Ce pandemii pot veni în viitor. OMS, LISTA bolilor cu risc. Ce este "boala X": Există câteva ore critice pentru a opri boala, înainte să devină de neoprit

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce pandemii pot veni în viitor. OMS, LISTA bolilor cu risc - Foto: Freepick
Ce pandemii pot veni în viitor. OMS, LISTA bolilor cu risc - Foto: Freepick

OMS analizează agenţii patogeni care pot provoca viitoare pandemii. Care sunt bolile care ar putea provoca o epidemie internațională gravă.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că elaborează o nouă listă de agenți patogeni prioritari care riscă să declanșeze pandemii sau epidemii și care ar trebui ținuți sub observație atentă.

OMS a declarat că scopul este de a actualiza o listă utilizată pentru a ghida cercetarea și dezvoltarea (R&D) și investițiile la nivel mondial, în special în vaccinuri, teste și tratamente.

În cadrul acestui proces, care a început vineri, agenția de sănătate a Națiunilor Unite convoacă peste 300 de oameni de știință pentru a analiza dovezile privind peste 25 de familii de viruși și bacterii, potrivit Science Alert.

VEZI ȘI: Pastila care tratează infecția HIV. Streinu-Cercel: Protejează timp de șase luni. Acum ne luptăm și cu hepatita B+D. Căutăm soluții inclusiv pentru pacienții neasigurați

Aceștia vor lua în considerare, de asemenea, așa-numita "boală X", un agent patogen necunoscut care ar putea provoca o epidemie internațională gravă.

"Țintirea agenților patogeni și a familiilor de viruși prioritari pentru cercetare și dezvoltarea de contramăsuri este esențială pentru un răspuns rapid și eficient la epidemii și pandemii", a declarat directorul pentru situații de urgență al OMS, Michael Ryan.

"Fără investiții semnificative în cercetare și dezvoltare înainte de pandemia COVID-19, nu ar fi fost posibilă dezvoltarea de vaccinuri sigure și eficiente în timp record", a mai spus el.

Lista a fost publicată pentru prima dată în 2017.

În prezent, aceasta include:

- COVID-19

- boala cu virus Ebola

- boala cu virus Marburg

- febra Lassa

- sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS)

- sindromul respirator acut sever (SARS),

- Nipah

- Zika 

- boala X.

Pentru fiecare agent patogen identificat ca fiind prioritar, experții vor evidenția lacunele de cunoștințe și prioritățile de cercetare.

Apoi, vor putea fi elaborate specificațiile dorite pentru vaccinuri, tratamente și teste de diagnosticare.

De asemenea, se depun eforturi pentru a facilita testele clinice în vederea dezvoltării unor astfel de instrumente, în timp ce sunt luate în considerare și eforturile de consolidare a supravegherii de reglementare și etice.

Lista revizuită ar trebui să fie publicată înainte de aprilie 2023.

VEZI ȘI: Celula canceroasă, "fomistă" de glucoză. Ce este PET-CT și cum detectează cancerul: Substanță radioactivă FĂRĂ alergii. Arată dacă ganglionul e activ și e nevoie urgentă de tratament

Tratatul privind pandemiile


Sesiunile privind amenințarea reprezentată de agenții patogeni au loc în contextul în care OMS se pregătește pentru următoarea rundă de discuții în vederea încheierii unui tratat privind pandemiile.

Un organism interguvernamental de negociere pregătește terenul pentru un acord global care ar putea reglementa în cele din urmă modul în care națiunile se pregătesc și răspund la viitoarele amenințări pandemice.

Aceștia urmează să se întâlnească la Geneva între 5 - 7 decembrie pentru o a treia reuniune în vederea elaborării și negocierii unei convenții OMS sau a unui alt tip de acord internațional privind pregătirea și răspunsul la pandemii.

Un raport de progres va fi prezentat statelor membre ale OMS anul viitor, iar rezultatul final va fi prezentat spre examinare în 2024.

Un prim proiect de text pentru reuniunea din decembrie a apărut săptămâna trecută.

Grupul pentru o convenție mondială privind sănătatea publică, o coaliție independentă de oameni de stat și lideri din domeniul sănătății, a declarat că proiectul nu merge suficient de departe, în ciuda punctelor sale luminoase.

Grupul a declarat luni că ar trebui să se facă mai mult pentru a stabili responsabilitatea și termene clare pentru alertă și răspuns pentru a evita consecințele dăunătoare atunci când apare o epidemie.

"Odată ce un focar este detectat, există adesea câteva ore critice pentru a raporta, evalua și acționa pentru a opri răspândirea unei boli înainte ca aceasta să devină practic de neoprit", a afirmat grupul de experți într-o declarație.

"Actualul proiect nu merge suficient de departe pentru a atrage atenția asupra urgenței necesare fie pentru a se pregăti pentru boala X sau pentru agenții patogeni cunoscuți, fie pentru a răspunde în stadiul incipient", a mai spus acesta.

"Din decembrie 2019, când informațiile despre noul coronavirus au fost suprimate, până la mai multe țări care au adoptat o abordare de tip "așteaptă și vezi ce se întâmplă" atunci când au fost raportate pentru prima dată cazurile COVID-19... am văzut consecințele dăunătoare ale inacțiunii de la început".

VEZI ȘI: Propolisul, inamic pentru răceli, cancer, ulcer și anemie. Cum se consumă, de fapt. Bogdan Pașcu: Tratează cam 90% din boli

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel