Ce nu scrie pe pachetele de țigări. Ce e mai rău: fumul sau nicotina? Andrei Ghizdăvescu (PMI): Mulți oameni nu știu asta...

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Fumat - Foto: Freepik @creativaimages
Fumat - Foto: Freepik @creativaimages

Ce dăunează mai mult: fumul sau nicotina? Andrei Ghizdăvescu, manager Scientific & Medical Affairs, PMI, dezvăluire la DC Medical.

Nu mai este niciun secret că fumatul este un factor major de risc pentru multe boli grave și afecțiuni care pot afecta aproape fiecare parte a corpului.

Fumatul este răspunzător, în general, pentru bolile cardiace, cum ar fi boala coronariană care duce la atacuri de cord și angină pectorală, poate contribui la hipertensiune arterială și la îngustarea arterelor, crescând riscul de AVC.

Mai mult, pe lângă cancere, fumatul este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea bolilor pulmonare precum bronșita cronică și emfizemul, apoi astmul sau infecții respiratorii recurente.

Ei bine, fumatul poate afecta vasele de sânge și întregul corp, contribuin la boala arterială periferică și la alte afecțiuni vasculare.

"Acum sunt poze pe pachetele de țigări, fotografii îngrozitoare cu bolile care pot apărea. Nu cred că e cineva care nu știe că fumatul este periculos pentru sănătate. Nu cred că este cineva care zice: n-am știut că fumatul e dăunător", a subliniat jurnalistul Val Vâlcu.

"Toată lumea știe că fumatul e dăunător, medicii ne spun asta, scrie pe pachete, scrie pe cutii, scrie în cărți, dar nu ne spune nimeni de ce este dăunător", a declarat Andrei Ghizdăvescu, Manager Scientific & Medical Affairs, PMI.

Întrebat ce este mai rău la fumat și ce dăunează mai mult între fum și nicotină, Andrei Ghizdăvescu ne-a spus că: "fără discuție fumul. Deși nicotina este substanța care dă dependență, care ține fumătorul legat de obicei, o substanță pe care cei mai mulți fumători o caută atunci când fumează, ea nu e cauza principală a acestor boli de care suntem avertizați... precum cancerul pulmonar, cancerele oro-faringiene etc".

"Mulți oameni nu știu asta..."

Andrei Ghizdăvescu, Manager Scientific & Medical Affairs, PMI, susține că produsele care nu ard tutunul sunt mai puțin nocive pentru sănătate.

Chiat dacă produsele care nu implică arderea tutunului sunt considerate, în general, mai puțin nocive, este important să înțelegem să aceste produse nu sunt complet lipsite de riscuri și pot avea propriile lor efecte asupra sănătății.

"În schimb, fumul. Fumul este pur și simplu vehiculul prin care fumătorul își ia nicotina. Țigara e pur și simplu un vehicul foarte eficient de livrare de nicotină, dar extrem de periculos.

De ce?

Prin ardere, se degajă mii, peste 6.000 - 8.000 de substanțe chimice, dintre care peste 100 sunt recunoscute ca fiind periculoase pentru sănătate, toxice, carcinogene, toxici cardiovasculare.

Tocmai inhalarea acestor substanțe toxice duce în timp la bolile asociate fumatului.

Iată că un vehicul de livrare a nicotinei devine, de fapt, dușmanul principal, devine pericol. Mulți oameni nu știu asta", a mai spus Andrei Ghizdăvescu.

Mestecatul nicotinei sau tutunului. Tehnica din Suedia care a redus mortalitatea cauzată de fumat

"În teorie, și unde avem dovezi, orice formă de consum de nicotină sau de tutun care nu implică ardere este, teoretic, mai puțin dăunător. Pentru că cea mai mare a nocivității vine din ardere, din fum.

Atunci când există forme de consum oral, cea veche cu mestecatul a cam dispărut, acum este sub formă de pliculețe... nicotina se absoarbe prin mucoasa bucală, dar asta arată că profilul de risc al acestui produs este cu totul diferit.

Vorbim de 30 - 50 de ani de dovezi care arată că Suedia are cea mai mică mobiditate legată de cancerul pulmonar din Europa. (...)

Avem o diferență nu doar între Suedia și Europa, ci și între femei și bărbați. Bărbații sunt preponderent utilizatori ai tutunului de uz oral", a conchis el.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel