Ce este SIBO. Simptomele acestei boli misterioase

SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) este o boală a intestinului subțire, care apare la foarte multă lume. Sindromul apare din cauza populării intestinului subțire cu un număr foarte mare de bacterii.

Persoanele care suferă de SIBO au, în intestinul subțire, o cantitate mai mare de bacterii, fapt care face ca procesul de absorbție a nutrienților să fie afectat, lăsând loc anumitor boli să apară.

Care sunt simptomele bolii

Odată ce intestinul subțire este invadat de o mulțime de bacterii, acestea nu vor lăsa ca organismul să se hrănească cum trebuie, deoarece ele se vor hrăni cu toți nutrienții. Simptome precum balonare, flatulență, gaze și diaree, dar mai ales disconfort la nivelul abdomenului, încep să apară. Cum vitaminele, mineralele, proteinele, carbohidrații sunt consumați de aceste bacterii, organismul va slăbi, simțindu-se o scădere în greutate.

Ca simptome ale SIBO, se pot evidenția:
- Pierderea în greutate;
- Oboseală cronică și dureri de burtă:
- Scaune cu miros foarte urât;
- Balonări și gaze;
- Greață după masă;
- Probleme digestive, precum constipația;
- Deficiență de vitamine, mai ales a vitaminei B12;
- Zgomote la nivelul intestinului

Boli asociate cu SIBO

Diagnosticul pentru boala SIBO se pune destul de ușor. Se testează hidrogenul din aerul expirat. Acest lucru poate spune dacă intestinul subțire este sau nu suprapoluat. În repaus alimentar și fizic, organismul nu produce hidrogen, iar dacă există această boală, se va vedea în dozarea hidrogenului în respirație.

Ce probleme au fost asociate cu sindromul SIBO:
- Pancreatita, inflamațiile pancreasului, tratamentele cu imunosupresoare și bolile imunitare moștenite pot favoriza apariția sindromului SIBO;
- Boala Crohn și tratamentul pentru această boală poate crește bacteriile în intestinul subțire, deoarece medicamentele pot scădea aciditatea stomacală, de aici permițându-se mai ușor bacteriilor din intestinul gros să treacă în cel subțire;
- Intervențiile chirurgicale la nivelul stomacului și duodenului;
- Obstrucția intestinului subțire poate afecta transportul alimentelor și bacteriilor;
- Staționarea alimentelor în intestin pentru o perioadă prea lungă, lucru care duce la fermentare, aceasta la rândul ei duce la populația bacteriilor;
- Gastropatia diabetică;
- Sclerodermia

Remedii pentru boala SIBO

În cazurile ușoare, SIBO se poate trata prin schimbarea dietei și cu ajutorul probioticelor. În cazurile mai grave, se prescriu antibiotice, care se iau vreme de 1-2 săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel