Miturile diversificării la bebeluși, demontate. Medic: Mărul cu biscuite, depășit

Mituri ale diversificării alimentației au fost dărâmate. Când trebuie introdusă aceasta, dar și care este ordinea noilor alimente.
Medicul pediatru Ilinca Tranulis a demontat câteva dintre miturile diversificării alimentației, dar și de programul meselor celor mici. Diversificarea are rolul de a obișnui tubul digestiv al copilului cu alimentele noi, iar abia după un an, rolul nutritiv este preluat de alimentele solide, iar acest lucru nu înseamnă că laptele își va pierde beneficiile și aportul de nutrienți, ci nu mai este cel mai important aliment.
”Este bine să începem cu un număr de mese, să îl stabilim și să ne ținem cât de cât de acest program, dar asta nu înseamnă ore fixe, ci mai curând, în funcție de somnurile copilului să ne organizăm astfel încât să respectăm numărul de mese pe care ni l-am propus.
Este extrem de neproductiv să trezim copilul sau să îl ținem mai mult timp treaz ca să îi dăm să mănânce.
Cu siguranță masa aceea nu va fi un succes. Rutina este bună, ne strecurăm printre somnurile lui, care la această vârstă sunt cât de cât stabilizate”, a explicat medicul pediatru la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
Când trebuie să înceapă diversificarea alimentației
Cât privește începutul diversificării alimentației bebelușului, pe care unii o recomandă la 6 luni, dr. Tranulis subliniază că ”în cazul în care copilul este sănătos și nu sunt motive nici de început mai devreme, dar nici de amânat, este bine să fie în jur de 6 luni, cu plus minus câteva zile.
Există un mit cum că trebuie să aștept să stea singur în funduleț. Îmi doresc foarte mult să spun că nu este necesar să așteptăm acest moment. Unii copii, perfect normali și sănătoși și bine dezvoltați stau singuri în fund la 8 luni și atunci riscăm deficite nutriționale serioase ale copilului dacă așteptăm atât timp.
Îl așezăm în scaun de masă, îl ajutăm să stea într-o poziție corectă și începem să îi dăm de mâncare în jurul vârstei de 6 luni”, a mai spus medicul.
Legat de introducerea alimentelor noi, susține medicul, este bine de păstrat un interval de o zi, două între două alimente noi. ”Nu este nevoie să avem un interval mai mare, poate doar în cazul unui copil alergic, la care riscul de a dezvolta o reacție alergică la anumite alimente, pe care le cunoaștem că dau mult mai frecvent alergii, poate la acelea să stăm puțin mai mult.
Este bine când introducem un aliment nou să îi dăm o cantitate mică, iar în zilele următoare să creștem treptat. Dar la alimentele uzuale putem să mergem și cu câte unul pe zi”, a precizat dr. Tranulis.
Mărul ras cu biscuite, mitul demontat
Prima masă solidă a multora dintre noi, celebrul măr cu biscuite, este în opinia medicului depășit în vremurile actuale. ”Ideal ar fi să începem cu legume, sunt mult mai variate, îi oferă mulți nutrienți, putem adăuga ușor carnea lângă.
Carnea conține fier, nutrient pe care copilul nu și-l mai ia la această vârstă suficient din lapte.
Atunci, fructele care sunt dulci vor fi acceptate mai ușor după, invers s-ar putea să avem surprize”, a mai spus pediatrul.
Pasat sau nu, până când
Cât privește forma sub care vor primi cei mici mâncarea, pasată sau bucăți, dar mai ales vârsta la care trebuie să se renunțe la mâncărurile pasate, medicul afirmă că un copil de 9-12 luni ar trebui să înceapă să mănânce bucăți.
”Există un redescoperit curent de a oferi copiilor bucăți încă de la începutul diversificării, este vorba de alimentele moi pe care le strivește între limbă și palat, fără să aibă nevoie nici măcar de dinți”, a mai spus medicul, precizând în același timp că s-a renunțat la introducerea în alimentație a sucurilor, deoarece acestea conțin apă, zahăr și puține vitamine din fruct, în contextul în care tendința acestor sucuri este de a consuma zahărul din mai multe fructe în detrimentul fibrelor.
Apa, cel mai bun hidratant în perioada diversificării
Un alt mit demontat de medicul pediatru este cel privind introducerea ceaiului de plante o dată cu diversificarea alimentară.
”Încă din prima zi de diversificare îi vom oferi și apă. Ceaiul nu are beneficii suplimentare, din contra, ceaiul poate să fure fierul din alimentele pe car ele primește, deci să fie dăunător”, a mai spus medicul Ilinca Tranulis.
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.