. ”Combin cele două, nu i le amestec, nu îl păcălesc, nu-l forțez, nu îl condiționez. Dacă cel mic vede că nu este o presiune să mănânce acel lucru, dacă se obișnuiește cu el pe farfurie, dacă ne jucăm și luăm tensiunea de la masă, la un moment dat  copilul s-ar putea să fie dispus să guste și apoi să facă o alegere în cunoștință de cauză. Copiii, este important să îi încurajăm să guste pentru că de multe ori doar felul în care arată mâncarea nu este suficient de țtie dacă îi place sau nu, are o anumită așteptare, când gustă descoperă că este altfel decât s-au așteptat, fie ceva bun sau ceva rău, și dacă reușim să-i facem să guste și a doua oară s-ar putea să crească șansele să mănânce”, a explicat medicul pediatru.

Mai mult, subliniază Ilinca Tranulis, copiii sunt mult mai dispuși să guste din alimente, în special din cele noi, dacă au contribuit la prepararea lor.

Ce este neofobia și neofobia alimentară

Neofobia, în psihologie, este definită drept frica persistentă și anormala de orice este nou. În forma sa ușoara se poate manifesta ca nedorința de a încerca lucruri noi sau de a rupe rutina, potrivit site-ului LaPsiholog.

Manifestările ușoare sunt frecvent prezente la copiii mici (care vor ca porțiunea lor de lume pe care o cunosc să rămână constantă) și la oamenii în vârsta (care nu vor să-și părăsească locuințele sau obiceiurile vechi).

În cercetarea biomedicală neofobia este frecvent asociată cu studiul gustului. Cei mai mulți copii tind să mănânce aceleași tipuri de alimente repetat, dezvoltând neofobia alimentară sau absența dorinței de a încerca alte alimente.

Miturile diversificării la bebeluși, demontate. Medic: Mărul cu biscuite, depășit

Medicul pediatru Ilinca Tranulis a demontat câteva dintre miturile diversificării alimentației, dar și de programul meselor celor mici. Diversificarea are rolul de a obișnui tubul digestiv al copilului cu alimentele noi, iar abia după un an, rolul nutritiv este preluat de alimentele solide, iar acest lucru nu înseamnă că laptele își va pierde beneficiile și aportul de nutrienți, ci nu mai este cel mai important aliment.

”Este bine să începem cu un număr de mese, să îl stabilim și să ne ținem cât de cât de acest program, dar asta nu înseamnă ore fixe, ci mai curând, în funcție de somnurile copilului să ne organizăm astfel încât să respectăm numărul de mese pe care ni l-am propus.

Este extrem de neproductiv să trezim copilul sau să îl ținem mai mult timp treaz ca să îi dăm să mănânce. Citește mai departe AICI.

Vezi și: La ce vârstă se începe diversificarea la bebeluși. Nutriționist: Alimentația vegetariană a copiilor, o opțiune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel