Ce înseamnă dacă ai ochii verzi. Secretul surprinzător din spatele celei mai rare culori din lume

Monika Baciu |
Data publicării:
ochii verzi - FOTO: Freepik@EyeEM
ochii verzi - FOTO: Freepik@EyeEM

Într-o lume în care ochii reflectă nuanțe variate, cei cu o tentă de verde devin puncte de atracție rară, reprezentând doar 2% din populația globală. Ochii verzi ascund un secret surprinzător legat de sănătate. La ce boli sunt expuse persoanele cu ochii verzi.

Una dintre aspectele mai interesante ale oamenilor este culoarea ochilor lor. Variaţia genetică determină dacă vei avea ochi de culoare chihlimbar, albastră, maro, gri, verde, nuc sau roşie.

Dar dacă ai cunoscut vreodată pe cineva cu ochi verzi sau eşti binecuvântat cu această nuanţă, probabil deja ştii că este cea mai rară culoare de ochi din lume. De fapt, doar 2% din populaţia lumii îi are.

Şi, că orice lucru rar în lumea asta, de obicei este considerat atrăgător. Cu toate acestea, se pare că având ochi verzi poate oferi şi un avantaj mare când vine vorba de sănătate. Oamenii cu ochi verzi ar putea tolera mai bine durerea, cel puţin conform unui studiu din 2014 publicat în The Journal of Pain.

Vezi și: Imunoterapia, tratamentul care luptă împotriva cancerului. Reka Eniko Fejer: Antrenează organismul în recunoașterea celulelor bolnave

Ochii verzi, asociați cu o toleranţă mai mare la durere

Control oftalmologic - FOTO: Freepik@andrewminsk123

58 de femei gravide sănătoase de la Magee-Womens Hospital of the University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) au fost alese pentru studiu, iar durerea lor a fost evaluată înainte şi după naştere, conform UPMC.

Dintre subiecte, 24 dintre femei aveau ochi maro sau nuc, iar 34 aveau ochi verzi sau albaştri. Cercetătorii au descoperit că subiectele cu nuanţe mai deschise - albastru şi verde - au experimentat semnificativ mai puţin disconfort înainte şi după naştere în comparaţie cu contrapartidele lor cu ochi mai închişi la culoare.

Comentând studiul, profesor asociat de anestezie la University of Pittsburgh, Inna Belfer, a menţionat că acest tip de cercetare poate avea implicaţii importante în înţelegerea modului în care compoziţia genetică a unei persoane poate influenţa durerea şi alinarea acesteia. Studiul, totuşi, a fost mic şi a implicat doar femei albe.

Vezi și: În cât timp se reface sângele după ce donezi și de ce să NU donezi sânge mai repede de 3 luni. Alimentul pe care să-l mănânci după ce ai donat sânge

Legătura dintre culoarea ochilor și a părului și toleranța la durere

Pe partea opusă a studiului din 2014 a fost un studiu din 2017 găsit în jurnalul Somatosensory and Motor Research, care a descoperit o asociere între părul şi ochii închişi la culoare şi o sensibilitate mai mare la durere. Acest studiu a luat 60 de indivizi sănătoşi şi i-a împărţit în grupuri de 15 în funcţie de culoarea ochilor, părului şi gen.

Participanţii la studiu au avut apoi praguri de durere la presiune, testul de presiune rece şi calitatea durerii percepute evaluate. Cei cu pigmentare închisă au fost cei mai sensibili la testul de presiune rece.

Nu este clar, totuşi, cât de puternică este legătura între ochii verzi şi toleranţă la durere. Studiul din 2014 a fost un studiu pilot care a implicat doar un număr mic de femei şi mai multă cercetare este necesară pentru a confirma ce ar putea însemna acest lucru.

De fapt, un studiu din 2018 publicat în Journal of Endodontics, care a examinat culoarea ochilor şi durerea de la injecţiile dentare, nu a găsit nicio corelaţie semnificativă între ochii verzi şi toleranţa mare la durere.

Vezi și: Greșeala comună din sezonul rece care duce la cancer. Avertisment sumbru: Este cel mai mortal cancer

Dezavantajul ochilor verzi

În ceea ce priveşte sănătatea ochilor şi ochii verzi, ar trebui să ştii că nu totul sunt avantaje cu această nuanţă. Ochii mai deschişi la culoare sunt mai sensibili la lumină, conform unui oftalmolog de la Virginia Eye Consultants din Norfolk, Virginia, Dr. Usiwoma Abugo.

Ştiinţa este destul de simplă - mai mult melanina înseamnă mai multă protecţie împotriva razelor UV ale soarelui şi mai puţin înseamnă mai puţină protecţie, aşa cum este cazul cu ochii verzi şi albaştri.

"Lipsa de pigment este, de asemenea, ceea ce poate face că aceşti ochi să fie potenţial mai sensibili la lumina", a explicat oftalmologul, potrivit Health Digest.

Oamenii cu mai puţină melanină în ochii lor pot fi, de asemenea, mai predispuşi la anumite tipuri de cancer, cum ar fi melanomul uveal, conform unui studiu din 2020 publicat în Internaţional Journal of Molecular Sciences.

Indiferent dacă ai ochi verzi sau nu, fii atent la purtarea ochelarilor de soare şi la sănătatea generală a ochilor. UCLA Health recomanda să cauţi ochelari de soare care oferă protecţie 100% împotriva tuturor razelor UV (UVA şi UVB) sau protecţie 100% împotriva UV 400.

Un examen la fiecare cinci ani este suficient pentru persoanele mai tinere până la vârsta de 39 de ani. Cu toate acestea, examenele mai frecvente sunt mai bune pe măsură ce îmbătrâneşti. De exemplu, adulţi cu vârsta de 65 de ani sau mai mari ar trebui să aibă un consult medical la fiecare unu-doi ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel