Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Detaliul scârbos care te va face să apelezi mai des la apă și săpun

Monika Baciu |
Data publicării:
ce poti sa patesti daca nu te speli cateva zile - FOTO: Freepik@8photo
ce poti sa patesti daca nu te speli cateva zile - FOTO: Freepik@8photo

Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Detaliul scârbos care te va pune pe gânduri.

Ce poți să pățești dacă nu te speli câteva zile. Odată ce ajungeți la a treia sau a patra zi după duș, pot începe să apară întrebări legate de curățenie. S-ar putea, de exemplu, să vă treziți uitându-vă în oglindă și întrebându-vă cât de mult timp ați stat fără a vă spăla. Dar baia înseamnă mai mult decât o simplă împrospătare, iar faptul că știi ce se întâmplă când nu faci duș te-ar putea convinge să te speli în mod regulat.

Cât de des ar trebui să ne spălăm

Nu prea regulat, însă - în general, experții recomandă să faceți duș la fiecare două sau trei zile.

”Ideea de a avea nevoie să faci duș zilnic pentru a menține igiena personală este mai mult o normă socială și un obicei. Efectuarea regulată de dușuri sau băi excesiv de lungi poate îndepărta uleiurile naturale din bariera pielii tale. Acest lucru poate provoca uscăciune și iritație”, spune dermatologul dr. Elizabeth Bahar Houshmand, M.D, potrivit Bustle.

Vezi și: Bruce Willis, diagnosticat cu demență. Ce este demența frontotemporală

Acestea fiind spuse, poți face duș mai des dacă există ceva în stilul tău de viață care necesită o spălare zilnică, spune medicul de familie și de urgență Dr. Janette Nesheiwat, M.D.

”Dacă ești o persoană care transpiră mult, ai un istoric de infecții bacteriene, faci sport zilnic sau lucrezi într-un mediu cu risc ridicat (cum ar fi un profesor de școală sau un furnizor de servicii medicale), atunci este mai bine să faci duș zilnic pentru a preveni infecția și pentru a preveni răspândirea infecției”, a precizat medicul.

Vezi și: Cancerul pe care îl poți face din cauza blugilor. Dacă ai văzut ASTA, mergi urgent la medic

Ce se întâmplă dacă nu te speli câteva zile

Odată ce vă dați seama de o rutină de duș care funcționează pentru dumneavoastră, ar trebui să fiți gata de plecare. Dar dacă faptul că nu ați făcut duș timp de o săptămână v-a lăsat cu niște schimbări suspecte, experții au împărtășit potențialele efecte secundare pe care le puteți experimenta.

Transpirația și bacteriile se vor amesteca

În timp ce transpirația în sine nu are miros, se poate amesteca cu bacteriile naturale de pe piele și poate începe să provoace miros dacă nu faceți un duș. Există două tipuri diferite de glande sudoripare care pot duce la diverse mirosuri: glandele ecrine și glandele apocrine. Glandele ecrine se găsesc pe tot corpul și se deschid direct pe suprafața pielii, în timp ce glandele apocrine se găsesc în zonele din apropierea foliculilor de păr, cum ar fi axilele și inghinalul.

Glandele ecrine secretă transpirație, care vă ajută să vă răcoriți. Iar glandele apocrine secretă un fluid diferit atunci când ești stresat. Odată ce oricare dintre ele se combină cu bacteriile de pe piele, puteți obține mirosuri corporale - cum ar fi cel al transpirației de stres, spune Nesheiwat.

”Mirosul corporal provine în parte de la bacteriile care produc gaze”, spune ea, și se poate înrăutăți cu cât evitați mai mult timp dușul.

Vezi și: Ce se întâmplă când partenerii de viață dorm separat. Cum le este afectată viața

Poate să apară acneea

Deși există multe cauze diferite ale acneei, unii oameni pot observa că dacă nu fac duș, pot agrava erupția. Acest lucru este valabil mai ales dacă adormiți înainte de a vă curăța pielea și ați adormit cu murdăria, uleiurile și machiajul acumulate de-a lungul zilei.

”Pielea murdară de pe față poate duce la pori înfundați, mari, puncte negre și acnee”, spune Nesheiwat.

Așadar, chiar dacă ești foarte obosită, ar trebui cel puțin să încerci să-ți cureți pielea și apoi să faci dușul obișnuit a doua zi. Cauzele și tipurile de acnee variază de la o persoană la alta, așa că, dacă nu sunteți sigur ce să faceți, nu ezitați să întrebați un dermatolog.

Vezi și: Ce înseamnă dacă ai nasul mare. Semnul care îți arată dacă mama ta a consumat alcool în timpul sarcinii

Pielea moartă se poate acumula

Pierzi milioane de celule de piele în fiecare oră. Și, fără o curățare regulată, o parte din această piele moartă se poate acumula la suprafața pielii tale. Rezultatul final? Iritația pielii, spune Dr. Aishah Muhammad, medic pediatru și antrenor personal.

”Pielea moartă și grăsimea se adună în mod natural pe stratul superior al pielii. Prin nespălare, această acumulare poate face ca pielea să devină uscată și să apară senzația de mâncărime”, a spus medicul.

Vezi și: Greșeala uriașă pe care o faci când lași vasele murdare în chiuvetă. Renunță acum la acest obicei. Cum trebuie să le speli, de fapt

Germenii pot prelua controlul

În acest moment, există milioane și milioane de bacterii care se târăsc prin tot corpul tău. Și da, sunt acolo chiar dacă ați făcut duș. Dar asta nu este neapărat un lucru rău.

”Cu toții avem bacterii bune care trăiesc pe piele. Dar dacă nu ajuți bacteriile bune prin spălare și exfoliere, celulele moarte ale pielii se acumulează, creând un mediu pentru o creștere excesivă bacteriană sau fungică, pentru infecții și pentru incapacitatea de a lupta împotriva bacteriilor rele și a ciupercilor pe care le întâlnim”, a spus dr. Nesheiwat.

Infecțiile fungice devin mai probabile

Dacă pielea dumneavoastră nu este capabilă să prevină sau să lupte împotriva bacteriilor și ciupercilor rele, se poate produce o infecție.

”Pielea noastră este apărarea noastră împotriva toxinelor și resturilor din mediul înconjurător pe care le întâlnim zilnic. Dacă nu suntem îngrijiți corespunzător prin spălare, atunci permitem oportunitatea unei infecții fungice, cum ar fi o pecingine de pe covorul de pe jos de la sala de sport, sau o infecție bacteriană cum ar fi stafilococul pe care poate l-ai luat în metrou”, spune Nesheiwat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel