Bruce Willis, diagnosticat cu demență. Ce este demența frontotemporală

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bruce willis - FOTO: Captură YouTube@extratv
bruce willis - FOTO: Captură YouTube@extratv

Bruce Willis suferă de demență, a anunțat familia acestuia.

Bruce Willis, actorul în vârstă de 67 de ani, suferă de demență frontotemporală.

”Familia noastră vrea să înceapă prin a ne exprima cea mai profundă recunoștință pentru incredibila revărsare de dragoste, sprijin și povești minunate pe care le-am primit cu toții de când am împărtășit primul diagnostic al lui Bruce.

În acest context, am vrut să vă oferim o actualizare despre iubitul nostru soț, tată și prieten, deoarece acum avem o înțelegere mai profundă a ceea ce se confruntă.

De când am anunțat diagnosticul lui Bruce de afazie în primăvara anului 2022, starea lui Bruce a progresat și acum avem un diagnostic mai specific: demența fronto-temporală (cunoscută sub numele de DFT).

Din păcate, provocările legate de comunicare sunt doar un simptom al bolii cu care se confruntă Bruce. În timp ce acest lucru este dureros, este o ușurare să avem în sfârșit un diagnostic clar", a anunțat Emma, soția lui Bruce Willis, pe Instagram.

Vezi și: Ce se întâmplă când partenerii de viață dorm separat. Cum le este afectată viața

Ce este demența frontotemporală, afecțiunea de care suferă Bruce Willis

Demența frontotemporală este un termen generic pentru un grup de afecțiuni cerebrale care afectează în principal lobii frontali și temporali ai creierului. Aceste zone ale creierului sunt în general asociate cu personalitatea, comportamentul și limbajul.

În cazul demenței frontotemporale, porțiuni din acești lobi se micșorează (atrofie). Semnele și simptomele variază, în funcție de ce parte a creierului este afectată. Unele persoane cu demență frontotemporală au schimbări dramatice în personalitatea lor și devin inadecvate din punct de vedere social, impulsive sau indiferente din punct de vedere emoțional, în timp ce altele își pierd capacitatea de a utiliza corect limbajul.

Demența frontotemporală poate fi diagnosticată greșit ca fiind o problemă psihiatrică sau ca fiind boala Alzheimer. Dar demența frontotemporală tinde să apară la o vârstă mai tânără decât boala Alzheimer. Demența frontotemporală debutează adesea între 40 și 65 de ani, dar apare și mai târziu în viață. FTD este cauza a aproximativ 10% până la 20% din cazurile de demență, notează Mayo Clinic

Demența frontotemporală, simptome

Semnele și simptomele demenței frontotemporale pot fi diferite de la o persoană la alta. Semnele și simptomele se înrăutățesc progresiv în timp, de obicei de-a lungul anilor.

Grupurile de tipuri de simptome tind să apară împreună, iar persoanele pot avea mai mult de un grup de tipuri de simptome.

Modificări comportamentale

Cele mai frecvente semne ale demenței frontotemporale implică schimbări extreme de comportament și de personalitate. Acestea includ:

- Comportament social din ce în ce mai inadecvat

- Pierderea empatiei și a altor abilități interpersonale, cum ar fi faptul de a avea sensibilitate la sentimentele celuilalt

- Lipsa de judecată

 - Pierderea inhibiției

- Lipsa de interes (apatie), care poate fi confundată cu depresia

- Comportament compulsiv repetitiv, cum ar fi bătăi, bătăi din palme sau pocnituri pe buze

- O scădere a igienei personale

- Modificări ale obiceiurilor alimentare, de obicei supraalimentarea sau dezvoltarea unei preferințe pentru dulciuri și carbohidrați

- Mâncatul de obiecte necomestibile

- Dorința compulsivă de a pune lucruri în gură

Vezi și: Ce înseamnă dacă ai nasul mare. Semnul care îți arată dacă mama ta a consumat alcool în timpul sarcinii

Probleme de vorbire și de limbaj

Unele subtipuri de demență frontotemporală duc la probleme de limbaj sau la afectarea sau pierderea vorbirii. Afazia progresivă primară, demența semantică și afazia agrammatică progresivă (nonfluentă) sunt toate considerate a fi demență frontotemporală.

Problemele cauzate de aceste afecțiuni includ:

- Dificultăți crescânde în utilizarea și înțelegerea limbajului scris și vorbit, cum ar fi dificultatea de a găsi cuvântul potrivit pentru a fi folosit în vorbire sau de a numi obiecte

- Dificultăți în a numi obiectele, eventual înlocuirea unui cuvânt specific cu un cuvânt mai general, cum ar fi "acela" pentru stilou

- Nu mai cunoaște semnificația cuvintelor

- Vorbirea ezitantă, care poate părea telegrafică

- să facă greșeli în construcția propozițiilor

Tulburări motorii

Subtipurile mai rare de demență frontotemporală se caracterizează prin probleme de mișcare similare cu cele asociate cu boala Parkinson sau scleroza laterală amiotrofică (ALS).

Vezi și: Cancerul pe care îl poți face din cauza blugilor. Dacă ai văzut ASTA, mergi urgent la medic

Problemele legate de motricitate pot include:

- Tremor

- Rigiditate

- Spasme musculare 

- Coordonare deficitară

- Dificultate la înghițire

- Slăbiciune musculară

- Râs sau plâns nepotrivit

- Căderi sau probleme de mers

Demența frontotemporală, cauze

În cazul demenței frontotemporale, lobii frontali și temporali ai creierului se micșorează. În plus, anumite substanțe se acumulează în creier. Ceea ce cauzează aceste modificări este de obicei necunoscut.

Există mutații genetice care au fost legate de demența frontotemporală. Dar mai mult de jumătate dintre persoanele care dezvoltă demență frontotemporală nu au antecedente familiale de demență.

Recent, cercetătorii au confirmat existența unor genetici și căi moleculare comune între demența frontotemporală și scleroza laterală amiotrofică (SLA). Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege legătura dintre aceste afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel