Ce să faci dacă te-ai ars. Care sunt remediile la care să nu mai apelezi niciodată

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce sa faci daca te-ai ars Foto: Freepik @vladibulgakov
Ce sa faci daca te-ai ars Foto: Freepik @vladibulgakov

Află care sunt soluțiile reale pentru a trata o arsură acasă și ce sfaturi să nu urmezi.

Arsurile sunt inconfortabile, indiferent de situație - îți poți arde mâna pe o tigaie de prăjituri, dacă petreci prea mult timp la soare sau verși cafeaua fierbinte pe genunchi. Din păcate, arsurile se numără printre cele mai frecvente leziuni suferite acasă.

Arsurile sunt împărțite în categorii de gravitate. Deoarece o arsură de gradul întâi afectează doar stratul superficial al pielii, este considerată cel mai puțin grav tip. De obicei, aceasta se soldează doar cu o mică umflătură, roșeață și disconfort.

Bășicile și pielea albă, umedă și lucioasă sunt simptome ale arsurilor de gradul doi, care deteriorează și straturile mai profunde ale pielii.

Toate straturile de piele sunt afectate în cazul arsurilor de gradul trei, în timp ce articulațiile și oasele pot fi afectate în cazul arsurilor de gradul patru. Arsurile care sunt clasificate drept crize de gradul trei sau patru trebuie tratate doar într-un spital.

Continuă să citești pentru a afla care sunt remediile de casă excelente pentru vindecarea afecțiunilor pielii și care sunt cele pe care ar trebui să le eviți.

Cele mai bune remedii la domiciliu pentru arsuri

Cele mai multe arsuri ușoare se vindecă complet într-o săptămână sau două și, de obicei, nu lasă cicatrici în urmă. Reducerea durerii, prevenirea infecțiilor și accelerarea vindecării pielii sunt obiectivele îngrijirii arsurilor, potrivit Healthline.

1. Apă rece

Dacă ai o arsură ușoară, ar trebui să aplici apă rece pe zona afectată timp de aproximativ 20 de minute. Apoi, folosește puțină apă și săpun pentru a curăța zona arsă.

2. Comprese reci

Calmarea zonei arse cu o compresă rece sau cu un prosop curat și umed reduce durerea și umflarea. Aplicarea compresei se poate face la fiecare 5 până la 15 minute. Evită să folosești comprese foarte reci, deoarece acest lucru ar putea agrava arsura.

3. Unguente antibiotice

Cremele și unguentele cu antibiotice ajută la prevenirea infecțiilor. Un pansament sau o cârpă sterilă, neperfuzabilă, sau o folie adezivă trebuie folosită pentru a acoperi arsura după aplicarea unui unguent antibiotic.

4. Aloe vera

O poreclă comună pentru aloe vera este "planta de arsuri". Cercetările indică faptul că aloe vera poate trata eficient arsurile de la primul până la al doilea grad. Aloe are proprietăți antiinflamatorii, crește fluxul sanguin și oprește creșterea germenilor.

Pe regiunea rănită, aplică direct un strat de gel pur de aloe vera extras din frunza unei plante de aloe vera. Asigură-te că aloe vera pe care o cumperi dintr-un magazin are un procent ridicat de aloe vera. Evită tot ceea ce conține aditivi, în special cele care conțin coloranți sau parfum.

5. Miere

Pe lângă faptul că are un gust uimitor, mierea folosită local poate ajuta la vindecarea unei mici arsuri. Mierea are proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii inerente.

6. Reducerea expunerii la soare

Încearcă din răsputeri să ții arsura departe de soare. Pielea care a fost arsă va fi extrem de sensibilă la soare. Poartă haine pentru a o menține acoperită.

7. Nu sparge bășicile

În ciuda tentației, rezistați dorinței de a-ți atinge bășicile. Riști să te infectezi dacă spargi o bășică. Mergi la un medic dacă te îngrijorează faptul că s-au dezvoltat bășici de la arsură.

Foto: Freepik @valeria_aksakova

Remedii de care să stai departe

Deși există multe leacuri casnice ciudate și povești populare pentru tratarea arsurilor, nu tot ceea ce te sfătuiește bunica ta să faci este sănătos pentru tine. Evită să folosești următoarele remedii tipice pentru arsuri acasă:

1. Unt

Pe o arsură, nu aplica niciodată unt. Există puține sau chiar nici un fel de date care să sugereze eficacitatea untului ca tratament pentru arsuri. Mai mult, acesta poate agrava și mai mult arsura. Pe lângă faptul că reține căldura, untul ar putea conține și microorganisme periculoase care ar putea contamina carnea rănită.

2. Uleiuri

Contrar presupunerilor comune, nu toate afecțiunile pot fi vindecate de uleiul de cocos. Uleiurile precum uleiul de cocos, uleiul de măsline și uleiurile de gătit rețin căldura și chiar pot face ca pielea să ardă mai mult timp - același motiv pentru care nu ar trebui să pui unt pe arsuri.

Există unele cercetări publicate care sugerează că uleiul de lavandă poate ajuta la vindecarea arsurilor, însă această afirmație nu este bine susținută. De exemplu, studiile pe șobolani nu au scos la iveală niciun avantaj în utilizarea uleiului de lavandă pentru vindecarea arsurilor.

3. Albușul de ou

O altă poveste populară afirmă că plasarea albușurilor de ou crude pe o arsură crește pericolul de infecție bacteriană. Alergiile pot fi, de asemenea, declanșate de ouă.

4. Pasta de dinți

Nu trata niciodată o arsură cu pastă de dinți. Aceasta este doar o altă poveste populară fără niciun fel de date justificative. Pasta de dinți poate agrava arsura și poate face ca atmosfera să fie mai propice infecției. De asemenea, nu este sterilă.

5. Gheață

Zona arsurii tale poate deveni de fapt mai inflamată de gheață și de apa extrem de rece. Folosirea greșită a gheții poate duce chiar la o arsură la rece.

Zona de arsură poate deveni de fapt mai inflamată de gheață și de apa extrem de rece.

Când să consulți un medic

Este esențial să știi când trebuie să soliciți asistență medicală și când trebuie să te ocupi de o arsură acasă. Ar trebui să consulți un medic dacă:

- O arsură afectează o suprafață extinsă cu un diametru mai mare de 5 cm

- Arsura include fața, mâinile, fesele sau zona inghinală

- Rana devine dureroasă sau urât mirositoare

- Ai o temperatură ridicată

- Crezi că ai o arsură de gradul trei.

- Dacă ultima vaccinare antitetanos a fost făcută cu mai mult de 5 ani în urmă

Nu este niciodată indicat să tratezi arsurile de gradul trei acasă. În cazul acestora sunt posibile consecințe grave, inclusiv șoc, pierderi de sânge și infecții.

O arsură de gradul al treilea, numită și "arsură de grosime totală", poate provoca potențial leziuni nervoase, pe lângă faptul că poate atinge și țesuturile mai profunde.

Simptomele arsurilor de gradul al treilea includ:

- Piele cerată, de culoare albă

- Cărbune

- Culoare maro închis

- Textură reliefată și cu aspect de piele

Arsurile provocate de șocurile electrice sunt, de asemenea, prea periculoase pentru a fi vindecate acasă. Aceste arsuri ar putea chiar afecta structurile interioare, deoarece penetrează frecvent straturile de sub piele. S-ar putea să nu îți dai seama cât de gravă este vătămarea interioară așa că evită să îți asumi orice risc și mergi la medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel