Ce înseamnă să fii ambidextru. La ce riscuri ești supus. Ce influență are societatea

Monika Baciu |
Data publicării:
ce inseamna sa fii ambidextru - FOTO: Freepik@diana.grytsku
ce inseamna sa fii ambidextru - FOTO: [email protected]

Ce înseamnă să fii ambidextru și cum te poate afecta acest lucru.

Ce înseamnă să fii ambidextru. Termenul "mână" se referă la tendința de a folosi o mână peste cealaltă, cum ar fi stângacia sau dreptăcia. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de mână dominantă.

Așadar, dacă folosești în mod natural mâna dreaptă pentru a îndeplini sarcini, ești dreptaci. Dacă folosești în mod natural mâna stângă, ești stângaci. Dar dacă puteți folosi ambele mâini pentru a îndeplini sarcini, sunteți considerat a fi ambidextru.

Ambidextria este abilitatea de a folosi oricare dintre mâini pentru a îndeplini cu pricepere sarcini. Rapoartele de cercetare sunt limitate legate de ambidextrie. Cu toate acestea, din moment ce ambele implică utilizarea ambelor mâini, cercetările privind mâna mixtă ar putea face lumină și asupra ambidexterității, arată Healthline.

Vezi și: Ceapa fiartă, compuși unici pentru sănătate. Chiar și apa în care ai clocotit-o este benefică

Ambidextria, cauze

Cauza exactă a ambidexterității este necunoscută, dar există mai multe teorii.

Preferința culturală pentru dreptaci. Se crede că mulți oameni cu ambidexteritate sunt de fapt stângaci care s-au învățat cum să-și folosească mâna dreaptă. Acest lucru se datorează preferinței culturale pentru dreptaci.

Din punct de vedere istoric, multe obiecte au fost concepute pentru dreptaci. Câteva exemple includ:

- deschizători

- foarfece

- tastaturile

- birourile scaunelor de clasă

Deci, o teorie este că ambidexteritatea apare atunci când stângacii folosesc obiectele pentru dreptaci. De fapt, mulți oameni care se identifică ca ambidextri tind să scrie cu mâna dreaptă. Acest lucru poate sublinia modul în care societatea preferă dreptacii.

Durere la mâna stângă

O altă posibilă explicație se referă la leziuni sau durere. Dacă o persoană stângace își rănește mâna dominantă, aceasta ar putea fi obligată să îndeplinească sarcini cu cealaltă. Ca urmare, ele pot deveni ambidextre. Același lucru poate fi valabil și pentru o persoană dreptace care își rănește mâna dominantă și învață să-și folosească stânga.

Vezi și: Cum poți să obosești în timp ce stai. Ce consumă resursele creierului. Ce NU trebuie să ignori NICIODATĂ

Genetică

Este posibil ca genetica să joace un rol. Un studiu din 2021 a descoperit șapte variante de gene asociate cu ambidexteritatea. Cu toate acestea, mai multe studii de cercetare sunt necesar pentru a înțelege aceste variante.

Coordonarea dezechilibrată între emisferele cerebrale

Creierul este format din emisfere stânga și dreapta. Aceste emisfere lucrează împreună pentru a îndeplini diferite funcții, cum ar fi memorarea informațiilor. Ambidexteritatea s-ar putea datora unui dezechilibru în această coordonare. Dar, din nou, sunt necesare mai multe studii.

Câți oameni sunt ambidextri

Adevărata ambidexteritate este rară. Aproximativ 1 la sută din populație este ambidextră. Ambidexteritatea este, de asemenea, mai frecventă la bărbați decât la femei, sugerează studiul din 2021 menționat anterior.

Vezi și: Ce este Parkinson, boala de care suferă Michael J. Fox: Șapte ani de negare. Cea mai grea parte a diagnosticului meu

Ce înseamnă să fii ambidextru, riscuri

Cu toate acestea, cercetătorii au examinat riscurile legate de mâna mixtă, care implică utilizarea unor mâini diferite pentru anumite sarcini. Există, de asemenea, cercetări privind stângacii și riscurile, care se pot aplica persoanelor ambidextre care sunt de fapt stângaci.

Deficit de atenție tulburări de hiperactivitate (ADHD)

Lateralitatea cerebrală se referă la faptul că o parte a creierului este specializată în anumite funcții, în timp ce cealaltă parte este specializată în altele. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de lateralizarea funcției creierului.

Potrivit unui studiu din 2010, mâna mixtă este asociată cu lateralitatea cerebrală atipică. Este, de asemenea, legate de ADHD la copii și adolescenți.

Cercetătorii dintr-un studiu din 2015 notează, de asemenea, că non-dreapta este asociată cu simptomele ADHD. Non-dreapta include oamenii ambidextri, care îi pot include pe cei care au fost inițial stângaci.

Schizofrenie

Există unele speculații că ambidextrii au un risc mai mare de a dezvolta schizofrenie. Potrivit unui studiu din 2021, ambidexteritatea este asociată cu variante ale genei VRK2. Această genă este, de asemenea, implicată în dezvoltarea schizofreniei, precum și a tulburării depresive majore, potrivit unui studiu din 2018.

În plus, un studiu din 2013 a găsit o legătură între stângaci și schizofrenie. Această asociere se poate aplica și persoanelor ambidextre care sunt de fapt stângaci.

Vezi și: Hărțuirea stradală, fenomen în România. Georgiana Năstase și Dragoș Dado, manifest creativ "STOP hărțuire", PALMĂ pentru societate: Doar pretindem că suntem evoluați! 5 oameni din 150 mii au înțeles

Tulburare de stres post-traumatic

Un studiu din 2007 a constatat că veteranii care folosesc ambele mâini în luptă sunt mai susceptibili de a dezvolta sindrom post-traumatic. Aceasta este o condiție de sănătate mintală care apare după ce se confruntă cu un eveniment înfricoșător sau șocant.

Potrivit studiului, lateralizarea cerebrală atipică poate fi legată de sindromul post-traumatic. Este gândit pentru a crește sensibilitatea unei persoane la amenințări, potențial creșterea riscului pentru stresul post-traumatic.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei Cola în fiecare zi. Detaliul care te va șoca

Dificultăți de învățare

Lateralizarea atipică a creierului, care este implicată în ambidexteritate și mână mixtă, poate provoca, de asemenea, dificultăți de învățare la copii. Potrivit unui studiu din 2015, acest lucru poate fi legat de probleme cu abilități precum:

- fluență verbală

- ritmul de scriere

- regăsirea informațiilor

Studiul mai notează că copiii cu o tendință inconsecventă a mâinilor sunt mai puțin coordonați decât cei care sunt doar dreptaci sau stângaci. Acest lucru poate afecta învățarea în școală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel